Benin

Benin eller République Populaire du Bénin er en tidligere fransk koloni i Vestafrika, indtil 1975 kendt som Dahomey. Landet har en 120 km smal stribe kyst i syd ud til Beninbugten og grænser til Togo i vest, Nigeria i øst, og Burkina Faso og Niger i nord. Fra syd til nord består landet af forskellige naturområder: kystbæltet, hvor man dyrker palmer; regnskovene i højlandet; højsletten, der stiger svagt til floderne Ouermé, Mekrou, Alibori og Pendjaris udspring i det bakkede, tropiske område.

Det tidligere kongedømme har en rig kulturel historie og byder blandt andet på safari i en af Vestafrikas bedste parker, mulighed for at stifte bekendtskab med voodoo, interessant indsigt i slavehandlen samt Bounty-strande langs kysten.Slavekysten er en ældre betegnelse for den del af Guineabugtens kyst, der ligger mellem floderne Volta og Niger.

Blandt de alvorligste miljøproblemer tæller det forhold, at ørkenområderne forøges grundet de senere års mangel på regn. De næsten ikke-eksisterende sanitære forhold kan ikke forsyne befolkningen med drikkevand og sygdomme forårsaget af forurenet vand truer 65% af befolkningen, især i landbrugsområderne. Benin hører til blandt de fattigste lande i verden.

Benin har en strålende fortid som et rigt kongerige under navnet “Dahomey”. Landet var centrum for slavehandel, og fra byen Ouidah blev der i adskillige år solgt og udskibet slaver i stor stil. Slaverne var primært fanger hentet fra nabolandene i forbindelse med fejder og krige.

Google Maps

TIDSLINJE:

17.-19. århundrede. Benin blevstyret af Kongedømmet Dahomey, og regionen blev omtalt som Slavekysten fra det 17. århundrede på grund af det store antal slaver der blev transporteret til Den Nye Verden under den Atlantiske Slavehandel.

1892 – Dahomey blev koloniseret af Frankrig, indtil landet små 70 år senere opnåede selvstændighed i 1960.

1960 – Landet opnåede selvstændighed, hvorefter general Mathieu Kérékou greb magten og omdøbte landets navn til Benin, efter en by og et kongerige i Nigeria.

1990 – Efter 17 år med marxistisk diktatur indførtes i 1990 et demokratisk flerpartisystem, og landet skiftede endnu engang navn til det i dag gældende Republikken Benin.

2000 – I juli kom Benin ind under det Udvidede initiativ for stærkt forgældede Lande, og fik dermed ret til en reduktion i sin udlandsgæld på 460 mio. US$.

2001 – I april forsvandt et skib med snesevis af børn i nogle dage, og satte derved fokus på den slavelignende handel med børn der finder sted i landet og i regionen. Børnene sælges til arbejde – i mange tilfælde på kakao- og kaffeplantager i nabolandene. For at dæmme op for denne udvikling indførte Ministeriet for Familieanliggender i september et udrejsecertifikat for alle unge under 15 år.

2003 – I oktober besluttede præsidenterne fra Nigeria og Benín at nedsætte en fælles kommission i samarbejde med UNICEF og Terre des Hommes, der skal arbejde med repatriering af børneslaver. Iflg. beregninger fra Brigaden til beskyttelse af mindreårige i Benin, udnyttes 6.000 børn fra Benin som slavearbejdere i Nigeria.

2004 – Under et OAU ministermøde i Porto Novo i april offentliggjorde UNICEF en alarmerende rapport, der påviste, at der finder menneskehandel sted i 53 afrikanske lande. Rapporten påviste, at de fleste ofre er børn, der anvendes som soldater, som slaver eller til prostitution. Kvinder var den næststørste gruppe. Iflg. UNICEF er de vigtigste faktorer der fremmer handelen med mennesker, fattigdom og borgerkrig. Det var UNICEF’s håb, at rapporten kunne bidrage til at udvikle midler til bekæmpelse af fænomenet og til at forsvare børnenes rettigheder.

2005 – En rapport fra maj indikerede, at antallet af børn i landet der årligt handles har rundet 50.000. Menneskehandlerne forsikrer ofte forældrene om, at deres børn tjener tilstrækkeligt med penge og vil sende store summer hjem, samt at de vil få en god uddannelse. Størstedelen sendes til Nigeria, men nogle sendes også helt til Europa, hvor virker som slaver i hjemmet. Hvis forældrene overhovedet får deres børn at se igen, er det først efter mange år. En måde at holde børnene i slavesituationen på er at gennemføre voodoo ceremonier, hvor de får at vide at de dør, hvis de bryder aftalerne.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.