Liberia

Liberia er et land beliggende i den vestlige del af Afrika. Hovedstaden hedder Monrovia, og landet strækker sig over 111.370 km². Det officielle sprog er engelsk.

Landskabet er for det meste karakteriseret af flade til bølgende kystsletter, som rejser sig til lave bjerge mod nordøst. Klimaet er tropisk: varmt og fugtigt. Vintrene er tørre med varme dage og kølige til kolde nætter. Somrene er våde og overskyede med mange kraftige regnbyger.

Højeste punkt: Mount Wuteve (1.380 m), som ligger mod nord.

Liberia har altid haft tætte bånd til USA, og det politiske system er baseret på det amerikanske. Parlamentet er todelt, og landet styres af en præsident, der vælges for seks år ad gangen. Landet har mange forskellige etniske grupper, og der har især været spændinger mellem amerikansk-liberianere og mindre stammer. I løbet af de sidste 35 år har landet oplevet otte kup og flere borgerkrige. Mere end 250.000 mennesker har mistet livet, og storbyerne mangler strøm og rent vand. Landet har akut mangel på læger og andet sundhedspersonale, samtidig med at aids-epidemien vokser. Flere landsbyer er kontrolleret af oprørsgrupper og bander, og hovedstaden Monrovia er fuldstændig ødelagt.

Google Maps

TIDSLINJE:
1461 – Da portugiserne ankom til Liberias kyst, var landet beboet af mindre stammer, som drev simple landbrug inde i landet. Europæerne og stammerne satte sammen gang i en omfattende slavehandel.

1822 – Landet blev grundlagt af frigivne slaver (Amerikansk-liberianere), der slog sig ned i det, der i dag er hovedstaden Monrovia året før af American Colonization Society. Over 20 år kom der i alt 13.000 frie slaver til landet.

1847 – Liberia blev uafhængig republik.

1877 – True Whig Party var den stærkeste politikske magt i landet.

1980 – Siden præsidenten blev afsat ved et kup, har landet været meget uroligt.

1990-96 – Borgerkrig.

2003 – En borgerkrig udbrød, hvilket tvang diktatoren Charles Taylor til at forlade landet. En fredsplan blev udviklet herefter af FN, resterne af Taylors regering og de største oprørsbevægelser.

2006 – Liberia skrev sig i 2005 ind i historien som det første land i Afrika med en kvindelig præsident. Ellen Johnson-Sirleaf blev taget i ed som præsident den 16. januar.

2006 – 29. marts. Dn tidligere præsident Charles Taylor blev anholdt og stillet for en domstol for sine krigsforbrydelser.

2008 – Danskeren Ellen Magrethe Løj blev leder af FN’s samlede indsats for 15.000 fredsbevarende styrker i landet.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.