FRANSK GUYANA (Frankrig)

Fransk Guyana er et oversøisk fransk territorium, der ligger på Sydamerikas nordkyst, hvor det grænser op til Brasilien mod øst og syd og Surinam mod vest. Fransk Guyana indgår, sammen med Surinam (tidligere Nederlandsk Guyana), staten Guyana (tidligere Britisk Guyana) samt dele af Venezuela og Brasilien i Guyana-regionen. Det er Sydamerikas mindste og tyndest befolkede land. 

Hovedstaden i Fransk Guyana hedder Cayenne.

I Fransk Guyana finder man blandt andet ESAs affyringscenter i Kourou (det ligger kun 5 grader fra Ækvator) og Djævleøen, der ligger 13km fra kysten og Kourou.

Mange indfødte amerikanere besatte de nordlige kanter i Sydamerika i århundreder, før Columbus besøgte landet. I begyndelsen af det 16. århundrede, forsøgte Holland og Frankrig at kolonisere landet, men de var håbløst uforberedt på de ugæstfri jungleforhold, og mange døde i hænderne på indianere og tropiske sygdomme. Engleske, portugisiske og spanske opdagelsesrejsende jagtede forgæves stor skatterigdom her, men fejlede. Frankrig var dog den eneste vedvarende hersker i området.

Det indre Fransk Guyana kaldes Inini og karakteriseres af skovklædt, kuperet bakketerræn. Her lever der 6-700 indianere i deres egne, isolerede samfund, ligesom der i resten af det nordlige Sydamerika hist og pist findes små, diffuse samfund af Arawak- og Carib-indianere afsondret fra deres “moderlande”.

Fransk Guyana er den sidste af de tidligere fastlandskolonier, et europæisk land har.

TIDSLINJE:

1498Christopher Columbus besøgte landet på hans anden opdagelsesrejse i sin søgen efter Den Ny Verden på vej til Venezuela. Han gik dog aldrig i land.

1500 – Den spanske opdagelsesrejsende, Vicente Yanez de Pinzon, spottede kystlinjen. Han havde sejlet med Columbus på den første rejse til Den Ny Verden i 1492, som kaptajn på Niña. I 1508 rejste a atter til Sydamerika med Juan Díaz de Solís og forsvandt ud af optegnelserne i 1514.

1604 –  Da Spanien ignorerede området hvor Cayenne senere blev hovedstad, fordi de fandt området for varmt og fattigt, var det Frankrig, ledet af  Daniel de La Ravardiere, der koloniserede området først. Portugiserne ødelagde kolonien, fordi de var fast besluttet på at håndhæve bestemmelserne i Tordesillas-traktaten.

1654-1664 – Cayenne besat af Holland. Afrikanske slaver blev bragt til landet i 1654.

1656 – Hollandske jøder bygger sukkermøller i Cayenne.

1664Frankrig etablerede byen Sinnamary mellem Kourou og Iracoubo. Byen var den anden franske koloni i området.

1674Guyana kom under fransk kontrol, og landbrugsudviklingen begyndte.

1676 – Den franske del af Guyana kom definitivt ind under den franske trone og Louis XIV.

1764 – Rekrutteringskampagne i de østlige provinser i Frankrig, overtalte 15.000 i Alsace-Lorraine til at rejse til kolonien i Guyana; 12.000 døde første år fra gul feber, dysenteri og malaria.

1794 – Slaveriet afskaffet. To år efter blev det officielt genindsat, hvilket medførte slaveoprør og undertrykkelse.

1800-tallet – I midten af århundredet, efter flere årtiers kamp og tusindvis af dødsfald, kørte flere franske plantager nogenlunde med succes på den nordlige kyst, desværre med hjælp fra afrikanske slaver. Frankrig endte slaveriet på dette tidspunkt, og kort tid efter kollapsede plantagelivet og alle relaterede fortjenester fra samme. Det var først, da den franske regering stod overfor et alvorligt problem med overfyldte fængsler, at de besluttede at gøre Fransk Guyana til en straffekoloni, og med tiden blev der transporteret tusinder af fanger til Iles du Salut og den nu berygtede Djævleø. Læs mere her.

1801 – Fransk Guyana blev koloni.

1848 – Slaveriet blev ophævet. 16,000 slaver forlod plantagerne, hvilket forårsagede sammenbrud af landbrugsøkonomien.

1852Napoleon III grundlagde en fangekoloni, der blev senere berømt/berygtet under navnet Djævleøerne, der var en samling af i alt fire straffefangekolonier i området, hvoraf en af dem, var placeret på fastlandet i Kourou, og to på andre småøer. Djævleøen, var ikke så slem som sit øgenavn, da epidemier ikke så let nåede øen. Det var kun de fanger, der var den største trussel, der kom på Djævleøen – alt lige fra politiske fanger til mordere. Blandt de kendte fanger var den uskyldigt dømte jødiskeofficer Alfred Dreyfus og den senere forfatter Henri Charrière. Grundet Dreyfus‘ skæbne kom der meget opmærksomhed på øen i 1895. Charrière, oftest kendt som “Papillon” (“sommerfugl”) havde held med at stikke af og skrev bogen Papillon om sine oplevelser på øen. Bogen er senere filmatiseret med Steve McQueen og Dustin Hoffman i hovedrollerne. Det kom dog senere frem, at Charrière havde løjet om sit ophold på øen (han var flygtet fra et fængsel på fastlandet).

1854 – Straffekoloni etableret ved Saint-Georges, fængslede hjalp med at opbygge byen, over to tredjedele af fanger døde på grund af dårlig behandling, hårdt klima eller selvmord.

1856 – Gul feber ramte fransk Guyana.

Alfred Dreyfus i sit værelse på Devil’s Island 1898. Foto: wikipedia.org

1894 – Den franske officer Alfred Dreyfus blev den 15 oktober arresteret for spionage for tyskerne, og d. 5. januar, 1895 blev han i en hemmelig retssag dømt skyldig og forvist til Djævleøen. Det rygtedes snart, at Dreyfus var uskyldigt dømt, fordi det passede generalstaben at ramme en jøde. Kampen for genoptagelse af sagen kom til at engagere en hel verden. Sagen strækkede sig fra 1984 til 1899, hvor krigsretsdommen blev tilsidesat. Han blev løsladt, men imidlertidig dømt igen, men fik amnesti. I 1904 fik han genoptaget sagen, og den 12. juli faldt dommen endelig – alle beskyldninger mod ham, blev kendt usande. Senere fik han fuld oprejsning og alle sine militære udmærkelser tilbage. Sagen splittede imidlertid Frankrig langt ind i nyere tid.

1920 – René Belbenoît blev dømt til 8 års hårdt arbejde i straffekolonien, men fordi han havde en veteranpension, undgik han det hårdeste arbejde. To uger efter ankomsten  kolonien, forsøgte han at flygte for første gang med en anden mand på en tømmerflåde til Surinam, men blev fanget og sendt tilbage igen. Han begyndte at nedfælde sine minder om opholdet, og prøvede flere flugtforsøg, der alle fejlede. Den 3. november, 1934 blev han endelig løsladt officielt, men fik ikke lov til at vende tilbage til Frankrig. Han tjente penge på at fange sommerfugle og lave ting ud af naturgummi og sælge dem. I fængselsårene, havde han mistet alle sine tænder. Det lykkedes ham at flygte til USA, hvor han i 1938 og 1940 udgav to bøger om hans bemærkelsesværdige bedrifter.

1920 – Guyana Air Transport Society, fransk Guyas første flyselskab, grundlagt. Det gik konkurs to år efter pga. en flyulykke.

1930 – Fransk Guyana opdelt i to områder: Inini i det indre, Guyana langs kysten.

1938Frankrig stoppede officielt med at sende fanger til Djævleøen, men først i 1953, blev fængselsystemet endeligt lukket. Mange fanger vendte tilbage til Frankrig, men nogle valgte at blive i Fransk Guyana.

1946 – Området fik status som fransk departement. Straffekolonien på Djævleøen blev afviklet, og 145 fanger rejste til Marseilles, Frankrig.

Ariane 5’s rampe ELA-3 i baggrunden. Raketten fragtes til rampen på skinner. De fire gittertårne er lynafledere mod det tropiske tordenvejr. Foto: da.wikipedia.org

1964 – Centre Spatial Guyanais (CSG) blev etableret som kompensation for Frankrigs tabte raketbase Hammaguir i den algeriske ørken. Efter 355 raketopsendelser blev CSG lagt i mølpose i september 1975 og raketramperne fik lov til at forfalde.

1977 – CSG blev aktuel igen efter at ESA besluttede at deres fremtidige Arianeraket skulle opsendes fra CSG. Raketrampen ELA-1 (l’Ensemble de Lancement Ariane) blev bygget til Arianeraketten 18 km fra den nærmeste bebyggelse. I 1986 blev ELA-2 taget i brug til supplement af ELA-1 og i 1996 blev Ariane 5’s ELA-3 operativ.

1980’erne – blev præget af attentater mod den franske magt og af grænsedragningskonflikter med Surinam.

1986 – Overlevende fra Moiwana-massakren, andre beboere, flygtede til fransk Guyana under Surinam-guerillakrigen.

1990’erne – Økonomiske problemer førte til uro og anklager mod Frankrig for ikke at hjælpe i tilstrækkelig grad.

1994Guyana gik ind i den caribiske samarbejdsorganisation CARICOM som associeret medlem.

1996 – ESA’s Ariane 5-raket blev ødelagt, da den afveg fra sin kurs efteropsendelse fra Kourou d. 4. juni. Det vasr en dyr fejltagelse efter et årti og 7 mia. dollars. Raketten og dens last kostede 500 mio. dollars, og fejlen blev senere bedømt som en software-fejl i inertieringssystemet.

2000 – Under et officielt besøg i landet i marts 2000, nægtede den franske viceminister for oversøiske anliggender, Jean-Jacques Queyranne at modtage en delegation af uafhængigheds -tilhængere. Dette udløste en bølge af demonstrationer, hvor både politifolk og demonstranter blev såret. Den uafhængigheds-orienterede landsorganisation indkaldte til generalstrejke i protest mod den arrogante franske holdning og politibrutaliteten. (Kilde)

2002 – Europas hidtil dyreste satellit indledte i 2002 sin rejse ud i verdensrummet fra den franske rumbase i Kourou. Gennem 2003 kom nye europæiske missioner til landet for at gennemføre rumprojekter. Kourou spiller fortsat en central i det europæiske rumprogram.

2003 – Europas første måne mission rejste afsted fra fransk Guyana.

2007 – Frankrig gav i starten af året efter for presset fra miljøbevægelser, da den opgav oprettelsen af en guldmine. Området blev i stedet udlagt som naturpark.

Oyapock River Bridge. Foto: wikimedia.org

2017 – En bro over Oyapock-floden, der adskiller Guyana og Brasilien, åbnede endelig efter over 10 års byggeri, i marts måned, så Guyana endelig blev “landfast”.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.