Finland

Finland, officielt Republikken Finland  er et nordisk land i Nordeuropa
afgrænset af Østersøen mod sydvest, Finske Bugt mod sydøst og den
Botniske Bugt mod vest. SverigeNorge og Rusland har landegrænse med Finland.

Historisk har Finland været en del af Sverige, og i perioden 1809-1917 var det et storfyrstedømme i det Russiske Kejserrige. Den finske uafhængighedserklæring fra Rusland i 1917 blev fulgt af den finske borgerkrig, hvorunder den venstreorienterede side blev besejret med hjælp fra det Tyskland.

TIDSLINJE:

Arkæologi. En britisk arkæologistuderende har fundet et ca. 5000 år gammelt stykke tyggegummi med tydelige tandmærker. Tyggegummiet er lavet af tjære fra birkebark og blev fundet på en boplads fra yngre stenalder ved den finske vestkyst. Tjæren indeholder fenol, som virker desinficerende og dræber bakterier og svampe. I små doser virker stoffet også bedøvende. Mennesker fra yngre stenalder fremstillede tyggegummiet ved at opvarme birkebark, som de så udvandt tjære af. Herefter blev tjæren kogt, og når den kølede af, stivnede den. For at blødgøre tyggegummiet, blev det opvarmet igen før brug. (Ill. Vid. 5/2008)

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.