Letland

Republikken Letland er et land i Nordeuropa. Landet har grænse til Østersøen og er et af de tre baltiske lande sammen med Estland  og Litauen, som er Letlands nabolande mod henholdsvis nord og syd. I øst grænser landet op til Rusland og Hviderusland.

TIDSLINJE:

o. 2000 FVT – De første indbyggere i Letland var nomadestammer af jægere, fiskere og samlere, der boede ved skovene ved den baltiske kyst efter gletsjerne havde trukket sig tilbage efter den sidste istid. Disse folk blev fortrængt af de baltiske folk, der var indoeuropæiske stammer, der havde udviklet landbrug og boede permanent i Letland, Litauen og Prøjsen.

1201 – Den tyske biskop Albert grundlagde Riga.

1202 – Biskoppen stiftede med tilladelse fra Rom Sværd-ordenen.

1207 – 2. februar. Terra Mariae var betegnelsen for det forvaltningsområde under det Hellige Romerske Rige og af pave Innocent 3.

1237 – Før Sværd-ordenen blev omdannet til Teutoner-ordenen, havde tyskerne underlagt sig og kristnet de lettiske og estiske stammer.

1558 – Da Rusland invaderede regionen for at bremse den polsk-litauiske ekspansion, faldt Teutoner-ordenen fra hinanden og Livonia (Livland) blev delt op.

1918 – 18. november. Letland blev uafhængig fra Rusland. Først 11. august 1920 blev det anerkendt efter den Lettiske krig for uafhængighed.

1940’erne – Letland blev invaderet af nazi-Tyskland i 1941 og blev igen invaderet i 1945 af de sovjetiske tropper, der holdt landet besat til 21. august 1991, da landet igen blev selvstændigt.

1945-46 – 105.000 letter blev deporterede til Rusland. Samtidig blev et område i det nordøstligste hjørne af Letland – med overvejende russisk befolkning – afstået til Rusland.

1949 – Modstanden mod tvangskollektiviseringen indenfor landbruget førte til yderligere deportation af 70.000 letter til Rusland og Sibirien.

1998 – april. Øverstkommanderende for de lettiske væbnede styrker, Juris Dalbinsh blev afskediget fra sin post efter at have deltaget i et arrangement for tidligere lettiske medlemmer af det tyske SS, der sammen med Tyskland under 2. verdenskrig havde kæmpet mod Sovjetunionen.

1988 – september. Klubben til beskyttelsen af Letlands Miljø (VAK) organiserede en miljødemonstration, der samlede 45.000 mennesker, der hånd i hånd stod langs den baltiske kyst i protest mod den ukontrollerede forurening fra papirfabrikken Jurmala vest for Riga.

1990 – 4. maj. Uafhængig af Sovjetunionen. Den 21. august 1991 blev det anerkendt.

2004 – 29. marts. Letland blev medlem af NATO.

2004 – 1. maj. Letland blev medlem af EU.

2009 – 13. januar. Oppositionen og fagbevægelsen indkaldte til demonstration mod den økonomiske krise og regeringens håndtering af den. Demonstrationer fik 10-20.000 deltagere, men fra at være fredelig udviklede den sig voldeligt, da demonstranter gik til angreb på butikker og politibiler. 50 blev såret og over 100 arresteret. Demonstranterne forsøgte at storme parlamentet, men blev slået tilbage. Protesterne mod regeringen fortsatte, dens popularitet styrtdykkede og den var ude af stand til at håndtere den økonomiske krise. I februar bad regeringen om et lån på 7½ mia. € fra IMF og EU og nationaliserede samtidig landets næststørste bank, Parex der var konkurs. Problemerne tårnede sig op og i slutningen af måneden trådte regeringen tilbage, og præsidenten udnævnte Valdis Dombrovskis som ny premierminister for en ny centrum-højre regering. Demonstrationerne mod regeringen fortsatte derfor gennem 2009.

2009 – maj. Riga gav tilladelse til gennemførelse af en march i byen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transseksuelle, men 5 dage senere fik et flertal i byrådet omstødt denne beslutning, med en argumentation om at marchen var stødende mod den offentlige ærbarhed og en trussel mod den offentlige sikkerhed. Riga byret omstødte denne beslutning dagen efter, og den følgende dag gennemførtes marchen under politibeskyttelse fra homofobe, der overdængede marchdeltagerne med ukvemsord.

2010 – februar. En lettisk programmør under navnet Neo downloadede flere millioner dokumenter fra det lettiske skattevæsen. Dokumenterne afslørede at Letlands rigeste og vellønnede offentligt ansatte havde svindlet for at undgå at blive ramt af de statslige nedskæringer og reduktioner af offentlige lønninger som følge af den økonomiske krise. Neo kunne bl.a. oplyse, at chefen for Rigas varmeselskab havde bevilget sig selv en bonus på 34.450 US$ i 2009, mens hans ansatte var gået ned i løn. Bankdirektører for krakkede banker der var blevet reddet af staten havde ligeledes bevilget sig selv store bonusser. Neo fik derfor øjeblikkelig kultstatus og en enorm popularitet, samtidig med at den offentlige vrede rettedes mod regeringen og cheferne der lod regningen for krisen gå videre til deres ansatte, mens de selv skummede fløden. I maj arresterede myndighederne Ilmārs Poikāns, der blev sat på anklagebænken for at være Neo – og dermed «en trussel mod statens sikkerhed». Det mindskede ikke hans kultstatus i befolkningen. Formelt er det usikkert om han overhovedet kan dømmes for noget ulovligt, da han faktisk ikke brød ind i noget system, men blot downloadede dokumenter der pga. en sikkerhedsfejl i skattevæsenet var fuldt tilgængelige på internettet.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.