Bosnien-Hercegovina

Bosnien-Hercegovina, en tidligere republik i Jugoslavien, er et land i Østeuropa, omgivet af land på alle sider undtagen i syd, hvor landet har adgang til Adriaterhavet. Grænselandene er Kroatien i vest, Montenegro  og Serbien i øst. De dinariske Alper, op til 4.265 m, dækker størstedelen af landets territorium, hvilket besværliggør de interne forbindelser. 

Bosnien-Hercegovina er delt i to enheder: Føderationen af Bosnien og Hercegovina, der er domineret af bosniakker (bosniske muslimer) og kroater, og Republika Srpska (RS), der er domineret af serbere. Brčko (BD) i det nordlige Bosnien er en selvstændig administrativ enhed under Bosnien-Hercegovina, og den enhed er hverken del af Føderationen eller RS.

I oldtiden var området en del af Illyrien, siden tilhørte Bosnien skiftevis de slaviske middelalderriger og Østrig-Ungarn.

TIDSLINJE:

1180-1204 –  Ban Kulin (1163-1204), grundlagde selvstændig bosnisk stat, og unik bosnisk kirke også kendt som bogomilerne. Hans styre er ofte husket som Bosnien’s gyldne alder, og han er derfor en bosnisk national folkeeventyrer.

1878 – Bosnien og Hercegovina blev underlagt Østrig-Ungarn, selvom landet stadig formelt var en del af Det Osmanniske Rige, men aftalen gav Østrig-Ungarn ret til at besætte og forvalte området. Inden papirerne nåede at blive underskrevet i Paris, marcherede den østrig-ungarske hær ind i Bosnien og besejrede Bosniakker(muslimer) efter kort krig. En tredjedel af befolkningen var serbere, modsatte sig den østrig-ungarske magt senere, på grund af forbitrelse i Serbien, hvor man havde forestillet sig, at området skulle være serbisk, når tyrkernes herredømme på Balkan endelig brød sammen.

1914 – Den serbiske student Gavrilo Princips attentat på den østrig-ungarske tronfølger,  Franz Ferdinand og hans gravide kone, da han var på officielt besøg i Sarajevo d. 28. juni, udløste den diplomatiske krise, som førte til udbruddet af 1. Verdenskrig. Verdenskrigen førte til Østrig-Ungarns nederlag og opløsning og til Bosniens forsvinden som administrativ enhed.

2. verdenskrig – Bosnien-Hercegovina blev den mest mishandlede del af Jugoslavien.  Det var her, de kommunistisk ledede partisaner under Tito fik opbygget deres magtbasis.

1992-1995 – Under krigen i Bosnien, blev den en bosnisk enklave omringet af bosniske serbere. Det var erklæret “sikkert område” beskyttet af hollandske FN-styrker:  UNPROFOR. I juli 1995 blev byen, som en reaktion på Naser Oric’s aktioner mod serbiske landbyer omkring Srebrenica, besat af den bosnisk-serbiske hær, der deporterede store dele af befolkningen. Uden for byen begik den samme hær en massakre på tusindvis af bosniske drenge og mænd, hvis lige ikke er set siden 2. verdenskrig. De ansvarlige politiske og militære ledere er endnu ikke draget til ansvar. Læs uddybende artikel her.

2004 – I juni blev næste 70 regeringsembedsmænd, deriblandt 2 politiske ledere, fjernet fra deres stillinger pga. fiaskoen med at arrestere den bosnisk serbiske leder, Radovan Karadzic, der er anklaget for an lang række krigsforbrydelser. Parlamentets talsmand Dragan Kalinic og indenrigsminister Zoran Djeric blev fjernet fra deres stillinger. Højkommissær Ashdown erklærede, at han ønskede at straffe en «lille klike af korrupte politikere», der vanskeliggjorde muligheden for, at Bosnien engang i fremtiden kunne blive medlem af NATO og EU.

I august blev flere hundrede lig gravet ud af en massegrav ved en kulmine i Miljevina, der ligger ved Foca, ca. 70 km sydøst for Sarajevo. Kort tid forinden var 100 andre lig blevet fundet i det samme område. Foca var en af de første byer der blev indtaget af bosniske serbere i 1992. Man mente derfor, at ligene tilhørte personer der var blevet slået ihjel under sammenstødene.

2006 – I februar offentliggjorde Europarådet en liste på 5 europæiske lande, der ikke havde offentliggjort information om CIA’s hemmelige flyvninger af krigsfanger. Bosnien-Hercegovina var et af disse 5 lande. CIA anvender de hemmelige flyvninger til at flyve fanger rundt mellem hemmelige torturcentre rundt omkring i verden.

2011 – Krigsforbryderen Ratko Mladić blev arresteret i en landsby i det nordlige Serbien d. 26. maj og stillet for retten i Haag.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.