EL SALVADOR

El Salvador er det tættest befolkede land i Mellemamerika med 6.377.195(2015) indbyggere, der bor på et areal på ca. 21.000 km². 

Landet grænser op til Honduras og Guatemala, og det har en 307 km lang kystlinje ud til Stillehavet. Hovedstaden hedder San Salvador, og højeste punkt er Cerro El Pital på 2.730 m. De største byer efter befolkning er: San Salvador, Soyapango, Santa Ana, San Miguel, Mejicanos, Nueva San Salvador, Apopa.

Navnet El Salvador er spansk og betyder ‘Frelseren’.

El Salvador er beliggende i det tropiske bælte og desuden plaget af de mange orkaner, der hærger Caribien. Kendt som vulkanernes land, med hyppige og til tider ødelæggende jordskælv og vulkansk aktivitet.

Den vigtigste havn for såvel import som eksport ligger ved byen Acajutla.

I 2015 blev El Salvador udnævnt til at være verdens nye hovedstad for mord, med den hidtil højeste mordrate i landet. Drab på 104 mennesker pr 100.000 er den højeste for noget land i næsten 20 år, ifølge data fra World Bank. Alle lande syd for USA’s grænse står over for samme problem: karteller og bander kæmper for at kontrollere smugling af narkotika og mennesker til USA og infiltrerer statslige institutioner for at hjælpe dem. Hver har brugt forskellige metoder til at dæmme op for problemet.

Trods det dårlige rygte byder El Salvador på fantastiske kontraster, som fremhæves af en lang række kegleformede vulkaner og rolige bjergsøer. Desuden betragtes landets Mayaruiner som nogle af de mest interessante i hele Mellemamerika: Cara Suica, Casa Blanca, Cihuatán, Joya de Cerén, San Andrés og Tazumal.

TIDSLINJE:

1500 FVTEl Salvador var beboet af flere mesoamerikanske nationer, især Cuzcatlecs, samt Lenca og Maya. De første spor af mennesker i Cuscatlán, som området blev kaldt før spaniernes ankomst, stammer fra omkring 1500 f.Kr., hvorfra der der fundet Mayaruiner.

1522Spanierne anført af Pedro de Alvarado (deltog i erobringen af aztekerne i Mexico 1519, og Blev kaldt “Tonatiuh” eller “Sol Gud” af aztekerne), ankom for første gang til en lille ø ud for det nuværende El Salvador. I 1524 gik de til angreb på Cuscatlán, men efter et langvarigt slag måtte de trække sig tilbage til Guatemala. Senere vendte de tilbage og grundlagde San Salvador det følgende år.

1528 – Den nuværende hovedstad San Salvador blev grundlagt af Gonzalo de Alvarado.

1540El Salvador blev en spansk koloni. Året efter blev den landets hovedstad.

1811El Salvador kæmpede mod Spanien i første uafhængighedskrig.

1823 – El Salvador sammen med Costa Rica, Guatemala, Honduras og Nicaragua erklærede sig uafhængige af Spanien under navnet Mellemamerikas Forenede Stater (opløst 1840).

1854 – Et jordskælv ødelagde San Salvador.

1859-1863 – Kaffedyrkning indført af præsident Gerardo Barrios. I 1910 blev han officielt tildelt en titel som ‘national helt’ for hans heroiske bestræbelser på at beskytte rettighederne for landbrugssamfundet, såvel som hans militære triumfer, for at beskytte Mellemamerika fra udenlandske invasioner.

1932 – En stor opstand ledet af Agustin Farabundo Marti, med bønder og indianere og ledet af det nye kommunistiske parti, blev brutalt slået ned og kostede et sted mellem 10.000 og 40.000 liv. Landets militær dræbte 4000 bønder. Efter denne opstand blev El Salvador i praksis et militærdiktatur indtil 1979.

1961 – Højrefløjspartiet National Conciliation Party, kom til magten efter et militærkup. Det var det mest magtfulde politiske parti i landet i løbet af 1960’erne og 1970’erne, og var tæt knyttet til den salvadoranske militær.

1979-1981 – Højrefløjs-dødspatruljer støttet af militæret dræbte over 30,000 mennesker. Præsident Carlos Romero  blev afsat ved et statskup den 15. oktober, 1979. Romeros tid i embedet var i høj grad præget af stigende vold og ustabilitet.

1980 – Den romersk-katolske præst og ærkebiskop, Oscar Romero, blev myrdet under en massakre i katedralen i San Salvador den 24. marts, hvor der var i alt mellem 30-50 dræbte. Han brugte sin stilling uden hensyn til egen sikkerhed, at udtrykkeligt tale imod den sociale uretfærdighed, fattigdom, drab og tortur, der fandt sted i landet. Han blev beatificeret den 23. marts, 2015.

1980-1992 – Modstanden mod militærdiktaturet støttet af landets fåtallige velhavende familier og højreorienterede grupper med de berygtede dødspatruljer. Konflikten blev væbnet. USA pressede et valg igennem og sendte militærrådgivere til landet for at træne regeringsstyrkerne, som i forvejen var stærkt støttet af USA. Borgerkrigen kostede omkring 75.000 mennesker livet.

1981Massakren i El Mozote fandt sted den 11. december, hvor den salvadoranske hær dræbte mere end 1000 civile, under borgerkrigen.

1982Massakren i El Calabozo, hvor mere end 200 mennesker, inklusivt børn og ældre blev dræbt af Atlacatl-bataljonen.

1985 – Fire amerikanske mariner, samt ni andre blev dræbt den 19. juni ved fortovsrestauranten Zona Rosa af guerillastyrker i San Salvador. Læs mere her.

1986 – Jordskælv ramte San Salvador. USA hjalp med 60 mio$ til nødhjælp og genopbygning.

1986 – FILM: Filmen “Salvador“, der handler om en amerikansk fotojournalist bliver fanget i en politisk kamp på El Salvador i 1980, udkom i USA den 28. februar. Det var meget svært for Oliver Stone at finde penge til at lave filmen, der havde et budget på 5 mio.$. Filmen, der blev indspillet i Mexico og USA, blev nomineret for bedste skuespiller (James Woods) og bedste manuskript, men vandt ikke. Filmens afsluttende epilog: “To date the murderers of Archbishop Romero have not been found and the same military leaders continue in power. Salvador continues to be one of the largest recipients of U.S. military aid in the world“.

1989Atlacatl-bataljonen angreb et guerilla felthospital og dræbte mindst 10 personer, inklusiv 5 patienter, en doktor og en sygeplejerske. To at de kvindelige ofre viste tegn på at de havde været voldtaget før de blev henrettet. Næsten to uger tidligere havde den amerikanske vicepræsident Dan Quale under et besøg fortalt hærlederne, at krænkelserne af menneskerettighederne begået af militæret måtte stoppe.

1997 – 22 mord om dagen fandt sted i El Salvador i løbet af året.

1998 – Orkanen “Mitch” ramte landet, og gjorde over 30,000 hjemløse, forårsagede næsten 400 millioner$ i skader og 240 dræbte.

Honduras, Guatemala og El Salvador blev enige om at bygge et jernbane netværk, der forbinder Mellemamerika og Mexico til en pris af 2 mia$.

2001 – Der forekom ved tre forskellige lejligheder voldsomme jordskælv, det første den 13. januar, der dræbte 1200 mennesker, gjorde millioner boligløse og ødelagde mange flere huse samt gjorde skader på op mod 80% af landets afgrøder det år med hungersnød til følge. Over 100 små skælv ramte landet på 24 timer! I dag, har omkostningerne ved genopbygningen nu oversteget 3, 5 milliarder dollars.

2002 – Den amerikansk-baserede salvadoranske hærs generaler blev beordret til at kompensere ofrene for borgerkrigens grusomheder.

2004 – Indsatte i et fængsel i San Salvador bekæmpede hinanden med knive, 31 mennesker døde, 24 sårede.

Cerro Verde National Park. Foto: www.getyourguide.com

2005 – Orkanen “Stan” hærgede Mellemamerika den 1. oktober. Ilamatepec-vulkanen i Cerro Verde National Park gik i udbrud samme dag, og tilføjede til katastrofen, hvor 72 blev dræbt, og 54,000 flygtede.

Operation International” fangede 660 farlige bandemedlemmer under razziaer i El Salvador, USA, Honduras, Guatemala,og Mexico.

2007 – Tre medlemmer af ARENA-partiet – Eduardo D’Aubuisson (søn af grundlæggeren til ARENA), William Pichinte og José Ramón González, og deres chauffør, Gerardo Ramírezblev fundet myrdet nær Guatemala City, Guatemala, den 19. februar. Fire politifolk blev anholdt og sigtet for mordet; indenfor tre dage efter deres anholdelse, blev de fire myrdet i en topsikret fængselscelle. Flere anklagere der har undersøgt dødsfaldene, er også blevet myrdet.

2008 – El Salvador havde verdens højeste mordrate.

2009 – ARENA-partiet vandt flest pladser i lokalvalg.

Oversvømmelser og jordskred medførte 140 dræbte, tusinder blev hjemløse.

2010 – 14 passagerer blev dræbt af bandemedlemmer, der satte bussen i brand nær hovedstaden.

San Miguel vulkanen. Foto: www.nydailynews.com

2013 – Den 29. december gik San Miguel i udbrud, og folk i en radius af 3 km omkring vulkanen måtte evakuere fra stedet.

 

San Salvador. Foto: www.mapsoftheworld.com

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.