SYDGEORGIEN og SYDSANDWICHØERNE (Storbritannien)

South Georgia og South Sandwich Islands er to britiske oversøiske territorier, som Argentina gør krav på. Øerne administreres fra Falklandsøerne.

South Georgia består af: Shag RocksBlack RockClerke Rocks og Bird Island. Øerne ligger 1290 km sydøst fra Falklandsøerne. Hovedstaden er Grytviken.

South Sandwich Islands består af: Traversey Islands (6), Saunders I.Montagu I.Bristol I. og Southern Thule (2), alle vulkanske og isdækkede. South Sandwich Islands er ubeboede. Øerne igger 750 km fra South Georgia.

Grytviken er den eneste by på øerne, og bortset fra forskere (op til 18) på den nærliggende station King Edward Punkt, og nogle turister, bor der kun 3 personer på øen: marineofficer Pat Lurcock, hans kone og deres fælles søn. Tim og Pauline Carr, der i mange år drev South Georgia Museum bor ikke længere på øen.

Grytviken er et populært stop for krydstogtskibe, der besøger Antarktis, og turister lander normalt for at besøge Shackletons grav.

TIDSLINJE:

Englænderen Anthony de la Roché’s rejse i 1675.Foto: wikipedia.org

1675South Georgia bliver opdaget første gang af den engelske købmand Anthony de la Roche i april måned.

1756 – Anden observation af det spanske skib León, styret af kaptajn Gregorio Jerez; øen døbes “isla de san Pedro“.

Kaptajn Cooks kort over Sydgeorgien. Foto: wikipedia.org

1775 – Kaptajn James Cook ankommer 17. januar til South Georgia, og opdager Royal Bay. Han beskriver et stort antal sæler og det opsnapper sælindustrien, hvilket bliver begyndelsen på en blodig periode i øens historie, men samtidig også drivkraften for de fleste ekspeditioner til Antarktis. Samme år, opdages Sydsandwich-øerne.

We found three new islands never visited by mariners before, except for our two ships. And one island (Zavodovski) the land is on fire and smoke pours and moves like clouds. And there at that island three officers and four sailors rowed in to take a look around the island. There are masses of various birds, especially a penguin with yellow crests. It walks like a man, calls like a grebe, the wings are small and it does not fly….. A reward was given for those islands [to] who saw them first, five thalers*, (about 18 months pay) and they were written in the journal.
Diary of Able Seaman Yegor Kisilev – December 28th 1819. (Kilde)

1786-1787 – Det første britiske forseglingsfartøj, Lord Hawkesbury, får en fuld last af sælskind.

1792-1793Polly og Nancy, den første af mange amerikanske forseglingsfartøjer, tager sælskind tilbage til USA og Kina.

Den første russiske antarktis ekspedition 1819-1821. Foto: wikipedia.org

1819 – Den russiske kaptajn Thaddeus von Bellingshausen, der havde kommandoen over Mirnyi og Vostok, sejlede langs sydvestkysten.

1821 – Sydorkney-øerne blev opdaget i 1821 af to sælfangere, Nathaniel Brown Palmer og George Powell. Øgruppen blev oprindeligt navngivet Powell’s Group og hovedøen blev navngivet Coronation island (Kroningsøen), efter som øgruppen blev opdaget i året for kroningen af kong Georg IV (kronet 19. juli 1821).

1823 –  James Weddell besøgte Sydorkney-øgruppen, og gav den sit nutidige navn efter den skotske øgruppe Orkneyøerne. Desuden omdøbte han nogen af de andre øer. Sydorkney-øerne ligger næsten på samme breddegrad syd som Orkneyøerne ligger nord, henholdsvis 60°S vs 59°N. To steder er opkaldt efter ham – Weddellhavet og Weddelløerne i FalklandsøerneWeddell døde i 1834 i en alder af 47 år i relativt fattigdom og ubemærkethed i London. Han blev begravet på ​​St Clement Danes kirkegården i Strand.

1882-1883 – Den første landbaserede videnskabelige ekspedition opretter en station ved Moltke Havn i Royal Bay. Tyske forskere bruger 13 måneder på øen som en del af det internationale polarår. De ankommer til Moltke, på det første dampdrevne skib for at besøge øen. Ekspeditionen opretter det første telegrafsystem og tager de første fotografier.

Panorama af Grytviken. Foto: wikipedia.org

1904 – Den eneste by på øgruppen, Grytviken, blev etableret d. 16. november af den norske hvalfanger Carl Anton Larsen, som skulle fungere som hvalfangststation for hans selskab. Selskabet var succesfuldt i begyndelsen, men blev nedlagt i 1966 pga. overbeskatning af hvalfangst. Han opdagede i perioden 1892-1894 øer og landområder i Antarktis, og var kaptajn på “Antarctica” på  Otto Nordenskiölds forskningsekspedition til Antarktis. Byens navn er svensk for “Grydebugten”, opfundet af den svenske arktiske ekspedition, dokumenteret af geologen Johan Gunnar Andersson, der også var med på ekspeditionen.

1912 – Administrationsstationen etableres ved King Edward Point med opførelsen af ​​en magistrats bopæl. I 1913 afsluttes et toldskur og udvides det næste år for at inkludere et fængsel. En hvalfangststation bygges ved Stromness.

1913 – Kirken i Grytviken bygges, og indvies på juledagen.

Shackleton’s grav i Grytviken. Foto: wikipedia.org

1922 – Den britiske polarforsker Ernest Henry Shackleton, der er mest kendt for sin Endurance-ekspedition i Antarktis fra 1914-1916, som han ledte, tilbragte en måned med hans 27 mænd i South Georgia i 1914, før deres skæbnesvangre forsøg på at krydse Antarktis i 1916. Deres skib “Endurance” blev knust af isen, og Shackleton tog til South Georgia med en lille båd, hvor han fik hentet hjælp. Han fik dog et hjerteanfald ombord sit skib, Quest, den 5. januar 1922 og døde i Grytviken i starten på sin 4. ekspedition til Antarktis. Hans grav ligger syd for Grytviken, sammen med de hvaler, der var døde på øen.

1925 – Med Kaptain Scotts gamle skibs Discovery begynder Discovery Investigations med undersøgelsen af ​​hvaler og oceanografiske undersøgelser i Det sydlige Ishav. Krydstogtserien varer indtil 1951.

1951-57 – Fire ekspeditioner ledet af Duncan Carse, kortlægger South Georgia, hvilket resulterede i en enorm stigning i kendskabet til det indre af øen. Det første komplette kort der le lave, var stadig i brug indtil for nylig.

Rester af den argentinske Puma helikopter, skudt ned under invasionen; foto fra 1999.

1964 – Ophør af sælfangst, og året efter, hvalfangst.

1982 – Under Falklandskrigen d. 3. april, blev Grytviken besat af de argentinske styrker efterfulgt af en kort kamp mod briternes Royal Marines. Kigen fandt sted mellem 2. april og 14. juni, og trods overraskelsesangrebet fra argentinerne, generobrede briterne øerne, som i overensstemmelse forblev under britisk overhøjhed.

1985South Georgia og South Sandwich Islands ophørte med at være afhængigheder af Falklandsøerne og blev et særskilt britisk oversøisk territorium.

2001 – Det lille britiske militærgarnison på Sydgeorgien blev trukket tilbage d. 21. marts. (til stede siden 1982). Den erstattes af en permanent gruppe af videnskabsfolk fra den britiske antarktisundersøgelse, som også har en biologisk station på Bird Island.

2011 – Den 27. november, blev Frank Wild’s aske begravet ved siden af Shackleton’s gravsted, med inskriptionen: “Frank Wild 1873–1939, Shackleton’s right-hand man.”

Embed from Getty Images

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.