Kroatien

Kroatien er et land i Centraleuropa og tidligere republik i Jugoslavien. Landets areal udgør 56.542 km². Kroatien omfatter den dalmatiske kyst, øerne i Adriaterhavet og Slavonien (Slavonija) – en del af den nordlige lavslette i det tidligere Jugoslavien. Mod nord grænser Kroatien op til Slovenien, mod syd til Bosnien og HercegovinaMontenegro og Serbien, mod vest til Adriaterhavet, og mod øst også til Serbien og Montenegro. Et af de mest besøgte steder, foruden Adriaterhavets kyst, er Plitvice-søerne.

Området er del af oldtidens Illyrien, der i det 7. århundrede blev erobret af slaviske kroater og slovenere, og som i det 11. århundrede blev et selvstændigt rige. Fra og med 1091 hørte området under Ungarn, i det 16. århundrede under osmannerne, og i 1699 under habsburgerne i Østrig-Ungarn.

TIDSLINJE:

1918 – Kroatien blev en del af Kongeriget af Serbere, Kroater og Slovenere, var i opposition til det serbiske styre og arbejdede for uafhængighed.

1941 – Efter italienske og tyske angreb og efterfølgende invasion mod Jugoslavien dannedes den 10. april en formelt uafhængig aksemagtlydstat under navnet Den Uafhængige Stat Kroatien efter tysk forbillede. Landet blev styret af fascisten Ante Pavelić som  poglavnik (“fører”).

1991-95 – Under den jugoslaviske borgerkrig kæmpede Kroatien for sin uafhængighed af det daværende Jugoslavien. Hovedmodstanderne var serbiske militser og den serbisk-dominerede jugoslaviske hær. Diverse byer som Dubrovnik og Vukovar blev belejret. I begyndelsen kæmpede kroaterne også mod bosniakkerne i Krigen i Bosnien-Hercegovina, men fra 1994 var de allierede.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.