Malta

Malta er et lille ørige i Middelhavet, godt 90 km syd for Sicilien. Øriget består af tre beboede øer: MaltaGozo og Comino. Malta har omkring 400.000 indbyggere. De er klemt sammen på et areal, der er omtrent halvt så stort som Bornholm. Dermed er Malta et af verdens tættest befolkede lande

Malta er et populært turistmål og omkring 1.2 millioner turister besøger øen hvert år. Det er tre gange flere end der er beboere. Infrastrukturen for turister er blevet forbedret meget i løbet af årene og et større antal hoteller findes på øen, selvom overudvikling og nedrivning af traditionelle boliger er en voksende bekymring. Et stigende antal maltesere tager nu væk fra øen på ferie.

Danmark er Malta kendt som et populært feriemål for charterturister, ikke mindst på grund af FolkeFerie.dk‘s populære ferieby i Mellieha på det nordlige Malta.

TIDSLINJE:

1530-1798 – Malta var i denne periode under Johanniterordenen, hvis medlemmer derfor ofte bliver kaldt malteserridderne.

1568 – en stor osmannisk (tyrkisk) styrke for at erobre øen, dette medførte en blodig og voldsom belejring. Den osmanniske styrke var i alt på mellem 22000-48000 mand,de sejlede til Malta fra Istanbul i en af de største armadaer siden antikkens tid.Undervejs i belejringen fik tyrkerne forstærkning af nordafrikanske pirater. Forsvarerne, der bestod af Johanitterridderne, lokale maltesere og spanske tropper, talte 6.100-8.500. Efter over 4 måneders belejring,hvorunder de bl.a. afskød ca. 130.000 kanonkugler, trak tyrkerne sig den 11. september 1568. De efterlod 20.000-25.000 egne døde, mens forsvarerne havde mistet ca 2.500 soldater og ca 7.000 civile maltesere. Hovedstaden på Malta, Valletta, er opkaldt efter johanitterordenens leder af forsvaret, Jean de Valette.

1840-41H.C. Andersen var som bekendt en ivrig rejsende som fik set store dele af Europa, og glimt af Asien og Afrika. Men i denne periode, var det en af hans længste rejser, da han gennem Tyskland og Italien, fortsatte med skib fra Napoli via Malta til Grækenland. Han sejlede med det græske skib Léonidas.

2. verdenskrig – Under 2. verdenskrig var Malta endnu en gang i centrum på grund af den geografiske nærhed til Italien. Øerne blev sønderbombet af aksemagterne, og Malta modtog under krigen George Cross for civilbefolkningens tapperhed. Korset indgår nu i Maltas flag.

1964 – Malta blev selvstændigt den 21. september efter at have været under  Storbritanniens styre i 174 år.

1974Malta blev totalt uafhængig af Storbritannien og blev en republik.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.