ISLAND

Island er en nordisk europæisk østat, der ligger, hvor Nordatlanten møder
Ishavet på den midtatlantiske ryg. Landet har 331.310 indbyggere og et areal på 103.000 km², hvilket gør det til Europas tyndest befolkede land. Landets hovedstad og største by er Reykjavík, der sammen med de omgivende områder i den sydvestlige del af landet er hjemsted for to tredjedele af landets befolkning.

De ti største byområder i Island er: Reykjavik, Kópavogur, Hafnarfjörður, Akureyri, Reykjanesbær, Garðabær, Mosfellsbær, Árborg, Akranes og Fjarðabyggð.

Island er vulkansk og geotermisk aktivt. Det indre af landet består hovedsageligt af en højslette af sand og lava, bjerge og gletsjere, hvorfra en række gletsjerfloder løber mod havet gennem lavlandsområderne. Island opvarmes af Golfstrømmen og har et tempereret klima på trods af placeringen relativt højt mod nord lige op til den nordlige polarcirkel.

Den vulkanske aktivitet i Island er stor på grund af unikke geologiske  forhold. Island har omkring 130 vulkanske bjerge, hvoraf 18 har haft udbrud siden bosætningen af Island begyndte. I løbet af de sidste 500 år har Islands vulkaner sandsynligvis stået for ⅓ af den totale produktion af lava på kloden. Læs mere her.

Indtil det 20. århundrede klarede islændingene sig primært ved fiskeri  og landbrug, og landet var da et af de fattigste og mindst udviklede i verden.  Dette har ændret sig markant, så landet nu er et af de mest udviklede lande i verden. Den enorme økonomiske vækst fik Island til at ligge øverst på FN’s Human Development Index i 2007-08, men en voldsom økonomisk rutsjetur som følge af den økonomiske krise har betydet et fald til en trettendeplads i 2011.

Islændingene er blandt de sundeste folk i verden, hvor 78 % af befolkningen i 2010 betegnede deres helbredstilstand som værende godt (markant højere end OECD-gennemsnittet på 70 %).

I filmverdenen er Island også et meget populært benyttet sted. Producenter og filmskabere vælger Island, fordi landet er så varieret i naturen – men afstanden er stadig kort, så landet kan repræsentere en række steder eller lande. Derudover kan du få et højt professionelt islandsk produktions-besætningsmedlem og landet har god infrastruktur. Island er også let tilgængeligt fra både USA, Storbritannien og resten af ​​Europa, dvs. kun en 5 timers flyvning fra New York eller 2,5 timers fly fra London.

Her er et interaktivt kort over de mest kendte optagelser på Island.

TIDSLINJE:

860 – Den norske viking, Naddoðr opdager ved et tilfælde Island. De drev dog ud af kurs, og landede ved Reyðarfjörður med sine mænd, og fandt ingen mennesker. Det sneede den dag de igen tog hjem til Færøerne, og så kaldte de landet Snæland. Senere fik landet dets nuværende navn Island.

Ingólfur Arnarson, den første permanente skandinaviske bosætter på Island. Foto: wikipedia.org

874 – Ifølge Landnámabók blev Island bosat i 870, da den norske høvding Ingólfur Arnarson blev den første permanente bosætter i 874. Ifølge tidlige islandske kilder, hævdes det, at de norske høvdinge der bosatte sig der, flygtede fra Harald 1. Hårfagers tyranniske regering over Norge. Da landet blev beboet første gang, var det øjensynlig i stor udstrækning dækket af skov. I Íslendingabók fra det 12. århundrede beskriver Ari Þorgilsson øen som “dækket med skov fra bjerg til kyst”.

1000 – Kristendommen indføres.

1056 – Ísleifur Gissurarson bliver Skálholts første biskop.

Þjórsárdalur med Búrfell (Þjórsárdalur) til venstre og Hekla til højre. Foto: wikipedia.org

1104 – Vulkanen Hekla udbryder for første gang i landets dokumenterede historie, hvilket resulterer i ødelæggelsen af ​​Þjórsárdalur.

1117 – Slaveri afskaffes På Island.

1208 – Slaget om Viddines (islandsk: Víðinesbardagi), var en konflikt den 9. september, der fandt sted mellem de sekulære og klosterstyrker.

1238 – Slaget om Örlygsstaðir var et historisk slag kæmpet af Sturlungene mod Ásbirningar og Haukdælir-klanerne i det nordlige Island.

1262-1918 – Island var del af først Norge og senere Danmark.

1362 – Udbruddet af Öræfajökull (Landets højeste vulkan)på det sydøstlige IslandVatnajökull, lagde en lille bygd øde; efter udbruddet fik den navnet Öræfi ‘ødemark’. Udbruddet er mht. mængden af tefra et af de største kendte. Også det tilhørende jøkelløb fra den isdækkede vulkan medførte store skader. Et nyt udbrud i 1727 medførte færre ødelæggelser. (Kilde)

1397-1523 – Kalmarunionen blev oprettet mellem kongerigerne Danmark, Norge og Sverige. Unionen indbefattede områder som FinlandIslandGrønlandFærøerneOrkneyøerne og Shetlandsøerne. Efter at Sverige forlod unionen, forblev Danmark og Norge i personalunion frem til 1814.

1380-1850 – Island sammen med Norge underlægges Danmark. Der var stor tilbagegang for Island på grund af jordskælv, vulkanudbrud, avlingssvigt, og sygdom som den sorte død.

1402-1404 – Omkring 2/3 af f den islandske befolkning af ovenstående problemer.

1493-1494 – Pestepidemier (for anden gang) og økologisk krise. Befolkningstallet falder drastisk. Det anslås, at halvdelen af ​​befolkningen døde imellem 1494-1495.

1550 – Jón Arason (1484 – 7 november 1550) var en islandsk romersk katolsk biskop og digter, der sammen med sine sønner blev henrettet (halshugget) i sin kamp mod indførelsen af ​​den protestantiske reformation på Island.

1584 – Gudbrandsbiblía, den første islandske bibel, bliver udgivet.

1615Nedslagtningen af Spanierne (Spánverjavígin) fandt sted. Det var den sidste dokumenterede massakre i islandsk historie. 31 baskiske hvalfangere blev dræbt af lokale islændinge ved Vestfjorden. Massakren er beskrevet af Jon Gudmundsson, som giver den lokale sysselmand, Ari Magnússon fra Ögur skylden for massakren.

1625 – Den første person brændes levende for hekseri.

1627De  Tyrkiske bortførelser finder sted. Hundredevis af islændere bortføres af muslimske pirater mellem 20. juni – 19. juli.

Vulkanen Hekla. Foto: wikipedia.org

1647Hekla, er en 1491 meter høj vulkan beliggende i regionen Suðurland på den sydlige del af Island, ca. 110 km øst for Reykjavik. Den italienske munk Julius Cæsar Recuptus skriver i 1647, at Hekla er nedgangen til helvede, som Gud har ladet stå åben til skræk og advarsel for syndere. Vulkanerne på Island omtales ikke meget i sagaerne, da disse tekster hovedsagelig omhandler sociale forhold i Island.

1656 – Kirkjuból hekseproceduren fandt sted i hvad der i dag er Ísafjörður. Det er den mest berømte hekseproces i Island. Pastor Jón Magnússon beskyldte to medlemmer af sin egen menighed, der også sang i koret, en far og søn begge ved navn Jón Jónsson for hekseri. Den ældste Jón tilstod at eje en bog om magi, og at han havde brugt den mod Jón Magnússon. Sønnen indrømmede også at have gjort præsten syg og for at have brugt magiske tegn og prutte-runer (Fretrúnir) mod en pige. Fjærtens forbandelse skulle være ubarmhjertig, ikke kun for at ydmyge offeret, men også for at give kroniske mavesmerter og svaghed i kroppen. Begge blev kendt skyldige og brændt levende på bålet. Turen kom derefter til Jónssons datter/søster, Þuríður Jónsdóttir, for hekseri, men en retssag erklærede hende uskyldig. Hun sagsøgte for uretmæssig forfølgelse, og vandt sagen. Hun modtog pastorens ejendele som kompensation (ting han havde fået fra Jónsson ). I Island blev magi ofte praktiseret og ikke nødvendigvis forbundet med Djævelen, men de religiøse og sekulære myndigheder, der direkte eller indirekte påvirket af Danmark og Tyskland, havde en anden mening om emnet.

1700-tallet – Koppeepidemier, vulkanudbrud og barsk klima forårsager alvorlig befolkningstilbagegang.

1707 – Buboniske pest (Byldepest) spredes på Island. En fjerdedel af befolkningen dør.

Vulkanen Laki. Foto: wikipedia.org

1783-1784 – Vulkanen Lakis udbrud medførte en omfattende hungersnød, der kostede omkring en fjerdedel af befolkningen livet; udbruddet skabte støvskyer og tåge, der nåede det meste af Europa samt dele af Asien og Afrika i måneder efter. Det er ét af de største, man har haft på jorden siden sidste istid. Det regnes til størrelse 6 på VEI-skalaen.

Bessastaðir. Foto: wikipedia.org

1805 – Bessastaðaskóli grundlægges. Gården, der i dag tjener som præsidentbolig, ligger i Álftanes, ikke langt fra hovedstaden Reykjavík.

1809Hundedagskongen, Jørgen Jørgensen tager magten på Island og erklærer uafhængighed, men deponeres snart af danskerne. Han var i de følgende 2 måneder, frem til 22. august, Islands øverste leder.

1855 – Danskerne giver islændinge frihandel.

Geotermisk sø på Askja. Foto: wikipedia.org

1875Askja-vulkanen i Vatnajökull gik i udbrud. Det eksplosive udbrud skabte det, som i dag er Askja-søen.

1880 – Klimaet bliver meget koldere, og det driver mange islændinge til at emigrere til Den Nye Verden.

1918Island blev selvstændig som kongerige.

1939 – Efter besættelsen af ​​Danmark af Nazityskland d. 9. april, dannes en national nødregering under Sveinn Björnsson (senere Islands første præsident).

1940-1945 – 2. Verdenskrig; Island besættes af britiske soldater d. 10. maj, 1940. Den amerikanske hær, der stadig er officielt neutral, erstatter den britiske besættelsesstyrke d. 7. juli, 1941. Der indgås en forsvarsaftale med USA om forsvar af øen under krigen.

NAS Keflavik, 1982. Foto: wikipedia.org

1942 – En lufthavn blev bygget af US Army Air Force, til at overføre jager-og bombefly til Europa. Amerikanerne rømmede basen i 1947, men vendte tilbage i 1950’erne under navnet Naval Air Station Keflavik. bygget af det amerikanske militær under 2. verdenskrig som en erstatning for en lille britisk landingsbane ved Garður nord for Keflavík. Den bestod af to separate flyvepladser, bygget i 1942 kun 4 km fra hinanden. Patterson Field i syd åbnede i 1942 og Meeks Fieldelt i nordvest åbnede 23. marts 1943.

1944Island bliver en selvstændig republik, der adskiller de sidste politiske bånd til Danmark. Sveinn Björnsson bliver præsident d. 17. juni, 1944.

1946 – Medlem af FN.

1947 – Hekla gik i udbrud i 1947 efter 101 års pause . En askesøjle på 27 km rejste sig fra vulkanen, og først i april året efter stoppede lavastrømmen.

1949 – NATO blev etableret, og de drivende kræfter var USA, Storbritannien og Frankrig. Øvrige lande der var med: Belgien, Canada, Danmark, Holland, Island, Italien, Luxembourg, Norge og Portugal. Senere er NATO blevet udvidet med flere medlemslande.

1958-1976 – Island i konflikt med Storbritannien om fiskerigrænser. Eksklusiv økonomisk zone udvidet til 12 sømil i 1958.

Surtseys askesøjle stiger over den ny-dannede ø. Foto: wikipedia.org

1963 – Den vulkanske ø Surtsey steg op fra havet 33 km syd for Island den 14. november. Den er nu naturreservat.

1966 – Det islandske stats-tv viser sine første udsendelser d. 30. september.

1970 – Hekla har haft udbrud siden 1970 med et regelmæssigt mellemrum på ca. 10 år. Det seneste udbrud var i februar 2000.

FILE – In this Aug. 31,1972 file photo, Bobby Fischer, right, and Boris Spassky play the last game of their rhistoric 1972 “Match of the Century,” in Reykjavik, Iceland. The chess board, used in games 7 through 21 of the championship is slated to be auctioned in New York City on Nov. 18 by Heritage Auctions, which has set an opening bid of $75,000. (AP Photo/J. Walter Green, File)

1972 – Den 1. september vandt den amerikansk-islandske skakspiller Bobby Fischer verdensmesterskabet i skak i Reykjavik mod den regerende mester, Boris Spasskij i et “dramatisk opgør”.  Matchen havde pga. Den Kolde Krig storpolitiske undertoner. Bl.a. greb USA’s daværende udenrigsminister Henry Kissinger ind ved at kontakte Bobby Fischer og appellere til hans patriotiske følelser for at sikre at matchen overhovedet blev gennemført.(Kilde)

Eksklusiv økonomisk zone udvidet til 50 sømil.

Vestmannaeyjar, Iceland: Clouds of steam and ash billow over the island, following the eruption of Eldfell volcano on January 25, 1973. Foto: Bettmann / Bettmann Archive

1973Eldfell gik i udbrud d. 23. januar, ødelagde mange bygninger og tvang en månedslang evakuering af hele befolkningen til fastlandet Island. Udbruddet varede 157 dage og sluttede 28. juni. Ca. en femtedel af byen blev ødelagt, før lavastrømmen blev standset ved anvendelse af 6,8 mia. koldt havvand. (Kilde)

1975 – Eksklusiv økonomisk zone udvidet til 200 sømil.

1980 – Vigdís Finnbogadóttir vælges som den første kvinde i verden til præsident.

A View To A Kill åbnings-sekvens. Foto: ukendt.

1984-FILM: Optagelser til den 14. James Bond film, A View To A Kill, begyndte d. 23. juni, 1984 i Höfn og Jökulsárlón, (åbnings-sekvens), Det er den største, og måske mest berømte gletchersøer i Island, samt  Vatnajökull gletcher.

Reagan og Gorbatjov under forhandlingerne. Foto: wikipedia.org

1986 – Reykjavik-topmødet var et topmøde mellem USAs præsident Ronald Reagan og generalsekretær Mikhail Gorbatjov fra Sovjetunionen afholdt 11.-12. oktober 1986 Höfði i Reykjavík.

1994-FILM: Optagelser til Sylvester Stallone’s seneste projekt, Judge Dredd, begynder i Öræfi og Eldvarpahraun (Lavafjeld), samt Reykjanes (Cursed Earth). Filmen var i øvrigt den første film til at blive udgivet samtidig med et videospil. Spillet indeholdt en mulighed for at arrestere eller henrette alle syndere på stedet. Det øjeblik i filmen, hvor Dredd tager sin hjelm af, skaber en masse kontroverser, da Dredd i tegneserien aldrig ville fjerne sin hjelm, fordi han har et vansiret ansigt. Filmen åbnede 4. juli weekend, 1995 – studiet omdøbt til den amerikanske uafhængighedsdag ‘Judgment Day.’

Panorama of Jökulsárlón glacial lake in Iceland. Foto: wikipedia.org

2000-FILM: Optagelserne til Lara Croft: Tomb Raider, blev indspillet i Jökulsárlón (Sibriske scener).

http://jamesbond.wikia.com/

2002-FILM: Optagelserne til den 20. og den 4. og sidste Bondfilm med Pierce Brosnan i hovedrollen, Die Another Day, indspilles bl.a i Island, i Höfn, Jökulsárlón,  Vatnajokull, Gunnar Jokull Karlson Glacier, Blue Lagoon, Jukkasjärvi og Reykjavik (sne og islokationer).

http://brothers-ink.com/

2004-FILM: Optagelser til Batman Begins, begyndte i marts ved Vatnajökull gletcher (Ra’s tempel i Bhutan), Skaftafell, Svínafellsjökull og Öræfasveit. Dette er en ny begyndelse på Batman-filmserien, efter en række mislykkede forsøg på at udvikle en film efter den katastrofale Batman & Robin (1997).  Filmen modtog positive anmeldelser og anses af mange for at være en af ​​de bedste superheltfilm fra 2000’erne. Det blev nomineret til en Academy Award for Best Cinematography og tre BAFTA-priser. Det blev fulgt af The Dark Knight (2008) og The Dark Knight Rises (2012), som udgør The Dark Knight Trilogy.

2005-FILM: Flags of Our Fathers blev filmet primært i Island (Sandvik – sorte strande) og USA (Chicago, Los Angeles, Washington DC & Texas) og Japan (Iwo Jima). Filmen ses fra det amerikanske synspunkt for Slaget om Iwo Jima, mens dens ledsager, som også er instrueret af Clint Eastwood, Letters from Iwo Jima, ses fra det japanske synspunkt. Denne film blev udgivet d. 23. februar, 2007.

SKAK: I marts 2005 tilkendte det islandske parlament Bobby Fischer et islandsk statsborgerskab i taknemmelighed over, at han i 1972 satte øen på verdenskortet. Den 24. marts 2005 landede han igen i Reykjavik, hvor han boede til sin død (17/1/2008). Fischer spillede på det sidste ikke længere almindelig skak, men udelukkende Fischer Random skak. Han er begravet på kirkegården i Selfoss i den sydlige islandske region Suðurland.

2006 – Den 30. september forlader amerikanske NATO-styrker Naval Air Station Keflavik, og ender 55 års tilstedeværelse på Island. Basen havde et personale på ca. 1.350 US-soldater, 100 US-civile og 650 islandske civile. Dertil var der også tilknyttet soldater fra Norge, Danmark, Storbritannien og Canada.

2009 – Efter måneder af samlinger uden for parlamentets bygning fratræder den islandske regering.Den 1. februar bliver Jóhanna Sigurðardóttir den første kvindelige premierminister i Island og verdens første åbenlyse homoseksuelle regeringsleder i den moderne æra.

Vulkanudbruddet den 17. april 2010. Foto: wikipedia.org

2010 – Den 21. marts fandt det første udbrud i Eyjafjallajökull i det sydlige Island sted, siden 1821, og igen 14. april et nyt udbrud i samme område. Det nye udbrud befandt sig under en gletsjer og producerede store mængder støv af fin aske, der medførte omfattende problemer, primært for luftfarten, som blev berørt i store dele af Nord- og Vesteuropa. Dansk luftrum blev af Naviair lukket i løbet af eftermiddagen den 15. april, således at luftrummet var helt lukket fra kl. 18. Asken blev skudt op i ti kilometers højde og kom ned mod Nord- og Vesteuropa med knap 200 kilometer i timen via den sydgående jetstrøm over Nordsøen. Det danske luftrum blev først igen åbnet fuldstændigt 22. april kl. 8.

Grímsvötn Caldera. Foto: Oddur Sigurðsson/https://www.usgs.gov/

2011 – I november 2010 måltes der øget aktivitet i vulkanen og Grimsvötns seneste udbrud begyndte den 21. maj 2011 kl. 19.25 (lokal tid). Tirsdag den 24. maj lå askeskyen i seks kilometers højde, og ca. 500 fly blev forsinket eller aflyst i Skotland og Skandinavien, på grund af askeskyen. Ifølge GEUS udsendte Grímsvötn de to først døgn 120 millioner ton aske ca. 20 km op i luften. Det er lige så meget aske, som Eyjafjallajökull udsendte under hele sit udbrud året før.

2011-TV SERIE: Optagelserne til anden sæson af den populære Game of Thrones serie, fandt sted i november ved  Vatnajökull nær Smyrlabjörg og Svínafellsjökull i nærheden af ​​Skaftafell og Myrdalsjökull i nærheden af ​​VikHöfðabrekkuheiði. Island blev brugt i næsten alle sæsonerne. Turismen steg i 2012 på de lokationer, serien brugte, der havde en stærk indflydelse på landets økonomi.

Dettifoss-vandfaldet. Foto: wikipedia.org

2011-FILM: Optagelserne til Prometheus, begyndte 11. juli, ved foden af Hekla, og et af de kraftigste vandfald i EuropaDettifoss-vandfaldet, blev brugt i åbnings-sekvensen. Ridley Scott sagde, at filmen på Island omfattede cirka femten minutter optagelser til filmen, og at området repræsenterede begyndelsen af ​​tiden.

2012-FILM: Den 12. oktober, flyttede produktionen af Thor: The Dark World til Island og optog i DómadalurSkógafossFjaðrárgljúfur og Skeiðarársandur. Producenterne valgte Island som lokation for Svartalfheim, pga. stedets sorte vulkanske landskab. Selve navnet ‘Svartalfheim’ betyder bogstaveligt ‘Sorte Elves Hjem’ på Gamle Norske (Islandske).

Hrossaborg-krater.

2012-FILM: Optagelserne til Oblivion, begyndte i juni 2012, og varede 10 dage. Lokationerne var indspillet ved Jarlhettur, Dettifoss-vandfaldet og Hrossaborg (krater, som forestiller resten af MetLife Stadium, New Jersey).

Svínafellsjökull glacier. Foto: wikipedia.org

2013-FILM: Optagelserne til Christopher Nolan’s Interstellar, begyndte sent inde i august, over 14-dages optagelse i Svínafellsjökull og byen KlausturAnne Hathaway led af hypotermi under optagelse på Island på grund af at hendes astronautdragt var åben, mens man optog scener i det iskolde vand. Filmen har seks Oscar-vindere med: Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Sir Michael Caine, Ellen Burstyn, Casey Affleck og Matt Damon. Det omfatter også to Oscar nominerede: Jessica Chastain og John Lithgow.

Området omkring Krafla vulkanen.

2014-FILM: Star Wars: The Force Awakens, er den 7. film i sagaen. Den inkluderer et særdeles velkomment gensyn med Harrison Ford, Carrie Fisher og Mark Hamill i dette univers. Historien foregår ca. 30 år efter Return of the Jedi (1983). Optagelserne begyndte i april og sluttede i november. Lokationen var bl.a. ved Krafla-vulkanenMývatn-søen. Området er tæt befolket med kratere, søer og aktive vulkaner.

Reynisfjara som Eadu

2015-FILM: Rogue One: A Star Wars Story, som er en selvstændig historie, der foregår . På Island skød besætningen i Reynisfjara og omkring bjergene i Hjörleifshöfði og Hafursey ved Mýrdalssandur, som var vant til at repræsentere Lahmu og Eadu i filmen. Historien foregår umiddelbart før begivenhederne i Star Wars Episode IV: Et nyt håb (1977) og handler om en gruppe oprørere, der går sammen om at stjæle planerne for kampstationen Dødsstjernen.

Lande med politikere, embedsmænd eller nærtstående til disse, der indtil videre er forbundet med sagen. Foto: wikipedia.org

2016 – Panama-papirerne afslører den 4. april, at premierminister Sigmund Davíð Gunnlaugsson havde forbindelser til private virksomheder, der beskæftiger sig med offshore skatteparadiser, hvilket resulterede i et opfordring til et hurtig-valg. To dage efter afsløringerne valgte Islands statsminister Gunnlaugsson at trække sig og bad præsidenten  om at opløse parlamentet.

http://www.fanpop.com/clubs/justice-league-movie/

2016-FILM: Optagelsen til den seneste superheltefilm fra DC-Comic, Justice League, begyndte i byen Djúpavík, som er filmens hovedsæt. Det er her, at Bruce Wayne tager hen, for at lede efter Aquaman. (Kilde)

 2017 – Den 4. december er Öræfajökull begyndt at røre på sig igen. Den har ikke været i udbrud siden 1727. (Kilde)

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.