Mauretanien

Det nuværende Mauretanien er et afrikansk land, som grænser op til Algeriet mod nordøst, Mali mod øst og sydøst, Senegal mod sydvest, Atlanterhavet mod vest og Vestsahara mod nordvest.

Mauretanien er et tørt land med en masse ørken og få bjergområder. To tredjedele af landet dækkes af Sahara, hvor det næsten aldrig regner, og kun spredte buske kan overleve. Dette område er meget tyndt befolket, og oplever ekstreme udsving i temperatur fra 0 grader om natten og op til 50 grader i løbet af dagen. Længere mod syd i landet er Sahel ørkenen og Senegal-floden, som er lidt mere frugtbare end den store ørken i nord. Langs den lange kyststrækning er klimaet mere tempereret, men selv her er der meget lidt nedbør, og tyndt befolket.

Skønnet 600.000 personer, omkring 20% af befolkningen holdes som slaver.

Mauretanien er angiveligt verdens mest muslimske land, idet 99,9% af befolkningen er muslimer.

Google Maps

TIDSLINJE:

3500 FVT – Sahara var et frugtbart slettelandskab, med rig flora og fauna og spredte bebyggelser.

200-600-tallet – Berberne kom fra nord-Afrika og fordrev den oprindelige folkegruppe i området, bauforene.

429 – Mauretanien kom i vandalernes hænder og led meget under den arianske kongeHuneriks forfølgelser.

1500-tallet – Marokkanske styrker erobrede store dele af landet og indførte det arabiske sprog, kultur og social organisation.

1815 – Under konferencen i Wien, blev Frankrig tilkendt fuld kontrol over kyststrækningen i dagens Mauretanien og Senegal.

1909 – Landet blev omdannet til af et protektorat i Fransk Vestafrika omfattende de fem distrikter Trarza, Brakna, Gorzol, Guidimaka og Tagant, med et areal på 893.700 km2 og med ca. 600.000 indbyggere i 1910.

1960 – Landet blev uafhængigt.

1975 – Mauretanien gik ind i Vestsahara for at forhindre, at Marokko udvidede sit territorium sydover. Efter lange kampe mod den vestsahariske frihedsbevægelse Polisario og et militærkup i 1978, trak landet sig ud af Vestsahara.

2005 – Et militærkup gennemførtes i landet og en militærjunta ledet af oberst Ely Ould Mohamed Vall tog over fra Ould Taya. Juntaen har gradvist indført demokrati i landet ved ulige tiltag. Ytringsfrihed er genindført, politiske fanger frigivet, og præsidentens mandatperiode er blevet begrænset til fem år og maksimalt to perioder.

2006 – Landet begyndte for første gang at eksportere olie, guld og kobber, som førte til at bruttonationalproduktet (BNP) steg med næsten 12 procent på et år.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.