ASIEN

Asien er verdens største kontinent. Kontinentets grænser kan defineres som landområdet Afrika-Eurasia uden Europa og Afrika. Grænsen mellem Europa og Asien er ikke fast defineret, men anses ofte at gå gennem Uralbjergene, Uralfloden, det Kaspiske Hav, Kaukasus, Sortehavet, Bosporus, Marmarahavet og Dardanellerne.

Asien og Afrika skilles omkring Suez-kanalen.

Regioner i Asien:

Mellemøsten (Nærorienten)
Mellemøsten ligger syd-vest for Asien og nord-øst for Afrika. Området består af landene omkring den østlige del af Middelhavet og øst herfor, samt landene ved den Persiske Bugt. Det er ikke helt klart defineret hvilke lande der tilhører regionen. En ældre betegnelse for samme område er Nærorienten. Betegnelsen bruges som regel i politiske, økonomiske, historiske og lignende situationer. I geografiske sammenhænge anvendes ofte betegnelsen Vestasien, her er landene beliggende i Afrika dog ikke medtaget.

Lilleasien (Anatolien)
Anatolien, også kaldet ved dets latinske navn Lilleasien, er en region i Sydvestasien og er i dag en del af Tyrkiet (tyrkisk: Anadolu). Lilleasien er den ældre græske betegnelse på den store halvø som i dag udgør den asiatiske del af Tyrkiet; den ligger mellem Bosporus, Marmarahavet, Dardanellererne, Sortehavet, Ægæiske hav og Middelhavet.

Cypern (se Mellemøsten)
Cypern, er en ø i Middelhavet, 50 km syd for Tyrkiet. Internationalt er Republikken Cypern anerkendt som hele øens retmæssige regering, men den kontrollerer kun de sydlige to tredjedele af øen. I 1974 invaderede Tyrkiet Cypern og besatte den nordlige tredjedel af øen. Siden da er Nordcypern (TRNC) blevet oprettet, men denne regering anerkendes ikke af andre stater end Tyrkiet. Omvendt anerkender Tyrkiet ikke længere den græsk-cypriotiske regering på Sydøen, heller ikke som regering over den sydlige del af øen.

Levanten
Levanten er et historisk-geografisk begreb, der betegner et stort område i Nærøsten (Sydvestasien), omtrent afgrænset mod nord af Taurus-bjergene, mod syd af den arabiske ørken, mod vest af Middelhavet, mens det mod strækker sig ind i det Øvre Mesopotamien; dog medtager nogle definitioner næsten hele Mesopotamien (Irak). Levanten strækker sig cirka 900 km fra øst til vest og cirka 530 km nord til syd. Arealet er på cirka 520.000 km². Det laveste punkt er Dødehavets overflade. Det højeste punkt er bjerget Qurnat as Sawda’ i Libanon, 3.088 meter over havoverfladen.

De nuværende lande og områder, der tilsammen svarer til Levanten, er:

SYRIEN
LIBANON
JORDAN
ISRAEL
GAZASTRIBEN
VESTBREDDEN

Den Arabiske Halvø
Den Arabiske Halvø eller Arabien er en halvø i Sydvestasien beliggende hvor Asien støder op til Afrika. Den Arabiske Halvø ligger mellem det Røde Hav mod vest, Adenbugten og det Arabiske Hav mod syd, og Omanbugten og den Persiske Bugt mod øst. Hovedparten af den Arabiske Halvø udgøres af Saudi-Arabien. Halvøen er landfast mod nord med Jordan og Irak.

Den Arabiske Halvø består af disse lande:

SAUDI-ARABIEN
YEMEN
OMAN
FORENEDE ARABISKE EMIRATER
QATAR
BARHRAIN
KUWAIT

Kaukasus
Kaukasus er et 1100 km langt og 180 km bredt system af bjergkæder mellem det Sorte Hav og det Kaspiske Hav. Den største højde nås i den nordlige kæde med toppen af Elbrus, som er 5642 m over havet. Kaukasus’ topografi omfatter også mere end 1.000 gletsjere. Begge bjergkæder er dannet ved samme tektoniske forskydning, som skabte Alperne for ca. 25 millioner år siden. Området er stadig geologisk ustabilt, hvad de mange jordskælv vidner om.

Den Iranske Højslette

I den centrale del af Iran ligger en stor, ørkenagtig højslette i 1.000-1.500 meters højde, der primært udgøres af en stenørken. Her er det vanskeligt for planter at gro. Visse steder på højsletten findes saltsumpe. Saltet gør overfladen hård, men neden under flyder mudderstrømme, og det gør området meget farligt at færdes i. Enkelte steder er der livgivende oaser i ørkenen.

Sydasien (det Indiske Subkontinent)
Sydasien dækker 4.480.000 km², hvilket er 10 procent af Asiens areal. Dele af Afghanistan medregnes nogle gange. Området kaldes også det Indiske Subkontinent fordi det befinder sig på sin egen kontinentalplade adskilt fra resten af Asien. Den sydlige del af Sydasien udgør en enorm halvø i det Indiske Ocean, og den nordlige del er adskilt fra de koldere områder i Kina og Mongoliet af Himalaya-bjergkæden som også fungerer som en kulturel og geografisk barriere mellem Sydasien og resten af Asien. Sydasien er blandt verdens tættetst befolkede steder. Der er onkring 1 1/3 milliarder mennesker, omkring en tredjedel af alle asiater, og en femtedel af jordens befolkning. Befolkningstætheden er 305 indbyggere/km² hvilket er mere end 7 gange gennemsnittet for hele jorden.

Sydasien er en region i Asien som består af staterne:

INDIEN
PAKISTAN
BANGLADESH
SRI LANKA
BHUTAN
MALDIVERNE

Sydøstasien
Sydøstasien er en region i Asien, der sædvanligvis sættes til at omfatte landene syd for Kina, øst for Indien og nord for Australien. Papua New Guinea er nogen gange inkluderet af praktiske grunde – landet er fx observatørmedlem af ASEAN – men øen er geografisk set del af kontinentet Australien. Udtrykket “Sydøstasien” opstod efter den Anden Verdenskrig. Før brugte man udtrykkene “Bagindien” og “Indokina” for fastlandsområdet, og “Malajiske Arkipelago” for øerne.

Følgende lande er dermed omfattet af begrebet Sydøstasien:

BURMA (Myanmar)
THAILAND
LAOS
CAMBODJA
VIETNAM
MALAYSIA
SINGAPORE
BRUNEI
FILIPPINERNE
INDONESIEN
ØSTTIMOR

Indokina
Indokina var en fransk koloni i Sydøstasien som bestod indtil 1954, og omfattede de nuværende stater Vietnam, Laos og Cambodja. Også kendt under navnet Fransk Indokina. Ordet Indokina bruges også generelt om dette geografiske område inklusive Thailand og Burma. Krigen med Frankrig sluttede i marts 1954 hvor Indokina officielt blev opløst. Vietnam deltes i Nordvietnam under kommunistisk Viet Minh-kontrol og Sydvietnam, som blev støttet af USA, Storbritannien og Frankrig. De to Vietnamer kom i krig mod hinanden fra 1959. Laos og Cambodja blev også selvstændige i 1954, men begge lande blev draget med ind i Vietnamkrigen.

Malayahalvøen
Malaccahalvøen har omkring 35 millioner indbyggere og er politisk delt:

BURMA
THAILAND
MALAYSIA
SINGAPORE

Centralasien
Centralasien er et område i Asien. Der er forskellige definitioner af præcis hvad Centralasien omfatter. Efter den mest inklusive definition bor mere end 80 millioner mennesker i Centralasien hvilket kun er omkring 2 % af Asiens samlede befolkning. Befolkningstætheden er 9 personer/km².

Se omfattende tidslinje for hele Centralasien HER.

Nordasien

Østasien (Fjernøsten)
Østasien er det geografiske område, der klimatisk er bestemt af den ikke-tropiske monsunregn. Det omfatter staterne derfor Rusland (området nord for Amur), Mongoliet, Kina, Nord- og Sydkorea, Japan og Taiwan. Det diskuteres, som man skal medregne Vietnam, der geografisk set tilhører Sydøstasien, men som kulturelt tilhører Østasien. Det fælles kulturgods kendetegnes af f.eks. kinesisk skrift, daoisme, konfutsianisme, buddhisme (mahayana) og spisepinde.

SAMLEDE LANDE I ASIEN:

AFGHANISTAN
BAHRAIN
BANGLADESH
BHUTAN
BRUNEI
BURMA
CAMBODJA
EGYPTEN (Se Afrika)
FILIPPINERNE
FORENEDE ARABISKE EMIRATER
INDIEN
INDONESIEN
IRAK
IRAN
ISRAEL
JORDAN
JAPAN
KASAKHSTAN (Se Europa)
KINA
KIRGISISTAN
KUWAIT
LAOS
LIBANON
MALAYSIA
MALDIVERNE
MONGOLIET
BURMA (Nu Myanmar)
NEPAL
NORDKOREA
OMAN
PAKISTAN
QATAR
RUSLAND (også i Europa)
SAUDI-ARABIEN
SINGAPORE
SRI LANKA
SYDKOREA
SYRIEN
TADSJIKISTAN
TAIWAN
THAILAND
TIBET (del af Kina ifølge FN)
TURKMENISTAN
TYRKIET (Også i Europa)
USBEKISTAN
VIETNAM
YEMEN
ØSTTIMOR

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.