Mali

Mali, officielt Republikken Mali er en indlandsstat i Vestafrika. Mali er det syvendestørste land i Afrika og grænser mod nord til Algeriet, mod øst til Niger, mod syd til Burkina Faso og Elfenbenskysten, mod sydvest til Guinea og mod vest til Senegal og Mauretanien. Sahels slettelandskab deler landet på midten. I sydvest og i indlandsdeltaet er der savanne og frugtbart jord. Klimaet er tropisk, men i den sydlige del gør floderne klimaet i Niger og Senegal køligere og mere fugtigt.

Malis største miljøproblem er tørke. Ørkenspredning fører til jorderosion, og til at skovområder og enge reduceres. Et andet stort problem er mangel på rent drikkevand. Malis plante- og dyreliv trues også af tørke, i tillæg til krybskytter og ødelæggelse af naturområder. Myndighederne har etableret beskyttede områder, men har dog ikke ressourcer nok til at kontrollere krybskytterne eller ulovlig skovhugst.

Mali er et af verdens fattigste lande.

Mali var frem til 2012 et af de mest politisk og socialt stabile lande i Afrika.

Google Maps

TIDSLINJE:

600-1500-tallet. Mellem 600-tallet og slutningen af 1500-tallet var Mali en del af tre kongeriger. Det ældste af disse riger var Ghanariget, som domineredes af soninkérne, et mande-talende folk.

1100-talletTimbuktu, en Tuareg-by nord for Nigerfloden, er hovedstaden i Mali. Byen var et handelsmæssigt knudepunkt og fungerede som regionens intellektuelle centrum, med et universitet, der til tider har beskæftiget op til 25.000 forskere og studerende.

1200-1400-talletMaliriget var sammen med Ghanariget (ca. 500-1000) og Songhai-imperiet (1400-1591) blandet de vigtigste af de førkoloniale sudanesiske centrale kongedømmer. Riget forfaldt som resultat af en intern intrige og blev fortrængt af Songhai-Imperiet i det 15. århundrede. Songhai-imperiets fald markerede slutningen på regionens rolle som et handelscenter.

o. 1490Dogon-folket, et folk der var slaver for muslimske stammer i regionen, vandrede nordover i Afrika, men nægtede at konvertere til muslim. De ville beholde deres egen religion og kultur. I dag er de fleste dogoner muslimer rent formelt, men har langt hen af vejen bevaret deres gamle kultur og oprindelige animistiske trosforestillinger. Læs her om dogonernes interesse for stjernen Sirius. Og her en skeptisk vinkel. Og en mere her.

13-17. århundrede – Blod var en vigtig del af ritualerne i det afrikanske Mali-rige fra det 13. til 17. årh. Det har forskerne fra Center for Research and Restauration for the Museums of France endelig bevist. Forskerne tog prøve af otte statuetter fra stammerne Dogon og Bamana. Undersøgelserne viste, at syv ud af de otte blandt andet indeholdt dele af hæmoglobin, som findes i blod. Der er formentlig tale om dyreblod, som var en vigtig del af ceremonierne. (Ill.Vid. 8/2008)

1591 – Landet blev invaderet af muslimske styrker fra Marokko området. Dette var starten på en periode med meget uro, og kampe mellem muslimer og ikke-muslimske afrikanske folkeslag.

1800-tallet. Mali kom under fransk kontrol sent i århundredet.

1905 – Det meste af området var under fransk kontrol som en del af Fransk Sudan.

1959 – Mali og Senegal forenede sig til Føderationen Mali.

1960 – 20. juni. Føderationen fik uafhængighed fra Frankrig. Senegal trak sig ud af føderationen samme år.

1968 – En gruppe unge officerer greb magten gennem et statskup. De indsatte Moussa Traoré som diktator.

1992 – Alpha Oumar Konaré vandt Malis første flerpartivalg. Efter sit genvalg i 1997 satte præsident Konaré gang i politiske og økonomiske reformer og bekæmpede korruption.

1992-95 – Mali forsøgte et økonomisk justeringsprogram, som resulterede i en økonomisk vækst og mindre uligevægt. Programmet forbedrede sociale og økonomiske vilkår og førte Mali til at deltage i WTO 31. maj 1995.

2002 – Amadou Toumani Touré vandt valget. Han var tidligere general og leder af militæraspektet i demokratiets opstand i 1991.

2012 – januar. En gruppe tuareger fra Den Nationale Bevægelse for et Frit Azawad(MNLA) begyndte et oprør i det nordlig Mali, for en selvstændig stat i  Azawadområdet. Det er soldater, der har kæmpet for Muammar Gaddafi i Libyen, De var svært bevæbnede med våben medbragt fra det Libiske borgerkrigs-kaos, og fik i i marts tilslutning fra radikale islamister i gruppen Ansar Dine (”Troens Forsvarere”).

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.