Belgien

Kongeriget Belgien er et vesteuropæisk land, der grænser mod vest til Nordsøen, mod nord til Holland, mod øst til Tyskland og Luxembourg og mod syd til Frankrig. Belgien er en føderation af det nederlandsksprog-ede Flandern, det fransksprogede Vallonien og den tosprogede hovedstad  Bruxelles.

Belgien har spillet en afgørende rolle i udformningen af EU, og Bruxelles er i dag hovedsæde for Nato og de vigtigste EU-institutioner. 

Belgien har en lang og stolt øl tradition. I dette land findes den største variation af originale oprindelige øltyper. De har deres hvede øl: witbier, som stammer fra 1400 tallet. Typer som frugtøl, vildtgæret (spontangæret) øl, sour ales, klosterbryggene: Abbey ales og Trappist øl er andre typer. Mange Belgiske øltyper har en høj alkohol procent, så man skal være opmærsom ved det i forbindelse med bilkørsel.Belgien er også hjemsted for verdens største bryggeri koncern ImBev, med hovedkvarter i byen Leuven.

Belgien var neutralt, men blev invaderet både under 1. verdenskrig og 2. verdenskrig. Efter 2. verdenskrig blev Belgien et af de grundlæggende medlemmer af NATO og Kul- og Stålunionen, senere EU. Begge organisationer har sine hovedkvarterer i Bruxelles.

TIDSLINJE:

1830 – 14. oktober. Belgien løsriver sig fra Nederlandene og bliver et selvstændigt kongerige.

1944 – Den 5. september blev Antwerpen befriet af det britiske 11th Amrmoured Division og den lokale modstandsgruppe.

1994 – Mellem den 2. oktober og 8. november blev en række militæroperationer udført af 1. canadiske armé under generalløjtnant Guy Simonds. Slaget foregik i det nordlige Belgien og det sydvestlige Holland. Læs mere om “Slaget ved Schelde” her.

1944 – Den 16. december var den sidste tyske offensiv for at indtage Antwerpen gennem en række slag ved Ardennerne, som var et skov- og bakkeområde (under 700 m højde) i Frankrig, Luxembourg og Belgien.

1993 Belgien blev grundlæggende delt op i tre regioner efter sproggrænsen i 1970, og i 1993 blev landet til en føderation. Den føderale opbygning består af to parallelle systemer: regionerne Flandern, Vallonien og Bryssel samt de nederlandske, franske og tyske kulturfællesskaber. Som følge heraf har Belgien fem “delstatsregeringer”. Landets opbygning er stadig under debat, men ændringer kræver konsensus og fremtiden er uafklaret. Læs mere her.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.