CHILE

Chile, officielt Republikken Chile, er et land på den sydvestlige kyst af Sydamerika mellem Andesbjergene og Stillehavet. Chile grænser op til Argentina, Bolivia, Peru samt Drakestrædet. Udover området på fastlandet inkluderer Chile nogle stillehavsøer, og landet har et territorialkrav på et 1,25 millioner km² stort område på Antarktis; disse krav er dog suspenderet under Antarktistraktaten.

Spanien erobrede og bosatte Chile i midten af det 16. århundrede og overtog derved magten fra Inkariget.

Chile fik formentlig sit navn fra det indianske ord »Tchilli’, som betød ‘sne’ eller ‘meget koldt’ De spanske erobrere hørt ordet fra Inkaerne, og de overlevende fra Diego de Almagros første spanske ekspedition gjorde det kendt.

Chile har flere aktive vulkaner, end noget andet land, undtaget Indonesien. Chile har omkring 500 aktive vulkaner, hvoraf 60 har været i udbrud inden for de seneste 450 år.

Det højeste bjerg i Chile er Nevado Ojos del Salado,  er også den højeste aktive vulkan i verden med sine 6839 meter. Det er også det næsthøjeste bjerg på den vestlige og sydlige halvkugle.

Andesbjergene er den længste kontinentale bjergkæde i verden, og strækker sig gennem hele Chiles længde, med bjerge der dækker 80% af landet.

Den tørreste ørken i verden, Atacamaørkenen, ligger i det nordlige Chile. Chilenerne kalder den El Norte Grande. Lighederne mellem planeten Mars og den tørre sydamerikanske ørken er så store, den ofte benyttes af forskere som en simulering af Mars.

TIDSLINJE:

Stenredskaber fundet i Monte Verde. Foto: www.humanpast.net

13,000 FVT – Stenredskaber fra Monte Verde (nær Puerto Montt), viser, at folk boede der omkring dette tidspunkt, eller længere tilbage i tiden, præ-Clovis. Stedet blev opdaget i 1975, da en veterinærstuderende fik vist et mærkeligt “koben” af lokale bønder, der havde fundet det ved det eroderede Chinchihuapi Creek. (Kilde)

12,000 FVT – Beviser fundet i 2008 viser, at en lille gruppe af mennesker slog sig ned ved Monte Verde. De første beviser, blev fundet i en tørvemose i 1977.

9200 FVT – Det nordlige Sydamerika var beboet af Cloviskulturen, som man mener kunne have indvandret fra Østasien via Beringsstrædet og ned igennem Nordamerika. Pga. den lave vandstand i verdenshavene, var Beringsstrædet dengang landfast.

2500 FVT – Landbrug begynder i det nordlige Chile.

o. 400-600 – Folk fra Polynesien sejlede til Påskeøen, og bosatte sig der.

1502 – Den 11. Sapa InkaHuyana Capac nåede Itata River.

1513 – Ñuñez de Balboa var den første europæer som nåede frem til Stillehavet og erklærede det for spansk område.

Kort over Magellanstrædet. Foto: www.wikipedia.org

1520 – Ferdinand Magellan passerer gennem Magellanstrædet, og bliver den første europæer til at beskrive Patagonien, og sætte fod i jorden i Chile. Han døde i slaget ved Mactan d. 27. april 1521 med datu Lapu, der med sit sværd traf Magellan i knæhaserne.

Moderne gravering af slaget ved Cajamarca, viser kejser Atahualpa omringet på hans bærestol. Foto: www.wikipedia.org

1532 – Francisco Pizarro ankommer til Peru fra Panama. Han begynder erobringen af Inkariget. Da spanierne angreb Atahualpas styrker på pladsen i Cajamarca, blev inkaerne for første gang mødt med skydevåben og kavaleri. De godt 150 spanierne dræbte de 8.000 inkaer og tog Atahualpa til fange. Atahualpas henrettelse ved garrottering den 29. august, 1933, markerede enden på Inkariget. Pizarro fik to børn med Atahualpas søster.

1534-1535Diego de Almagro udforskede det nordlige Chile, og herskede kort over byen Cusco i en periode (1535-1538). Han blev dog dræbt den 8. juli, 1538, under et stort slag mellem de tidligere allerede conquistadorer, hvor Francisco Pizarro sejrede.

1536 – Det lykkedes de oprindelige indbyggere i det centrale og sydlige Chile, mapucherne, at modstå den spanske invasion af landet.

1540 – Pedro de Valdivia begyndte spanske erobring, og grundlagde flere byer, bl.a. Santiago de Chile (1541), Concepción (1550) og Valdivia (1552). Valdivia blev dræbt under araukanernes oprør under Lautaros ledelse, den 25. december, 1553 nær Cañete. Læs mere her.

1544Chiles andenældste by, La Serena, blev grundlagt af Pedro de Valdivia. Den lå nogenlunde midtvejs mellem Santiago og Lima i Peru og blev oprindeligt brugt som rastested for spanske tropper på vej mellem disse to byer. Byen er flere gange blevet nedbrændt af oprindelige folk og pirater, lige som den i 1730 stort set blev jævnet med jorden ved et jordskælv.

1546 – Opstand af Michimalonco, mapuchernes leder: Santiago ødelagt. Lautaro tilfangetages af spanierne. Han bliver Valdivias personlige tjener, hvor han var vidne til grusomheder begået af de spanske mod de tilfangetagede mapuchekrigere. Han blev dog indtil han havde besluttet at han havde lært nok fra de spanske. Første gang han flygtede, var i 1550, anden gang var mere permanent i 1552.

1546-1883 – Året 1546 markerede starten på en 300 år langvarig konflikt (Araucokrigen) mellem koloniale spaniere og Mapucheindianerne, der hovedsageligt blev kæmpet i Araucanía.

Valdivias sidste øjeblik. Foto: www.memoriachilena.cl

1553 – Valdivia blev dræbt under araukanernes oprør under Lautaros ledelse, den 25. december, 1553 nær Cañete. Læs mere her.

1557 – Slaget ved Mataquito blev udkæmpet mellem de spanske styrker og mapucherne, ledet af Lautaro den 29. april. Lautaro blev dræbt i et baghold af de spanske. I dag æres han af de nulevende mapuchenere for hans modstand mod udenlandsk erobring, trældom og grusomhed.

1558Lautaros efterfølger, Caupolicán, led en grum skæbne, da han blev taget til fange af spanierne i hans lejr i Cañete. De henrettede ham ved spidning, hvor han blev tvunget til at sidde på en pæl, mens hans kone blev tvunget til at se på. Han huskes som en helt i den araukanske modstand mod den spanske erobring.

1564Concepción forsøges belejret af mapucheindianerne. Det mislykkes.

1565 – En appelret, Real Audiencia, etableres i Concepción. Den afskaffes i 1575.

1567 – spanierne erklærer Chiloé øhavet deres. Castro bygges på hovedøen og bliver den sydligste europæiske bosættelse på dette tidspunkt. Hovedstaden er i dag den 3. ældste by der fortsat eksisterer.

1574 – Den spanske opdagelsesrejsende, kaptajn Juan Fernández, opdager på sin vej fra Callao, Peru til Valparaíso, Chile, en øgruppe som opkaldes efter ham.

1575 – Et ødelæggende jordskælv finder sted i Valdivia ved Riñihue Lake dæmningerne. (Kilde)

1578Francis Drake angriber Chiles kyst under sin jordomsejling; La Serena og Valparaíso plyndres.

1583Pedro Sarmiento de Gamboa grundlægger bosættelsen Rey Don Felipe i Magellanstrædet. I 1587 ligger bosættelsen i ruiner.

Huaynaputina i udbrud i 2008. Foto: www.dailygalaxy.com

1600 – Den 19. februar eksploderede Huaynaputina-vulkanen , ødelagde byerne i Arequipa og MoqueguaPeru. Det var en miljømæssig katastrofe, der blev Sydamerikas største i historisk tid. Udbruddet fortsatte i marts måned, med jordskælv, der ødelagde den socioøkonomiske struktur i det sydlige Peru, Chile og Bolivia. Tusinder mennesker blev dræbt. Eksplosionen havde virkning på klimaet omkring den nordlige halvkugle, hvor 1601 var det koldeste år i seks århundreder, hvilket førte til hungersnød i Rusland, der dræbte mindst 2 mio. russere.

1700 – Befolkningstallet i Chile er omkring 100.000.

Robinson Crusoe redder Fredag. Foto: www.wikipedia.org

1704-1709 – Historien om Robinson Crusoe, er inspireret af den skotske styrmand, Alexander Selkirk, der strandede på Más a Tierra (Robinson Crusoe) og var alene i over fire år i øgruppen Juan Fernández i Stillehavet. Forfatteren til den fiktive Robinson Crusoe, er englænderen Daniel Defoe, der udgav romanen i 1719. Selkirk døde af gul feber i 1721 og fik en sømandsbegravelse til søs ud for Afrikas vestkyst. I 1966, blev den ø om Selkirk havde opholdt sig på, officielt kaldt Robinson Crusoe øen, mens den vestligste af Juan Fernández-øerne blev kaldt Alejandro Selkirk øen, selvom han sandsynligvis aldrig satte sin fod der.

Stenstatuerne (moai) på Påskeøen. Foto: www.wikipedia.org

1722 – Den hollandske opdagelsesrejsende, Jacob Roggeveen, “genopdagede” en ø i det sydlige Stillehav i den chilenske region Valparaíso, som blev døbt Påskeøen, da den blev opdaget påskedag, den 5. april. Øen er berømt for sine mange forhistoriske stenstatuer, kaldet moai, der kan ses langs kystlinjerne. Statuerne blev rejst af de Polynesere, der for 1.200-1.500 år siden opdagede og befolkede øen. Befolkningstallet er i dag omkring 3.000.

1730 – Et jordskælv i Valparaíso, dræbte den 8. juli mindst 3000 personer.

1800 – Befolkningstallet i Chile når ca. 500.000.

1810-1821 – Den chilenske uafhængighedskrig, var en krig mellem Chile og det Spanske Imperium. Læs mere her.

1817 – Spanierne besejret af Hæren fra Andesbjergene, ledet af Jose de San Martin og Bernardo O’Higgins.

1818 – Den 12. februar blev teksten til Chiles Uafhængighedserklæring godkendt af den øverste diktator, Bernardo O’Higgins.

1826Manuel Blanco Encalada blev Chiles første af de mange midlertidige præsidenter fra den 9. juli til 9. september.

1868 – Den 13. august hærgede et jordskælv nær byen Arica, der engang var en del af Peru. Flere tsunamier i Stillehavet, som kunne måles i Hawaii, Japan, Australien og New Zealand. Læs mere her.

Kort der viser ændringer af territorium som følge af krigen i Stillehavet. Foto: www.wikipedia.org

1879-1884Chile forøgede sit territorium efter at have besejret Peru og Bolivia i Salpeterkrigen. Resultatet af krigen blev at Chile erobrede departementet Tarapacá i Peru og provinsen Litoral i Bolivia. Det sidste gjorde, at Bolivia blev en indlandsstat. Læs mere her.

1927-1931 – General Carlos Ibanez del Campo tog magten, og etablerede sit diktatur. Han blev præsident igen fra 1952-1958. Han døde i Santiago den 28. april, 1960, 82 år gammel. Han efterlod ingen intellektuel arv til chilensk politik.

1939 – Et jordskælv på 8,3, dræbte omkring 30,000 mennesker den 24. januar. Hidtil er det det mest dødelige jordskælv i landets historie. Læs mere her.

1945 – Chile, sammen med Peru, Paraguay og Ecuador sluttede sig til FN.

1960 – Den 22. maj skete det hidtil kraftigste jordskælv i Valdivia, som lå mellem 9.4–9.6 på Momentmagnitude-skalaen. Omkring 3000 mistede livet. Læs mere her.

1964-70 – Eduardo Frei Montalva var landets præsident.  Montalva døde efter et kirurgisk indgreb den 22. januar, 1983; officelt af blodforgiftning. Hans død blev genstand for mange års diskussion og anklager, bl.a. har det været fremført, at Augusto Pinochets sikkerhedstjeneste DINA stod bag. Efter at der blev fundet sennepsgas i hans krop efter en obduktion foretaget af et hold forskere fra Belgien, krævede familien en ny efterforskning af omstændighederne omkring dødsfaldet. En domstol tiltate i december 2009 seks personer, herunder to læger, for giftmord på Montalva.

1973-1990Augusto Pinochet kom til magten via et blodigt kup som afsatte den siddende præsident Salvador Allende, der valgte at begå selvmord den 11. september, 1973. Læs mere her.
Efter Pinochets magtovertagelse begyndte en undertrykkelse af den venstreorienterede opposition, der medførte omkring 3000 døde og forsvundne personer.  Han er tidligere blevet anklaget for forbrydelser mod menneskeheden og for utallige tortur- og mordsager og blev i 2006 frataget sin immunitet af den chilenske højesteret.

1990-1994 – Patricio Aylwin vandt præsidentvalget; General Pinochet forblev øverstkommanderende for hæren indtil 1998, hvorefter han blev udnævnt senator på livstid.  Aylwin døde den 19. april, 2016, 97 år gammel.

1994-2000 – Eduardo Frei, søn af Montalva, blev valgt til præsident.

2000-2006Ricardo Lagos blev landets præsident. Han er nok mest kendt for at have genåbnet sidedøren i præsidentpaladset Palacio de La Moneda, der havde været lukket siden militærkuppet i 1973, hvor man havde båret Allendes lig ud under kampene i paladset. Lagos lagde stor vægt på denne handling, idet den symboliserede, at nu var Chile gået gennem døren til frihed og demokrati.

2005 – 45 unge soldater døde i snestorm i Andesbjergene i deres søgen efter 24 soldaterkammerater under en træningsmarch. I mellemtiden blev 112 soldater, der overlevede stormen, herunder syv kvinder, fløjet med helikopter til Los Angeles, 644 km syd for hovedstaden, Santiago, fra bjerget, hvor de havde søgt tilflugt. Læs mere her.

2006 – Michelle Bachelet blev valgt som Chiles første kvindelige præsident til 2010. Hun blev igen valgt den 11. marts, 2014. Bachelet er af Forbes Magasinet udnævnt som en af de 100 mest indflydelsesrige kvinder i verden.

Augusto Pinochet døde af hjerteproblemer på et militærhospital den 10. december, og fik en militærbegravelse dagen efter. Præsident Michelle Bachalet, hvis far var blevet myrdet af Pinochets militærjunta, nægtede pure de højreorienteredes krav om en statsmandsbegravelse.

2008Peru sagsøger Chile igennem Den Internationale Domstol over konflikten i det maritime område. Læs mere her.

FILM: Sekvenser til den seneste James Bond film “Quantum of Solace” blev optaget ved Antofagasta, Cobija, Paranel Observatory og andre lokationer i Atacamaørkenen over 12 dage. En lokal politiker, Carlos Lopez, afbrød optagelserne i den lille by Baquedano, for at protestere over “den overdrevne tilstedeværelse af politi pga. optagelserne, og at den chilenske jord blev brugt til at repræsentere nabolandet Bolivia.” Læs mere her.

Billede af Chaitén-vulkanens lavakuppel under dets udbrud mellem 2008-2010. Foto: www.wikipedia.org

Vulkanen Chaitén, gik i udbrud  efter 9000 års dvale, den 2. maj, og tvang flere hundrede mennesker på flugt i byen af samme navn. Læs mere her.

2010 – Endnu et kraftigt jordskælv (8,8 Mw) i landet den 27. februar, udløste en tsunami, som skyllede langs de sydamerikanske kyster og de chilenske og franske øer i de nærmestliggende dele af Stillehavet. Det er siden (pr. 16. marts) bekræftet, at der var mindst 800 døde, heraf 350 alene i fiskerbyen Constitución. Jordskælvet var det kraftigste i verden siden jordskælvet i Det Indiske Ocean 2004, og det stærkeste i Chile siden 1960.

Sebastián Piñera vandt præsidentvalget over Frei og trådte tilbage 11. marts, 2014.

Mineulykken i Atacamaørkenen, ca 80  km fra Copiapó, den 5. august satte verdensrekord for tid i indespærring i en mine, da den kollapsede, og 33 minearbejdere blev indespærret ca. 700 meter under jorden. De blev reddet ud igen den 13. oktober, 69 dage senere.

2015-FILM: Der blev lavet en spillefilm om mineulykken i 2010, med Antonio Banderas i hovedrollen.  Den blev hovedsageligt indspillet i Copiapó, Santiago og Nemocón, Colombia (minerne). Den havde premiere i Chile den 6. august.  Den modtog blandede eller gennemsnitlige anmeldelser, og levede slet ikke op til forhåbningerne i sidste ende. Se trailer her.

 

…..

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.