GUATEMALA

Republikken Guatemala er et mellemamerikansk land i den sydlige del af det nordamerikanske kontinent, omgivet af både Stillehavet og det Caribiske Hav. Mod nord har det grænse til Mexico, mod nordøst Belize og mod sydøst Honduras og El Salvador. Landet er et repræsentativt demokrati, dets hovedstad og største by er Nueva Guatemala de la Asunción, også kendt som Guatemala City.

Andre byer: Mixco, Villa Nueva, Petapa, San Juan Sacatepequez.

Området der i dag er kendt som Guatemala var i århundreder en del af de sagn-omspundne mayaer, hvis civilisation blev udvidet på tværs af Mesoamerika. Denne meget avancerede civilisation byggede store byer, store paladser, pyramider, observatorier, og udviklede avancerede kunstværker, astronomi, litteratur og matematik.

Oprindelsen af ​​navnet Guatemala er indisk, men dets betydning er ubestemt. Man mener, at navnet Guatemala betyder ‘jord af træer’ i Maya-Toltecernes sprog.

TIDSLINJE:

 

Tikal under vintersolhverv-festlighederne i 2010. Foto: Bjørn Christian Tørissen/www.wikipedia.org

4-1100-talletEl Petén-regionens lavlandsområder var hjertet i en blomstrende maya-civilisation. Tikal er en af de største maya-lokaliteter.

1523 – Efter lavlandsstaternes kollaps fortsatte de svækkede maya-stater i det centrale højland indtil de blev erobret af spanierne (ledt af Pedro de Alvarado), der ankom og koloniserede området. I de følgende 300 år der fulgte, udnyttede de spanske kolonimagter og plagede de resterende mayafolk, i forsøget på at slette deres historie fra verdenskortet.

1821Guatemala blev uafhængig (helt uafhængig i 1839). Året efter sluttede landet sig til det mexicanske imperium.

1823 – Guatemala blev en del af De Forenede Provinser i Mellemamerika, sammen med Costa Rica, El Salvador, Honduras og Nicaragua.

1844-1865 – Den konservative diktator Rafael Carrera regerede Guatemala, som landets første præsident.

1873-1885 – Den liberale præsident Justo Rufino Barrios regerede Guatemala. Barrios udviklede hæren, introducerede kaffedyrkning og moderniserede landet.

1931Jorge Ubico blev som den eneste kandidat landets næste præsident. Han regerede som diktator indtil et statskup i 1944 væltede ham.

1941 – Guatemala erklærede krig mod aksemagterne. Ubico implementerede stærke forbud mod nazistiske propaganda i Guatemala, der havde en af ​​Latinamerikas største tyske indvandringsbefolkning.

1945-1951 – Juan Jose Arevalo, der havde ledet statskuppet mod Ubico, blev præsident. Han trak sig tilbage ved udløbet af sit mandat i 1951. Han indførte social-demokratiske reformer, omfordelede jord til jordløse bønder, oprettede en socialsikringsordning.

1951-1954 – Oberst Jacobo Arbenz Guzman blev præsident og fortsatte Arevalo’s reformer. Han blev væltet den 27. juni, 1954 i et kup med navn “Operation PBSUCCESS” organiseret af CIA. Kuppet kastede landet ud i kaos og politisk uro i næsten 36 år.

1954 – Carlos Castillo Armas blev præsident den 7. juli. Castillo Armas tog hurtigt diktatoriske beføjelser, der forbød alle politiske partier, torturerede og fængslede politiske modstandere, og omvendte de sociale reformer fra revolutionen. Den 26. juli, 1957, blev Armas snigmyrdet af en vagt i præsidentpaladset. Vagten blev senere fundet død af et formodet selvmord. En række amerikansk-baserede autoritære regeringer regerede Guatemala indtil 1996.

1960-1996Borgerkrigen i Guatemala blev udkæmpet mellem regeringen og forskellige venstreorienterede oprørsgrupper støttet primært af etniske maya-indfødte og Ladino-bønder, der tilsammen udgjorde de fattige i landdistrikterne. Regeringen blev fordømt for at have begået folkemord mod mayabefolkningen i landet under borgerkrigen, samt for udbredte menneskekrænkelser mod civile.

1970’erne – Militære ledere indledte et program til at fjerne venstrefløjen, hvilket resulterede i 50,000 (eller flere) dødsfald.

1976 – Et jordskælv i landet efterlader 1 million hjemløse, 27.000 dræbte.

1981 – Dødspatruljer dræbte omkring 11,00 som reaktion på anti-regerings guerilla-aktiviteter.

1982 – General Efrain Rios Montt kom til magten efter et militærkup den 23. marts, sammen med flere andre højtstående generaler i den guatemalanske hær. Dette statskup blev i det stille støttet af det amerikanske CIA. En militær junta blev oprettet med Rios Montt som leder og statsoverhoved. Noget af det første, juntaen gjorde, var at erklære grundloven ugyldig og afsætte den lovgivende forsamling, oprette flere hemmelige domstole, og at føre en aggressiv kampagne mod politiske dissidenter og modstandere af regimet. Kampagnen medførte kidnapninger, tortur og drab, som aldrig blev efterforsket.

Den 6. december fandt Massakren i Dos Erres sted. 226 mænd, kvinder, børn blev dræbt af kommandosoldater, der arbejdede som regeringsstyrker, som en del af regeringens “Den brændte jords taktik“-politik. I 2001 blev der udbetalt 1,8 mio$ som kompensation til ofrenes familier.

1983 – Ríos Montt blev væltet af pinden af sin forsvarsminister,  Óscar Humberto Mejía Victores i et andet statskup den 8. august.

1985-1991 – Under en ny forfatning blev Marco Vinicio Cerezo valgt til præsident. Han var den første præsident for den moderne demokratiske æra.

Yuri Knorozov og hans kat. Foto: www.wikipedia.org

1990 – Præsident Cerezo inviterede en kendt russisk sprogforsker og epigrafiker Yuri Knorozov til Guatemala for at beære ham med en medalje. Knorozov havde medvirket i descifreringen af mayahieroglyffer, og dette var den første mulighed for forskeren at besøge de landområder og steder i den tidligere mayacivilisation. Knorozov døde af lungebetændelse den 31. marts, 1999.

1994 – Fredsforhandlinger med Guatemala Revolutionary National Unity begyndte.

1995 – Våbenhvile erklæret af oprørere; Guatemala kritiseret for omfattende menneskerettighedskrænkelser fra FN og USA.

1996 – Alvaro Arzu valgt til præsident, underskrev fredsaftale med oprørerne, der endte 36 års borgerkrig. Efter præsident-embedsperioden (1996-2000), har Arzu været borgmester for Guatemalas hovedstad for tre fire-års perioder i træk.

Ved normaliseringen af tilstanden i landet i 1996 viste det sig, at urolighederne havde resulteret i over én million flygtninge, 200.000 døde, et ukendt antal forældreløse børn og enker samt et stort antal ødelagte landsbyer.

1998 – Menneskerettighedsforkæmperen, biskop Juan Gerardi, blev myrdet to dage efter at han havde annonceret udgivelsen af ​​sin rapport om ofrene for den guatemalanske borgerkrig, den 26. april i hans garage, hvor han blev tævet til døde. I 2001 blev tre officerer dømt for hans død og idømt lange fængselsstraffe. En præst blev også dømt som medskyldig.

1999 – Præsident Bill Clinton kom i marts måned meget tæt på at give en undskyldning for USAs indblanding, da han sagde at Washingtonwas wrong” i at have støttet Guatemalanske sikkerhedsstyrker i en brutal mod-offensiv kampagne “som slagtede tusinder af civile“.

2000 – Alfonso Portillo taget i ed som præsident. I 2001 stod hans regering over for en kontinuerlig bølge af protester, der sugede al troværdighed ud af ​​hans regering. FRG (skabt af Ríos Montt) blev beskyldt for at bringe korruption på et hidtil uset omfang til landet. Hans regering er blevet plettet af beskyldninger om tyveri, hvidvaskning af penge, pengeoverførsler til hæren, oprettelse af bankkonti i Panama, Mexico, og USA, som mange medlemmer af hans stab, i alt mere end 1 milliard$ .

2002Guatemala og Belize blev enige om et udkast til et forlig i den årelange grænse-tvist, hvor begge lande skulle afholde folkestemning om udkastet.

2004 – Landet led under kriminalitet, social uretfærdigheder og krænkelser af menneskerettighederne.

Jordskred påvirker infrastruktur, afgrøder, og vandkilder i Guatemala. Foto: www.wikipedia.org

2005 – Den 11. oktober blev mindst 1500 rapporteret dræbt, efter at orkanen “Stan” havde hærget landet. Op til 3000 var forsvundet, og specielt Lake Atitlán var overvældet af oversvømmelser og jordskred som følge af den voldsomme regn. Mange af de små mayalandsbyer gik tabt under jordskredene.

2007 – Ríos Montt vendte tilbage til et offentligt embede som medlem af Kongressen, og fik anklagemyndighedens immunitet, også i et par langvarige retssager mod ham om krigsforbrydelser. En række af hans tidligere ministre og rådgivere fik ligeledes immunitet. Ríos Montt’s immunitet sluttede den 14. januar 2012, da hans embedsperiode løb ud.

2008 – Der blev i gennemsnit begået 17-18 drab om dagen i et land med knap 13 millioner indbyggere, hvoraf størstedelen af drabene var narko-relaterede. I 96-98% af tilfældene slipper de kriminelle for straf. Narkobandernes udbredelse i samfundet og deres kyniske metoder skaber stor usikkerhed blandt den lokale befolkning.

2008-2012Alvaro Colom blev den næste præsident. Han udvidede de sociale programmer, og gav adgang til sundhed, uddannelse og social sikring. Dette bidrog til en stigning i levestandarden for de fattige i landet.

Tidligere præsident Alfonso Portillo udleveret fra Mexico for at stå til ansvar for de korruptions-beskyldninger der er knyttet til de 15 mio$ der forsvandt sporløst.

2009 – Den tidligere militære kommissær, Felipe Cusanero, blev den første person, der skal dømmes for 6 mayabønders forsvinden i 1980’erne i Guatemalas 36 år lange borgerkrig i mandags, og blev idømt 150 års fængsel. Læs mere her.

2010 – Guatemalas politichef og narkobekæmpelses-zar, Baltazar Gomez, blev arresteret sammen med Nelly Bonilla og Fernando Carrillo, den 2. marts, efter kokain-tyveri, kun to dage før den amerikanske udenrigsminister Hillary Clinton skulle mødes med præsident Colom den 5. marts, for at diskutere narkokrigen. Læs mere her.

Foto: REUTERS/Daniel LeClair

Undtagelsestilstand efter at Pacayavulkanen gik i udbrud den 27. maj. Aske regnede ned i mange guatemalanske byer ved den nordvestlige del af vulkanen, herunder Guatemala City. Journalisten for Noti7, Anibal Archila mistede livet. Se flere billeder her.

“Agatha” over Guatemala den 29. maj, 2010. Foto: www.wikipedia.org

Orkanen “Agatha“, der gik på land ved Guatemala-Mexico grænsen om aftenen den 29. maj, forværrede situationen. 152 mennesker blev dræbt og 100 forsvandt i mængden af jordskred.

Foto: REUTERS/Daniel LeClair 

Et gigantisk hul skabt som følge af “Agatha” åbnede sig i Guatemala City den 1. juni. Kollapsede veje og motorvejsbroer forværrede redningsarbejdet efter det dyngvåde land. Hullet krævede mindst 15 liv, og 300 var i livsfare. Efter denne hændelse, blev det krævet at kloaksystemerne blev inspiceret mere regelmæssigt.

2012 – Ríos Montt mødte op i retten i Guatemala den 26. januar, og blev formelt tiltalt for folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

2013 – Den 10. maj blev Rios Montt (86 år), ved en guatemalansk domstol idømt 50 års fængsel for folkedrab og 30 års fængsel for forbrydelser mod menneskeheden, i alt 80 år. Dommen er landets første officielle statslige anerkendelse af de forbrydelser, der foregik i løbet af borgerkrigen.

 

 

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.