Rumænien

Rumænien er et land ved vejkrydset mellem Centraleuropa 
(TransylvanienBanat og Maramureş(distrikt)),  Balkanhalvøen  (Valakiet  og Dobrogea) og Østeuropa (Moldavien (Rumænien) og
Bukovina).  Det grænser op til Ukraine og Moldova i nord, til
Ungarn og Serbien i vest, til Bulgarien i syd og mod øst til Sortehavet.

TIDSLINJE:

1431 – Vlad III Dracula også kaldet Vlad Tepes (“Spidderen”), voksede op og blev en berygtet krigsfører og prins. Siden 1970’erne er han ofte blevet sat i forbindelse med den fiktive vampyrgreve fra Bram Stokers roman Dracula. Nyere forskning viser sig dog, at Stoker kun brugte navnet og brugte det til sin roman han allerede var i gang med. Dracula blev født i den transylvanske by Sighişoara, og hans far uddannede ham efter han havde besat den valakiske trone i 1436, hvilket var typisk alder for enhver kongelig søn i Europa. Dracula opnåede over en kort periode megen magt, men blev væltet af tronen tre gange. Udover det, sad han i fængsel i 16 år i Ungarn og deltog i et stort antal krige. Han bliver første gang fyrste over Valakiet og Transylvannien i Oktober 1448, styrtes måneden efter og flygter til fyrst Bogdans hof i Moldavien. Fyrst Bogdans søns, Stefan og Dracula bliver gode venner. i 1451 går Dracula i ungarnsk tjeneste, og 4 år efter genvinder han magten i Valakiet og Transylvannien. Han var berygtet for at pælespidde sine fjender, og det rygtes ovenikøbet, at han kunne spise sine måltider på trappen foran sin residens, imens han kunne kigge på sine fjenders pælespiddede lig. Draculas tredje troneerobring varede kun to måneder i 1476, da han blev snigmyrdet. Den præcise dato og sted kendes ikke, men man ved med sikkerhed, at han var død 10. Januar, 1477 og det muligvis skete mellen Bukarest og Giurgiu. Hans hoved blev bragt for Konstantinopel som trofæ og kroppen blev begravet af hans rival Basarab Laiota, muligvis ved Comona, hvor et kloster grundlagt af ham i 1461 lå.

1918 – 26. Januar. Nicolae Ceaușescu blev en kommunistisk politiker, og Rumæniens leder fra 1965-1989. Han blev sammenlignet med Vlad Dracula, og var indenrigspolitisk en brutal diktator, der herskede med hjælp fra det frygtede politiske politi Securitate. Han belastede landets økonomi med meget dyre prestigeprojekter, og Rumænien udviklede sig en til et af de fattigste og mest tilbagestående lande i Europa. Mens Ceauşescu levede i luksus sammen med sin familie, levede store dele af befolkningen i dyb fattigdom. Hans kone Elena Ceauşescu havde for eksempel 3.000 par sko. Ceauşescu var en ofte hensynsløs diktator, som systematisk forfulgte anderledes tænkende og minoriteter gennem sit sikkerhedspoliti Securitate. Hovedparten af befolkningen havde en negativ holdning til Ceaușescus styre. Kun meget få vovede at protestere åbent af frygt for repressalier. Ceauşescu blev ved et statsbesøg i Danmark dekoreret med Elefantordenen i 1980. Dronning Margrethe trak dog ordenen tilbageved regimets sammenbrud 23. december 1989. Dråben der fik bægeret til at flyde over i Rumænien, var da Ceauşescu beordrede at skyde ubevæbnede demonstranter i Timișoara. Han holdt sin sidste tale 21. december 1989, flygtede i en helikopter, men blev taget til fange og dømt ved en militærdomstol til døde. Ægteparret Ceausescu blev henrettet ved skydning den 25. December 1989 i Târgovişte. Ligene blev vist på dansk tv, efter henrettelsen.

1940’erne – Under 2. verdenskrig var Rumænien allieret med Nazi-Tyskland og deltog i 1941 i angrebet på Sovjetunionen. Rumænien var under krigen den væsentligste levarandør af olie til den tyske værnemagt, hvilket medførte kraftige luftbombardementer fra De Allierede. I 1944 iværksatte Den Røde Hær en storoffensiv mod Rumænien, hvilket kort efter førte til, at landets ministerpræsident Ion Antonescublev styrtet, hvorefter Rumænien sluttede sig til De Allierede. Sovjetunionen anerkendte imidlertid ikke Rumæniens kapitulation og besatte landet. Besættelsen af landet anses af de fleste vestlige historikere som værende en regulær besættelse, men blev af Sovjetunionen betraget som en befrielse. Rumæniens forfatning af 1952 omtalte begivenhederne som “Den Røde Hærs ærefulde befrielse af Rumænien“.

1944 – 12. September. I Moskva underskrev Rumænien og De Allierede en våbenhvileaftale. Tre år efter blev den afløst af Fredsaftalen i Paris, der tillod landet at genoptage forpligtelserne som fri nation. De sovjetiske tropper blev dog i landet indtil 1956.

2002 – De ældste rester af Homo sapiens i Europa blev fundet i “Grotte Med Knogler” (Peştera cu Oase) nær Anina. Den fundne underkæbe er omkring 42.000 år gammel og kaldes “John af Anina” (Ion din Anina) og stammer fra den første kendte menneskeart, der har beboet kontinentet. Resterne er især interessante, da de viser en blanding af arkaisk, tidlig moderne menneske- og neandertal-træk.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.