Saudi-Arabien

Kongeriget Saudi-Arabien er et land i Mellemøsten og det største land på den arabiske halvø. Landet grænser mod Jordan i nordvest, Irak i nord og nordøst, KuwaitQatarBahrain og De Forenede Arabiske Emirater i øst, Oman i sydøst og Yemen i syd. Landet grænser også mod den Persiske Bugt i nordøst og det Røde Hav mod vest. Saudi-Arabien har anslået 27,6 millioner indbyggere,[2] og et areal på cirka 2.150.000 km².

Kongeriget Saudi-Arabien bliver nogle gange kaldt “De to hellige moskeers land” med tanke på Mekka og Medina, som er muslimernes to helligste byer. 

Saudi-Arabien er det land i verden, som eksporterer mest olie, og denne eksport smører den saudiske økonomi. Olie står for over 90 % af landets eksportindtægter og næsten 75 % af de statslige indtægter. Dette danner grundlaget for en velfærdsstat, som regeringen har haft problemer med at opretholde i perioder med lav oliepris. Menneskerettighedsorganisationer  
som Amnesty International og Human Rights Watch har gentagende gange udtrykt bekymringer angående menneskerettigheder i Saudi-Arabien; bekymringer som er afvist af den saudiske regering.

Saudi-Arabien har ved lov bestemt at kvinder ikke må føre bil. Det er også ved lov bestemt at kvinder for at kunne rejse, tage job eller gifte sig skal have lov af en mand i familien.

TIDSLINJE:

571 – 20. april. Profeten Muhammed fødes.

622 – Muhammed modtager en hidjra og emigrerer fra byen Mekka til Medina. Her udvikles islam endeligt til en selvstændig religion. Muhammed opbygger i Medina en menighed og umma og samler dermed troende folk omkring sig. Han modtager fortsat åbenbaringer. Byen ledes militært, åndeligt og religiøst af Muhammed. Da Muhammed dør i 632, er det i Medina, han bliver gravlagt. Medina har tidligere kun været for muslimer, men er begyndt at være åben for alle troende i 1970’erne.

1902 – Saudi-Arabien blev grundlagt i 1902 af Abdul-Aziz bin Saud, hvis offensiv i 1902 generobrede Al-Saud-familiens forfædres hjemby  Riyadh og kulminerede i 1932 med annonceringen og anerkendelsen af Kongeriget Saudi-Arabien.

1991 – Landet deltog på allieret side i Golfkrigen mod Irak og havde allierede baser på sit territorium. Irak angreb hovedstaden Riyadh med Scud-raketter under krigen. Det amerikanske militære nærvær er siden blevet stærkt reduceret, og landet har fået et mere anspændt forhold til USA.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.