Republikken Sydafrika

Sydafrika (Republikken Sydafrika) er et land, der ligger på den sydligste del af det afrikanske kontinent med bjerge mod det Indiske Ocean og Atlanterhavet. Det har grænse med Namibia, Botswana, Mozambique, Zimbabwe, Lesotho og Swaziland. Afrikas sydligste punkt Kap Agulhas ligger i landet.

Khoisan–folkene er de i regionen, som har levet der i tusindvis af år. Sorte sydafrikanere sporer deres ophav til de store indsøer i Afrika. Hvide i Sydafrika, efterkommere af senere europæiske migrationer, regner sig formet af Sydafrika, i lighed med Sydafrikas farvede, indere, asiater og jøder.

Google Maps

TIDSLINJE:

4. århundrede – bantu-stammen ankommer i norden.

1488 – Bartolomeu Dias runder Kap Det Gode Håb.

1652 – 6. april. Hollænderne opretter en handelsstation (Kapstaden) ved Kap Det Gode Håb.

1797 – briterne ankommer.

1855 – Pretoria blev grundlagt af Marthinus Pretorius og opkaldt efter hans far Andries Pretorius.

1886 – Johannesburg blev etableret. Den er Sydafrikas største by med ca 6,3 millioner indbyggere. I Stor-Johannesburg bor der ca. 10,3 millioner mennesker, og byen er efter Cairo, Lagos og Kinshasa den fjerdestørste i Afrika. Byen er en af Afrikas mest kriminaliserede byer og også en af de farligste. Selvom kriminaliteten er faldende i selve byen og i centrum, har både børsen i Johannesburg og en række virksomheder taget konsekvensen og flyttet fra centrum til forstaden Sandton i den nordlige del af byområdet, hvor der er mere sikkert.

1910 – forening og selvstyre (dominion).

1948 – apartheid.

1961 – republik.

1980 – FILMGuderne går Amok (originaltitel The Gods Must Be Crazy) er en sydafrikansk komediefilm, skrevet og instrueret af Jamie Uys. Den finder sted i Botswana og fortæller historien om Xi (udtalt ‘Gee’ med hårdt ‘G’), en buskmand fra Kalahari-ørkenen (spillet af den namibianske landmand Nǃxau) hvis stamme ingen kontakt eller viden har om verdenen udenfor. Filmen er fulgt af fire efterfølgere.

1994 – 27. april. Sydafrikas første demokratiske  parlamentsvalg afholdtes. Nationens første folkevalgte præsident blev den da 75-årige Nelson Mandela.

2010 – VM i fodbold for første gang i Afrika.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.