TURKS- og CAICOSØERNE (britisk)

Turks- og Caicosøerne ligger i Caribien, i det vestlige Atlanterhavet, sydøst for Bahamas, og bestående af øerne Turksøerne og Caicosøerne. Siden 1714 har de været styret af Storbritannien, efter at spanierne havde tabt en krig til Storbritannien.

TIDSLINJE:

700-1300Taino-indianere fra Hispaniola besøgte øerne sæsonmæssigt.

900Taino etablerede permanente byer og handels-poster, og indianerne blev kendt som Lucayans “ø-folket”.

1300-1500Lucayans havde etableret bosættelser på alle øerne.

1492Christopher Columbus landede (muligvis) ved Guanahani Beach, Grand Turk. Bahamas udgjorde ikke den store interesse for Spanien, udover Lucayanerne, der blev kidnappet og brugt som slaver. Vespucci bragte 232 af dem til Spanien som slaver i 1500. Udnyttelsen af slaver, gjorde af Lucayanerne uddøde pånær 11, der stadig boede på øerne i 1520.

1512Ponce de Leon lagde vejen forbi Grand Turk på vej til Florida, og døbte øen “Isla del Viejo” (“gammel ø”).

1515 – Et spansk skib der forliste på Molasses Reef ved Caicos kyst, blev kendt som Molasses Reef Shipwreck. Det er det ældste europæiske skib i Amerika, der er blevet videnskabeligt udgravet. I over 450 sad skibet uforstyrret på revet, indtil midt-70’erne, da et par skattejægere fandt det. Efter deres rudimentære viden om ammunition, kunne de konkludere, at det ikke var et skib der var eftersøgt af skattejægere. (Læs her)

1530-1730 – Øerne var ubeboet, men pirater brugte dem primært som skjulested.

1641 – Skibet “Nuestra Senora” sank nord for Puerta Plata. Det anslås, at der findes omkring 1000 skibsvrag omkring Turks og Caicosøerne. Kun to af disse registreres som Molasses Reef Wreck og Endymion.

1670Bermuda levede af saltvandsudvinding fra Turkøerne.

1687 – Over 60,000$ i smykkesten, guld og sølv blev fundet ved det der i dag kaldes Silver Shoals af Sir William Phips, der er bedst husket for at have startet hekseprocesserne i Salem mellem februar 1692 og maj 1693.

1706Turkøerne indtaget af de franske og spanske.

1710 – Bermuda generobrer Turkøerne.

1718Anne Bonny og Mary Reed erobrer et spansk skatteskib og bosætter sig midlertidigt på Parrot Cay. (læs 10 fakta om dem her) Read døde af voldsom feber, mens hun var fængslet, og hendes begravelse den 28. april, 1721, antydede at hun døde midt under graviditeten. Der er ingen dokumentation for, hvad der skete med Bonny, kun spekulationer.

1720’erne – Francoise L’Olonnois brugte lejlighedsvis French Cay som piratbase når han skulle erobre passerende skibe.

1725 – Over 1000 mænd besatte sæsonmæssigt Grand Turk for saltvandsudvinding, skildpadde-fiskeri og vragdykning.

1750’erneBermudanerne besatte årligt Turkøerne, brugte slaver og kontraktlige tjenere, og startede en storstilet produktion af saltvandsudvinding.

1764Storbritannien hævdede ejerskab af øerne.

1776Turkøernes købmænd solgte salt til George Washingtons revolutionshær, på trods af at øen var en britisk koloni.

1783Frankrig beslaglagde Grand Turk; Horatio Nelson forsøgte uden held at generobre Grand Turk (Læs her); Øerne kom tilbage i Storbritanniens ejerskab ved Versailleskontrakten.

1789Loyalist-flygtninge ankommer til Caicosøerne. Land på Providenciales, Middle Caicos, North Caicos og Parrot Cay gives til de britiske loyalister; Bomulds og kvægdrivnings-arbejde etableres med hjælp af slavearbejdere.

1792Grand Turk bliver officielt porten til øerne.

1797Haitis revolution oprettede en fri stat til tidligere slaver, så mange slaver fra Turk og Caico forsøgte at flygte til Haiti.

1799Storbritannien placerede Turk og Caico under Bahama-styre, de fleste indbyggere modstod.

1812 – Den anden britisk-amerikanske krig forhindrede handel og forårsagede hungersnød på øerne.

…fortsættes

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.