VENEZUELA

Venezuela er et land ved den nordlige kyst i Sydamerika. Landet er omkranset af Colombia mod vest, Brasilien mod syd, Guyana mod øst og øerne Trinidad og Tobago mod nord-øst.

Hovedstaden Caracas er den største by i landet. Andre større byer er Maracaibo, Barquisimeto, Valencia, Maracay og Ciudad Guayana.

Foruden en galopperende inflation og en alvorlig politisk og økonomisk krise er landets hovedstad, Caracas, endnu en gang i fokus som den mest voldelige by i verden. I Caracas begås flere drab end noget andet sted i verden – nærmere betegnet 120 drab pr. 100.000 indbygger årligt. (Kilde)

Orinoco-floden og Venezuelas bjergkæder opdele landet i nogle bestemte områder, alle med forskellige klimaer.

Maracaibosøen rummer store oliereserver, hvilket gør området til et vigtigt center for Venezuelas økonomi. General Rafael Urdaneta-broen krydser søen og forbinder millionbyen Maracaibo med resten af Venezuela.

I det olierige Venezuela, der indtil for et årti eller to siden var et af regionens rigeste lande, står indbyggerne i kø ved supermarkederne, hvor fødevaremanglen er synlig. En trecifret inflation udhuler opsparingerne med rekordfart, de faldende oliepriser har forværret situationen, og de fleste iagttagere er enige om, at Maduros økonomiske politik blot forværrer situationen.

Præsident Nicolas Maduros og hans styre holder fast trods massive protester og en økonomi i frit fald. I 2001 var Venezuela det rigeste land i Sydamerika. I dag er det blandt kontinentets fattigste.

Kriminalitet i Venezuela er udbredt, med voldelige forbrydelser som mord og kidnapning ofte stigende årligt. FN har tilskrevet kriminalitet til det fattige politiske og økonomiske miljø i landet, som har den næsthøjeste mord-rate i verden.

TIDSLINJE:

13.0000 FVT – Arkæologiske fund og kulstof-datering tyder på, at der har været bebyggelser her.

5000-1200 FVT – Forfædrene til Sydamerikas befolkning, menes at være nomadisk asiatiske jæger-samlere, der krydsede det frosne Beringstræde og kom til Nordamerika. Derefter rejste de sydpå til landene i Central- og Sydamerika.

Panorama af Margarita Island. Foto: www.wikipedia.org

1498 – Landet blev opdaget af Christopher Columbus, og han var så imponeret af han bemærkede at det måtte være paradis, og gav området (Isla Margarita) navnet Land of Grace. De ville dog have udforsket landet mere, hvis det ikke var fordi Columbus blev syg, så ekspeditionen måtte vende hjem. Senere blev landet navngivet Little Venice, af Amerigo Vespucci i 1499.

1522  – Landet blev koloniseret af Spanien på trods af modstand fra de oprindelige folk.

1811 – Det blev en af ​​de første spanske amerikanske kolonier til at erklære uafhængighed, men ikke sikret uafhængigheden før 1821.

1819 – Efter at den sydamerikanske general og nationalhelt, Simon Bolivar befriede sit land og PeruColombia, Equador Dannede Colombia, Equador og Panama, den uafhængige Republikken Colombia. (Storcolombia). Venezuela opstod fra denne koalition i 1830 for at blive en selvstændig nation. Hovedstæderne var i Bogotá, Caracas og Quito.

1830 – Svækket af krigsskader og syg af tuberkulose, døde Simón Bolívar den 17. december 1830 i Colombia i staden Santa Marta, efter en anstrengende rejse fra Bogotá på floden Magdalena. “Jeg indser nu, at jeg har pløjet havet,” skulle den desillusionerede og sygdomssvækkede Simón Bolívar have udtalt på sit dødsleje. 1832 blev hans aske med stor højtidelighed bragt til Caracas.

1959 – Demokratisk valgte regeringer kom til, og landet etablerede sin egen forfating i 1961.

1992 – Et kup i februar ledet af Hugo Chavez nedkæmpes. Han må tilbringe to år i fængsel, før han benådes. Et andet kupforsøg finder sted senere i november, men har ikke heldet med sig.

Delvist overskyet udsigt over Auyán-Tepui og Angel Falls (i midten) fra Isla Raton lejr, taget i slutningen af ​​den tørre sæson. Foto: www.wikipedia.org

1994 – Salto del Angel (Angel Falls),  der er en berømt vandfald beliggende i Bolivar i den sydøstlige del af landet, er verdens højeste med et fald på 979 meter, og et frit fald på 807 meter. Stedet ligger i Canaima nationalpark, der kom på UNESCOs Verdensarvsliste. Parken var i øvrigt også brugt til filmsæt for Steven Spielberg’s “Jurassic Park”.

1999 – Det populære valg af præsident Hugo Chavez forårsagede en betydelig kontroversiel tilstand, især i USA, da Venezuela har nogle af de største (beviste) oliereserver uden for Mellemøsten, og præsident Chavez bruger disse som en regional trussel og forhandlingsvåben.

2000Chavez genvælges som præsident d. 30. juli.

2002 – Fra den 11-13. april tvinger et kupforsøg Chavez fra sin post i 2 dage. Tres mennesker blev dræbt under uroen.

Først i december måned, går højtstående officerer på nationalt tv for at fordømme Chavez og kalder på offentligheden til at samles mod ham.

2004 – Den 15. august viser de første resultater i tilbagekaldelsesafstemningen, at mere end 58% af venezuelanere har stemt for at holde Chavez på posten, mens 42% går ind for at afsætte ham. Den næste dag, meddeler en gruppe observatører ledet af den tidligere amerikanske præsident Jimmy Carter, at de fandt ingen svindel i tilbagekaldelsesafstemningen.

2006Chavez genvælges den 3. december.

2009 – Den 15. februar godkendes en folkeafstemning, der tillader Chavez at tage en tredje seksårig periode som præsident i 2012.

2011USA indfører sanktioner mod syv selskaber, herunder Venezuelas statslige olieselskab, for at støtte Iran i energisektoren.

2012 – Chavez genvælges den 7. oktober.

2013Hugo Chavez døde den 5. marts, 58 år gammel,  af den kræftsygdom han erklærede at han blev behandlet og kureret for i 2011 i Cuba.  I 2012, blev han opereret fire gange, og den sidste gang den 1. marts 2013, hvor han var indlagt på et militærhospital i Caracas, hvor han døde 4 dage senere. Menneskerettighedsorganisationen  Human Rights Watch oplyste, at der under Chavez‘ regerings-periode skete en koncentration af magt under præsidenten og at de grundlæggende menneskerettighedsgarantier eroderede, hvilket muliggjorde forfølgelse af de indbyggere, der kritiserede præsidenten eller dennes politik. Vicepræsident Nicholas Maduro bliver midlertidig præsident.

2013 – den 14. april vinder Maduro snævert præsidentvalget med 50,8% af stemmerne, og besejrer dermed oppositionens kandidat Henrique Capriles Radonski.

Den 30. september meddeler Maduro på det statsdrevne tv, at han udvise tre amerikanske diplomater. Han hævder de var involveret i handlinger, med det formål, at destabilisere landet.

2014 – Protester i februar måned, som reaktion på de økonomiske problemer, samt en stigning i kriminalitet. Nogle demonstrationer udvikler sig voldeligt, med mindst tre døde midt under uroen.

Den 18. februar bliver  oppositionslederen Leopoldo López arresteret. Han er sigtet for sammensværgelse og mord i forbindelse med demonstrationerne. Han dømmes senere til mere end 13 år i fængsel.

2015 – Borgmesteren i Caracas arresteres d. 20. februar og anklages for at være involveret i et komplot for at vælte regeringen. Oppositionen siger borgmesterens anholdelse er et forsøg på at aflede opmærksomheden fra landets økonomiske problemer.

Den 6. december udsteder præsident Barack Obama en bekendtgørelse for at imødegå menneskerettighedssituationen i Venezuela, med sanktioner mod syv personer.

2016 – Den 15. januar erklærer Maduro en tilstand af ‘økonomisk nødsituation.’

2017Maduro beordrer d. 17. april væbnede styrker på gaden i Caracas, efter ugers dødbringende, regerings-fjendtlige protester. Mellem den 20-21. dræbes mindst 13 personer indenfor et døgns tid.

Den 5. juli, på årsdagen for Venezuelas uafhængighed, stormer bevæbnede (med rør, stokke og sten) tilhængere  af Maduro, landets nationalforsamling i Caracas og angriber oppositionens lovgivere. Mindst 13 såres, ifølge Nationalsamlingens præsident, Julio Borges.

 

Et supermarked bliver plyndret i Maracay, Aragua. Foto: Federico Parra/AFP/ Getty Images

2017 – Sulten gnaver i landet i august måned, hvor en regering, ledet af den kontroversielle præsident Nicolás Maduro, der ellers hævder at regere for de fattigste, har efterladt de fleste af sine 31 millioner mennesker på grænsen af udsultning, der tvinger borgere til at stjæle dyr fra zoologiske haver. (Kilde)

Protestmarch  i september 2017, for at presse de venezuelanske myndigheder til at tillade en folkeafstemning mod præsident Nicolas Maduro i år. Foto: www.latimes.com

Oktober – De officielle resultater efter søndagens regionale valg i Venezuela giver præsident Nicolas Maduros socialistparti sejren i 17 ud af Venezuelas 23 delstater, på trods af, at meningsmålinger viser, at Maduro med kun 23 procents opbakning er mere upopulær end nogensinde på grund af de omfattende økonomiske og politiske problemer i landet. Men oppositionen afviser at anerkende resultatet. ”Så længe Maduro-regimet opfører sig som et autoritært diktatur, vil vi arbejde sammen med det internationale samfund og anvende USA’s fulde økonomiske og diplomatiske magt til at støtte det venezuelanske folk, der søger at genoprette deres demokrati,” lyder det i meddelelsen fra Washington. (Kilde)

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.