NICARAGUA

Nicaragua er en republik i Mellemamerika. Republikken er arealmæssigt det største land i Mellemamerika, men har også den laveste befolkningstæthed. Mod nord deler Nicaragua grænse med Honduras og mod syd med Costa Rica. Mod vest ligger Stillehavet, og mod øst ligger Det caribiske Hav. Landets navn er en kombination af Nicarao, som var den største indianerstamme ved spaniernes ankomst, og det spanske ord agua, som betyder vand, idet der refereres til de to store søer i landets vestlige del, Managua-søen og Nicaragua-søen.

Hovedstaden siden 1855 er Managua. Det er en by, der har gennemlevet mange katastrofer, men i dag er det en ret ejendommelig by, da den hverken har gadenavne eller adresser. Efter jordskælvet i 1972 voksede byen organisk, i stedet for at bruge penge på at opsætte dyre gadeskilte. Adresser skrives som “to karreer efter den parkerede bil, mit hus er malet mørkeblåt”.

TIDSLINJE:

500 – Folk slog sig ned i området.

1502 – Landet blev opdaget af Columbus.

1522 – Den spanske opdagelsesrejsende, Gil Gonzalez Davila, døbte landet Nicaragua, efter den lokale høvding, der hed Nicarao.

1523-1524 – Francisco Hernandez de Cordoba fuldender den spanske erobring af Nicaragua. Han grundlagde Granada og Leon i Nicaragua.

1806 – Den spanske konge satte grænser mellem Honduras og Nicaragua.

1821-1838 – Området overgik fra Spanien i 1821 og udgjorde frem til 1838 sammen med Guatemala, El Salvador, Honduras og Costa Rica Mellemamerikas Forenede Stater (República Federal de Centroamérica). Efter en borgerkrig bliver Nicaragua selvstændigt i 1840.

1855 – Den amerikanske eventyrer, William Walker, og hans ekspeditionsstyrke, stormede ind i Granada, og gjorde sig selv til præsident.

1856William Walker blev indsat som præsident den 12. juli, 1856, og genindførte slaveriet og amerikaniserede det hele.

1860 –  William Walker, blev dømt og henrettet af Honduras regering, den 12. september i Trujillo. Hans grav er en lokal turistattraktion ved den gamle kirkegård i byen.

1885 – Nicaraguas hovedstad, Managua, blev jævnet ved jordskælv.

1893 – General Jose Santos Zelaya overtager kontrollen, med landet, og året efter Mosquitokysten, der længe havde været et problem.

1896 – Amerikanske marinesoldater landede i Nicaragua for at beskytte amerikanske statsborgere i kølvandet på en revolution.

1900USA og Storbritannien underskrev Hay-Pauncefote-traktaten, som gav amerikanerne lov til at etablere en kanal i Nicaragua, men ikke at befæste den.

1909 – Officerer fra Zelayas regering, henrettede nogle tilfangetagne oprører; to amerikanske lejesoldater var blandt dem, og den amerikanske regering erklærede dette som grund til deres diplomatiske brud mellem landene, der senere førte til en formel indgriben.

I begyndelsen af december måned, landede de amerikanske marinetropper ved Bluefields, der i dag er RACS hovedstad, og tidligere en del af Zelayas område, angiveligt for at skabe en neutral zone for at beskytte udenlandsk liv og ejendom, der også fungerede som operationsbase for anti-Zelayanske oprørere. Den 17. december overgav Zelaya magten til José Madriz og flygtede til Spanien.

1910 – Madriz forsøgte at bekæmpe USA, men forgæves, og han blev tvunget i eksil i august måned. Han døde den 14. maj, 1911 i Mexico City.

1912-1925USA etablerede militærbaser i landet.

1927 – Guerillaer ledet af Augusto Cesar Sandino, førte kampagne mod den amerikansk militær tilstedeværelse. Sandino blev myrdet af Somozas styrker i 1936, der sikrede ham magten i et militærkup.

1931 – Den 31. marts blev Managua ødelagt af et jordskælv, der dræbte 2000 beboere. Mindst 45.000 blev hjemløse og et skadesbeløb på 35 mio. $. Læs mere her.

1936-1979 – Landet blev diktatorisk ledet af familien Somoza, først af Anastasio Somoza Garcia, der blev snigmyrdet den 29. september, 1956, siden af sønnen Luis Somoza Debayle (døde 13. april, 1967 af hjerteanfald) som præsident og Anastasio Somoza Debayle som leder for nationalgarden. Debayle blev myrdet i eksil i Paraguay den 17. september, 1980.

1949 – Nicaragua og Costa Rica underskrev en venskabstraktat, som endte fjendtlighederne over deres grænser.

1951 – Jordskælv den 2. august i Cosiguina medførte 1000 døde.

1956 – Et kraftigt jordskælv på 7.3 på richterskalaen ramte nær Masachapa den 24. oktober. Læs mere her.

1961 – Sandinisternes Nationale Befrielsesfront, populært bare kaldet Sandinister, blev oprettet. De bekæmpede militærdiktaturet ledet af Somoza og vandt. De blev et egentligt politisk parti efter dette, og havde den reelle magt i landet fra 1979 til 1990, da de tabte valget.

1972 – Den 23. december døde mellem 5000-10.000 mennesker af et jordskælv nær Managua. Omkring 20,000 blev såret og over 250,000 blev hjemløse. Læs mere her.

SPORT: Den 31. december blev den 38-årige professionelle baseballstjerne, Roberto Clemente, dræbt i et flystyrt, da han fløj hjælpepakker til jordskælvsofrene. Men han havde lejet et Douglas DC-7 transportfly, en type der var berygtet for dens mekaniske fejl og mangler, og flyet var overlæsset, og styrtede ned i Atlanterhavet ud for Isla Verde, Puerto Rico, kort efter at være lettet. Clemente og tre andre fra besætningen blev aldrig fundet.

1978 – Den 10. januar blev lederen af Democratic Liberation Union, Pedro Joaquin Chamorro, dræbt af tre ukendte bevæbnede mænd, der kørte op på siden af ham i deres bil og affyrede deres haglgeværer. Omkring 30.000 folk gjorde oprør på gaderne i Managua. Biler blev sat i brand, adskillige bygninger ejet af Somoza-familien, blev angrebet. Udenfor byen, blussede uroen op i en række byer, specielt i områder, hvor Nationalgarden havde massakreret bønder under oprørsbekæmpelserne.

1981 – Den 23. november underskriver præsident Reagan tophemmelige dokumenter, der giver CIA lov til at rekruttere og støtte en 500 mand styrke af rebeller i Nicaragua, der skal bekæmpe sandinist-regimet i landet. Dette lækkede dog i marts, 1982, og Reagan-administrationen prøvede at bagatellisere det. Ikke desto mindre blev de amerikanske borgere oprørte over dette, og Kongressens og offentlig kritik af programmet drev Reagan-administrationen til at undergrave Kongressens forbud mod støtte til Contra’erne. Disse aktioner resulterede i hvad der i dag kendes som Iran-Contra skandalen i 1986. Læs mere her.

1985-1990Daniel Ortega blev indsat som præsident den 10. januar. Ortega var medlem af Femmandsjuntaen (Sandinisterne), der styrede landet efter Somoza blev styrtet, og Ortega var leder i praksis. Den amerikanske Reagan-regering erklærede valget for ugyldig trods adskillige internationale valgobservatørers erklæringer om ærlige forhold ved valget, og USA lagde miner i Nicaraguas havne. Ortega tabte valget til sin gamle juntakollega Violeta Chamarro i 1990. Igen i 1996 og 2001 tabte Ortega valgene, blandt andet på grund af beskyldninger om korruption i hans den periode, hvor han havde haft magten. På trods af dette er Ortega fortsat leder af Sandinist-partiet, der har 43 pladser i parlamentet som det næststørste.

1985 – Den amerikanske præsident Reagan beordrede embargo mod NicaraguaRepræsentanternes Hus i USA godkendte 27 $ millioner i støtte til nicaraguanske kontraer; Repræsentanternes Hus i USA stemte for at begrænse brugen af ​​kamptropper i Nicaragua.

1988 – Orkanen Joan efterlader 180,000 folk hjemløse. Det meste af landet blev hærget, 148 døde, 184 dødeligt såret, 100 forsvundet og omkring 23.000 hjem var ødelagt.

1990Violeta Chamorro blev landets første kvindelige præsident fra den 25. april, 1990 til 10. januar, 1997. Det lykkedes hende aldrig at skabe en generel økonomisk stabilitet i landet, efter borgerkrigen der havde hærget siden 1979. Hun gennemførte en række reformer, der fjernede sandinisterne fra høje positioner i militæret, politiet, og andre statslige institutioner. Landets forhold til USA blev dog forbedret i de år hun var ved magten.

1992 – Et jordskælv ud for landets kyst, skete den 2. september. Skader blev også meldt i Costa Rica. Omkring 116 blev dræbt og flere blev såret. Omkring 16.000 blev hjemløse. Skælvet skabte tsunamier, der var uforholdsmæssig store i forhold til overfladebølgens størrelsesorden. Det var også første gang man kunne registrere skælv, der blev efterfulgt af tsunamier.

1997Arnoldo Alemán blev landets næste præsident, den 10. januar, 1997 til 10. januar, 2002. Han blev anklaget for korruption i december, 2002, og den 7. december, 2003, blev han idømt 20 års fængsel for en streng af forbrydelser, herunder hvidvaskning af penge, underslæb og korruption.

Casita jordskredet i 1998. Foto: www.wikimedia.org

1998 – Orkanen Mitch kom ikke ind i landet, men dens store omløb forårsagede omfattende nedbør, der berørte omkring 2 mio. mennesker. Tværs over landet, ødelagde nedbøren 17,600 huse og smadrede 23,900, og gjorde 368,300 hjemløse. 340 skoler og 90 sundhedscentre blev alvorligt skadet eller smadret. Omkring 3800 mistede livet, og 2000 af dem skete i byerne El Porvenir og Rolando Rodriguez fra jordskredet fra Casita-vulkanen. Kloaksystemer og elsektorer blev alvorligt beskadiget, og kombineret med ejendom, blev skaderne vurderet til 1 mia$.

2000 – Den 6. juli mistede 7 livet under et jordskælv, 42 blev såret og 357 huse blev smadret, 1130 andre beskadiget i Masaya. Læs mere her.

2004Verdensbanken eliminerede 80% af Nicaraguas gæld; aftale med Rusland om at afskrive Nicaraguas multi-milliard-dollar gæld fra Sovjettiden.

2005 – Syv mellemamerikanske nationer (Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Nicaragua, Panama), var enige i at der skulle oprettes nogle hurtigt-reagerende styrker, til at bekæmpe narkotikahandel, terrorisme, andre regionale trusler.

2006 – Ved præsidentvalget i november blev Daniel Ortega genvalgt præsident og taget i ed 11. januar, 2007.

2007Den Internationale Domstol i Haag fik afviklet den langvarige territoriale konflikt mellem Honduras og Nicaragua.

2009 – Den 16. januar blev Alemán’s dom omstødt, hvilket skabte kontrovers, og yderligere spekulationer om bestikkelse eller hemmelig aftale med Daniel Ortega, da Alemán er rangeret blandt verdens ti mest korrupte ledere af Transparency International.

BOKSNING: Den 1. juli, blev den 57-årige nicaraguansk-fødte bokser fra Managua, Alexis Argüello, fundet død af et skudsår i brystet. Han var sidste år blevet valgt til borgmester, men han skulle have lidt af depressioner, som resulterede i hans selvmord. Politiet mener ikke, der er tale om en forbrydelse. Arguella var en af verdens bedste boksere i 1970’er og 80’erne. Han var den 6. bokser der blev mester i tre forskellige vægtklasser. Hans sidste kamp, blev mod Scott Walker, som han tabte på point den 21. januar, 1995. Se hans bokse-bio her.

Præsident Ortega annoncerede planer om at ændre forfatningen der skal tillade ham at have en anden periode i embedet.

 

Laguna Apoyo. Foto: www.wikimedia.org

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.