URUGUAY

 

Uruguay er et sydamerikansk land, som grænser til Brasilien mod nord og til Argentina mod sydvest.

Hele Sydamerika og Uruguay var beboet af store grupper indianere længe før europæerne ankom.

Landets hovedstad hedder MontevideoByen med 1,3 millioner indbyggere er Uruguays største og samtidig den vigtigste havneby og hele 80 % af landets eksport udgår herfra.

Civilret blev endelig genoprettet i 1985, og i 2004 vandt en ny og progressiv koalition nationalt valg, som i det væsentlige sluttede 175 års politisk ustabilitet i landet.

I dag, langs sine solrige strande, og restauranter og butikker i hovedstaden, blomstrer turismen igen.

TIDSLINJE:

1516Spanien ledet af Juan Diaz de Solis, var de første til at besøge landet. De indfødte indianere modsatte sig blodigt og voldsomt den spanske erobring. Spanierne mistede dog interessen for landet i det 16. og 17. århundrede, da udbyttet af guld og sølv var ringe.

1603 – Landet blev midtpunktet for en række stridigheder mellem det spanske og portugisiske imperium. De spanske begyndte at indføre tamkvæg til området, som blev en kilde til rigdom.

1680 – Portugiserne grundlagde Colonia del Sacramento i kanten af River Plate, overfor den spanskstyrede by Buenos Aires.

1724 – Spanieren Bruno de Zabala etablerer en bosættelse, der senere udvikler  sig til landets hovedstad, Montevideo.

1806-1807 – Den britiske hær forsøgte at tage kontrollen over Buenos Aires og Montevideo under Napoleonskrigene. Montevideo blev belejret af briterne i september 1807.

José Posadas hær overgiver sig ved Las Piedras, af Juan Manuel Blanes. Foto: www.wikimedia.org

1811-1830 – Under uafhængighedskrigen ledte José Gervasio Artigas, en vellykket revolution mod de spanske myndigheder, og besejrede de spanske styrker under slaget ved Las Piedras den 18. maj. Han blev udråbt til landets nationalhelt.

1816 – Portugal angreb landet fra Brasilien og invaderede Banda Oriental. De tog kontrollen over Montevideo i januar 1817. Landet forblev en del af det spanske koloniimperium indtil 1821, da Brasilien annekterede det.

1825 – Landet opnåede sin uafhængighed.

1828 – Staten Uruguay blev officielt oprettet.

1857Uruguays første bank blev åbnet.

1860-1868 – I denne periode voksede antallet af får fra 3 mio. til 17. mio. Hovedgrunden til denne stigning i antallet af får lå frem for alt i de forbedrede metoder for husdyrhold, som blev introducerede i Uruguay af de mange europæiske indvandrere. Montevideo blev et økonomisk centrum i området. På grund af en store havn i Montevideo blev byen brugt som base for handel, som Uruguay havde med nabolande som Argentina, Brasilien og Paraguay.

1977-BOKSNING – Den uruguyanske sværvægtsbokser, Alfredo Evangelista boksede en WBA/WBC titelkamp mod selveste Muhammad Ali, men tabte på pts: 64-72, 64-72, 65-71. Kampen fandt sted i Capitol Centre, Landover, Maryland, d. 16. maj. Det var hans andet nederlag  i træk.

1978-BOKSNINGAlfred Evangelista prøvede at tage WBC titlen fra Larry Holmes d. 11. oktober i Ceasars Palace, Las Vegas, men blev slået ud i 7. omgang.

1980-BOKSNING – Alfred Evangelista prøvede at slå en sårbar  Leon Spinks i Atlantic City, New Jersey, d. 1. december, men Spinks overkom sine problemer, og slog sin modstander ud i 5. omgang.

1987-BOKSNING – Alfred Evangelista prøvede at vinde EBU titlen over den svenske sværvægter, Anders Eklund, men blev slået ud i 7. omgang d. 28. marts i KB Hallen, København. (Kilde)

….

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.