Nigeria

Nigeria er et land i Afrika. Landet ligger nord for Guineabugten, i den centrale del af Vestafrika. Hovedparten af befolkningen og dermed også de største byer befinder sig i den sydlige del af landet. Den sydlige del af Nigeria består af lavland med tropisk klima, rimeligt meget nedbør og regnskov. Den nordlige halvdelen af landet består af højland og tørre savanneområder. Saharas ørkenområder strækker sig ind i den nordlige del af Nigeria.

Nigeria er Afrikas folkerigeste stat og havde 140.431.790 indbyggere ved folketællingen i 2006. På grund af de etniske forhold er spørgsmålet om indbyggertallet politisk følsomt, og der råder derfor tvivl om cifrenes rigtighed.
I år 2010 beregnedes folkemængden til godt 152 milioner.

Havnebyen Lagos er den største by i Nigeria, og med anslået 10,4 millioner indbyggere (2012) blandt de største byer i Afrika, og man regner med at den i 2020 vil have ca. 20 millioner indbyggere, og dermed blive en af verdens største byer.

De omfattende svindelnumre med “Nigeria-brevene” giver Nigeria et blakket ry. Svindelen går oftest ud på, at en mail sendes til dig, hvorpå personen i brevet fortæller at han er en nuværende eller tidligere bankmand, militærperson, (eks) præsident, eller lignende. Læs mere her og her.

Som økonomisk og befolkningsmæssig sværvægter spiller Nigeria en vigtig rolle i hele kontinentets økonomiske og politiske udvikling.

Google Maps

TIDSLINJE:

1000 FVT – Nok-kulturen, der er berømt for deres terrakotta kunst, dukkede op i Nigeria på Jos Plateauet i midten af landet og forsvandt igen i omkring år 300.

550 FVT – Metaludvinding og støbning til værktøjer blev brugt af Nok-kulturen, muligvis ældre end det. Samun Dukiya og Taruga er to berømte arkæologiske steder, hvor artefakter fra kulturen er fundet og udgravet, dateret til mellem 600-100 FVT.

1400-tallet – I slutningen af 1400-tallet. ankom portugiserne til Nigerias kyst og indledte dermed den transatlantiske handel med slaver, og efter at briterne i 1600-tallet. var kommet til landet, spillede de fra 1700-tallet. en ledende rolle i slavehandelen.

19. århundrede – Det nigerianske område blev besat af det Britiske Imperium. Landet blev delt i tre: kolonierne Vestnigeria, hvor befolkningen hovedsagelig var Yoruba, ogØstnigeria, hvor befolkningen hovedsagelig var Igbo, og protektoratet Nordnigeria, hvor befolkningen hovedsagelig var Hausa.

1967 – 6. juli – Biafrakrigen, også kendt som den nigerianske borgerkrig udspillede sig i perioden fra 1967 til 31. januar, 1970. Det var en politisk konflikt udløst af en udbryderprovins i det sydøstlige hjørne af Nigeria, som erklærede sin uafhængighed somRepublic of Biafra. Krigen blev berygtet for den hungersnød, der opstod i enkelte af de krigsramte områder og påstande om folkemord begået af Igbo-stammen, som havde tilholdssted i disse områder. Organisationen Læger uden Grænser blev etableret i 1971 i efterspillet efter krigen af Bernard Kouchner og andre franske læger, som havde arbejdet i det belejrede Biafra.

1975 – Murtala Ramat Muhammad overtog regeringen med et militærkup mod Yakuba Gowon, og indledte derefter et korstog mod korruption, og mere end 10.000 offentligt ansatte blev anklaget eller fyret.

1976 – 13. februar – Muhammad blev myrdet under et kup, hvor hans stedfortræder, generalløjtnant Olusegun Obasanjo, tog magten. Korruption og kaotisk økonomiske situationer prægede regeringen i de efterfølgende år og gennemgik mange militærkup.

1976 – Det blev besluttet at flytte hovedstadenfra Lagos til den nyanlagte, centralt beliggende Abuja. Flytningen blev officiel 12. december, 1999.

2003 – Olusegun Obasanjo blev genvalgt som præsident, men under anklage om valgsvindel. Forsøget på at ændre forfatningen, således at Obasanjo kunne stille op til en tredje embedsperiode blev imidlertid afvist af Senatet.

2007 – april – Ved præsidentvalget sejrede Umaru Yar’Adua fra Obasanjos regerendePeople’s Democratic Party. Også i forbindelse med dette valg var der anklager om udbredt valgsvindel både fra oppositionen og fra internationale observatører.

2013 – 6. juli – Islamister menes at stå bag en massakre lørdag i byen Potiskum i det nordøstlige Nigeria, hvor gerningsmænd skal have dræbt adskillige elever og lærere på en kostskole. Læs mere her.

2013 – 10. september – Ærkebiskoppen Ignatius Kattey blev kidnappet sammen med sin kone omkring kl. 22:45 fredag i nærheden af sin by Port Harcourt. Læs her.

2013 – 25. september – Dødstallet efter massakrer begået af oprørs- og terrorbevægelsen Boko Haram i Nigeria er steget til 159 ifølge officielle kilder. læs her.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.