Elfenbenskysten

Elfenbenskysten er en republik i den vestlige del af Afrika, med et areal på 322.460 km². Landets højeste punkt er Nimba på 1.752 meter.

Det indre af landet består mest af sletter og lavere plateauer, mens den sydlige tredjedel gennemgående ligger lavere end 150 meter over havet. De nordlige to tredjedele ligger gennemsnitligt ca. 300 meter over havet.

Man-bjergene i landets vestlige del, som er den østlige udløber af Guinea-højlandet, hæver sig til over 1.200 meters højde. Højeste punkt er Nimba på 1.752 meter, på grænsen mod Liberia.

De største floder er Comoé, Bandama og Sassandra, som alle flyder sydover til Guineabugten.

Landbruget bidrager med ca. en tredjedel af økonomien. Kakaoproduktionen er verdens største, og landet er verdens femtestørste kaffeproducent. Tilsammen udgør kakao og kaffe 40% af eksporten med kakao som den vigtigste. De traditionelle landbrug producerer især rodfrugterne yams og maniok, endvidere sukkerrør, bananer, ris, majs, kokos, palmeolie og bomuld.

Elfenbenskysten var længe et af de stabile og fremgangsrige lande i Afrika. I de seneste år har landet imidlertid været præget af konflikter mellem gæstearbejdere og ”ægte” ivorianere, og mellem kristne og muslimer.

Urolighederne, der begyndte efter valget i 2000, udviklede sig til borgerkrigslignende tilstande, og landet har siden 2002 reelt været delt i en sydlig del under regeringens kontrol og en nordlig under de fortrinsvis muslimske oprøreres kontrol.

Google Maps

TIDSLINJE:

1893 – Elfenbenskysten blev underlagt Frankrig som koloni, men modstanden mod kolonimagten var stærk. Først i 1917 formåede franskmændene at underlægge området under sig og administrerede landet, til det fik sin selvstændighed i 1960. De næste 30 år var Elfenbenskysten et af Afrikas rigeste lande, primært som følge af kakaoeksport. Store plantager blev etableret, og gæstearbejdere strømmede til fra Burkina Faso og Mali.

1960 – 7. august. Elfenbenskysten blev uafhængigt fra Frankrig.

1985 – Oktober. Elfenbenskystens regering besluttede, at landets navn fra da af skulle være Côte d’Ivoire på alle sprog for hermed at undgå forvirringen med at landet havde forskellige navne på forskellige sprog. Navneskiftet er kun delvis slået gennem, og det er tvivlsomt om det har haft den ønskede virkning.

2010 
– November. Landet oplevede på ny en alvorlig politisk krise i forbindelse med præsidentvalget i november. Den siddende præsident, Laurent Gbagbo, nægtede at erkende sit valgnederlag til konkurrenten Alassane Ouattara og forlade præsidentposten. Mere end 1500 blev dræbt, og adskillige tusinde flygtede til Liberia af frygt for en blodig borgerkrig, før Gbagbo i april 2011 blev fanget af Ouattaras militser, som fik støtte af franske styrker.

2011 – maj. Ouattara blev indsat som præsident. Ved parlamentsvalget senere samme år vandt Ouattaras regeringskoalition 80% af pladserne i parlamentet; valget blev dog boykottet af mange, bllot ca. 35% afgav deres stemme.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.