Hviderusland

Hviderusland, officielt Republikken Hviderusland, er et land i det østlige Europa. Landet var tidligere en del af Sovjetunionen

Nabolandene er Rusland i øst og nordøst, Letland i nord, Litauen i nordvest, Polen i vest og Ukraine i syd. Landskabet præges af omkring 3.000 floder og 4.000 indsøer, skov og marker samt visse steder sumparealer, mens man i nord finder bakker op til 345 meter over havoverfladen.

Forhistoriske fund inkludere både Homo erectus og Neanderthal

TIDSLINJE:

0. 5000-2000 FVT – Den båndkeramiske kultur dominerede.

1000 FVT –  Kimmererne og andre kvægavlere strejfede gennem området.

500 FVT – Slaverne tog ophold i området, med skytisk pres i udkanten af deres territorium.

o. 4-600 EVT – Forskellige asiatiske “barbarer” invaderede regionen, herunder hunnerne og avarerne, men truede ikke den slaviske tilstedeværelse.

1941 – Den 13. oktober begynder de første massedeportationer fra Kowno, Lodz, Minsk og Riga.

1942 – Den 6. november dræbte tyskerne 12.000 jøder fra ghettoen i Minsk.

1944 – Operation Bagration var kodenavnet for den sovjetiske offensiv i Hviderusland under 2. Verdenskrig, som tvang de tyske styrker ud af Hviderusland og det østlige Polen. Operationen foregik mellem 22. juni og 19. august 1944.

1994 – Hviderusland er blevet ledet af præsident Aleksandr Lukasjenko. Han styrer landet med hård hånd, og internationale organisationer beskylder regimet for en mængde brud på menneskerettighederne. Dette har ført til at Hviderusland i høj grad er isoleret på internationalt plan og landet er blandt andet udelukket fra Europarådet.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.