Tjekkiet

Tjekkiet (formelt: Den Tjekkiske Republik), er et land i Centraleuropa. Det grænser til Polen mod nord, Tyskland mod vest, Østrig mod syd og Slovakiet mod øst. Landets hovedstad er Prag, der med sine 1,3 millioner indbyggere er landets største by.

TIDSLINJE:

29.000 FVT – Venus fra Dolní Věstonice (Věstonická Venuše på tjekkisk) er en såkaldt venusfigur, en statuette af en nøgen kvinde dateret til 29.000 f.Kr.–25.000 f.Kr.. Den er med nogle få andre genstande fra nærtliggende lokaliteter den ældste kendte keramik i verden.

1588 – Den danske astronom Tycho Brahe, flyttede til Prag, hvor han døde og blev begravet. Teorien om, at han døde af kviksølvforgifting blev hurtig almindelig, men i 2010 blev hans grav åbnet og resterne undersøgt. Den 5. November 2012 kom resultatet: “at Tycho Brahe ikke blev forgivet med kviksølv og heller ikke var medicineret så meget, at han døde af det“.

1600 – 4. Februar. Johannes Kepler mødte Tycho Brahe og hans assistenter Franz Tengnagel og Longomontanus i Benátky nad Jizerou (35 km fra Prag), hvor Brahes nye observatorie blev opført., og boede hos ham de følgende 2 måneder, hvor han analyserede Brahe’s observationer af Mars.

1908 – 28. april. Oskar Schindler (28. april 1908 – 9. oktober 1974), var en sudetertysk (tysktalende befolkningsgruppe i Bøhmen og Mähren) industrimand. Hans historie er blevet verdenskendt, efter at Steven Spielberg lavede filmen Schindlers liste. Schindler reddede ved 2. verdenskrigs slutning ca. 1200 jøder i koncentrationslejren Plaszow ved Krakow, Polen, fra deportation til Auschwitz ved at lade dem ansætte på sin ammunitionsfabrik, der i de 7 måneder, den eksisterede, intet ammunition producerede. Se en privat videooptagelse fra et besøg på hans fabrik her. Læs om Krakow’s ghetto her.

1940’erne – Den nazityske besættelse betød forfølgelse af både jøder og intellektuelle. Dele af Prag blev ødelagt af allierede bombninger, og ved krigens afslutning blev byen og landet en del af den sovjetiske interessesfære. Prag var igen Tjekkoslovakiets hovedstad, og et kup i 1948 bragte kommunisterne til magten.

1968 – Begivenhederne, kendt som Foråret i Prag, endte med, at Tjekkoslovakiet blev besat af hære fra Warszawapagtens medlemslande (undtagen Rumænien). Hærene forblev i landet indtil Fløjlsrevolutionen i 1989, der førte til kommunistregimets sammenbrud.

1993 
– 1. januar. Tjekkoslovakiet deles ved en fredelig proces i Den Tjekkiske Republik og Slovakiet, og Prag blev nu hovedstad i det nye Tjekkiet.

2002 Prag led under en omfattende oversvømmelse, der beskadigede bygninger og transportsystemet i undergrunden. Læs mere her og her.

2013 – Prag blev igen oversvømmet. Læs mere her. Se billeder her.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.