Holland

Holland, eller Nederlandene, er et land i Vesteuropa. Landet består af de 7 nordlige provinser i det historiske Nederlandene, hvorimod de 10 sydlige provinser løsrev sig som Belgien i 1830. Landet udgør sammen med Aruba, Curaçao, Sint Maarten og specialkommunen BES-øerne (Bonaire, St. Eustatius og Saba), Kongeriget Nederlandene.

Landet er det tættest befolkede i Europa bortset fra småstaterne
Monaco,  Vatikanstaten, Malta og San Marino. Det er også et af verdens lavestliggende lande, hvilket navnet Nederlandene henviser til. 26% af landet er indvundet ved  inddæmning og beskyttet af diger. Nederlandene har 16.677.469 indbyggere, der kaldes nederlændere. (april 2011).

Holland har historisk været en stærk handelsnation, og har derfor i mange perioder været blandt verdens rigeste lande. Det var blandt andet hollænderne, der opfandt aktiemarkedet.

Amsterdam er den officielle hovedstad, mens Haag (Den Haag) er sæde for regeringen og parlamentet bestående af Eerste Kamer
og Tweede Kamer. Haag er også hjemsted for Den Internationale Domstol og Den Internationale Straffedomstol.

De Wallen, også kendt som Walletjes er det største og mest kendte red-light district iAmsterdam.

TIDSLINJE:

1568-1648Den nederlandske frihedskrig brød ud.

1581De Forenede Nederlande var en europæisk republik som opstod i forbindelse med firsårskrigen og sluttede ved den franske invasion i 1795. Den blev en af de førende søfartsnationer og vigtigste økonomiske kræfter i Europa, med Amsterdam som nyt centrum for verdenshandelen. Der blev oprettet kolonier og handelsstationer over hele kloden som handelsstationen Nieuw Amsterdam, som senere hen blev omdøbt til New York, opdagelsen af Australien, som blev kaldt for Nieuw Holland, samt etableringen af en storkoloni i det nuværende
Indonesien.

1890 – Den 29. juli begik Vincent van Gogh et forfejlet selvmord efter at have været sindssyg i den sidste del af sit liv. Han led af maniodepressiv psykose. Han overlevede utroligt nok da han skød sig selv i brystet, men døde 29 timer senere af infektion.

1933Anne Frank som senere blev berømt for sine dagbøger, da hendes familie blev tvunget til at flygte til Amsterdam, og først fra 1940 var familien fanget i byen pga. nazisternes besættelse af den. Da jødeforfølgelserne spidsede til i juli 1942, gik familien under jorden i skjulte rum i Annes far, Otto Franks
kontorbygning. Efter to år i skjul blev gruppens skjulested afsløret og de blev alle transporteret til koncentrationslejre. Anne Frank og hendes søster, Margot, blev senere transporteret til Bergen-Belsen-koncentrationslejren, hvor de begge døde af plettyfus i marts 1945.

1940 – Den 8. maj krydsede tyske soldater i hollandske uniformer den hollandske grænse for at tage nogle broer, som strategisk placering i det kommende felttog – Operation Gul. Læs mere her.

1940 – Den 10. maj kl. 05:35 invaderer tyskerne Holland og Belgien. Fire dage efter overgiver Holland sig.

1940 – Den 23. september havde den hollandske kollaboratør Anton Mussert sit første møde med Adolf Hitler.

1942 – Fra den 15-16. juli skete de første transporter af hollandske jøder, der skulle til Auschwitz. Det skønnes at ca. 107.000 jøder blev deporteret fra Holland til koncentrationslejrene. Kun omkring 5.000 af de deporterede hollandske jøder overlevede krigen.

1943 – Den 8. juni deporteres 3000 jødiske børn og deres mødre fra Holland til Sorbibor og gasses ved ankomsten.

1944 – Under Operation Market Garden, led Arnhem en tung skæbne, ved Slaget ved Arnhem i september, da byen blev sønderbombet og nærmest udslettet.
Indbyggerne måtte efter slaget forlade byen, da tyskerne afspærrede den helt. Indbyggerne blev spredt for alle vinde og fik først lov til at vende tilbage et godt stykke efter befrielsen i maj 1945.

1971James Bond filmen “Diamonds Are Forever” optager scener i Amsterdam, hvor Bond er i byen for at møde Tiffany Case på Reguliersgracht 36. Se en side her med klip fra filmen.

2004 – Filmen Ocean’s Twelve blev optaget disse steder i Amsterdam: Pulitzer Hotel, Koningsplein, Coffeeshop De Dampkring, Kalverstraat, Heiligeweg, “golden bend” ved Herengracht canal. Læs mere her om kanalerne i byen.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.