Alberta

Alberta er en canadisk provins, der er opkaldt efter Prinsesse Louise Caroline Alberta, den 4. datter af Dronning Victoria. Den ligger i Vest-Canada. Vigtige byer er blandt andre hovedstaden Edmonton, og Calgary.

De berømte Rocky Mountains bjerge findes i Alberta og Banff, Jasper og Lake Louise er kendte turistmål.

Se en liste over byer i Alberta her.

TIDSLINJE:

1670 – Den 2. maj dannes det i dag ældste canadiske (og nordamerikanske) aktieselskab Hudson’s Bay Company, der 9 år senere gives eksklusive rettigheder til Rupert’s Land, og det meste af Alberta.

1754 – Den første europæer, Anthony Henday, ankommer til provinsen.

1837 – To tredjedele af Blackfoot indianerne døde af koppe-epedimi efter at europæere bragte sygdom med sig.

1887 – Regeringen tilsidesatte land nær Banff, så de kunne oprette den første nationalpark.

1903 – Den 29. april skete et stenskred i byen Frank om morgenen. Over 90 millioner tons sten skred ned ad Turtle Mountain indenfor 100 sekunder, og udslettede den østlige del af byen og dens kulmine. Det var et af de største stenskrev i canadisk historie, og kostede mellem 70-90 byboere livet, hvoraf de fleste af dem forblev begravet..

1905Alberta og Saskatchewan bliver provinser.

1915Spiritusforbud i Canada.

1918 – Den spanske syge ramte Alberta, og det var påkrævet at man bar ansigtsmaske i det offentlige.

1929 – Den 18. oktober lykkedes det 5 modige kvinder at vinde en retssag mod de canadiske politikere, hvor kvinder blev erklæret for “personer” i loven og fik ret til at blive valgt til senatet. Du kan læse mere her.

1932 – Waterton-Glacier International Peace Park blev etableret af medlemmer af Rotary International fra Alberta og Montana. Parken er på UNESCOs verdensarvsliste.

1977 – Optagelserne til det ambitiøse filmprojekt, Superman, og også fortsættelsen, begyndte i marts 1977 og sluttede i oktober 1978. Problemer mellem Richard Donner og producerne resulterede i at optagelserne til fortsættelsen stoppede efter 75% var i kassen. Læs mere her hele historien om filmatiseringen af filmen. Filmen blev optaget primært i Alberta: Barons, Blackie (nær Calgary), Calgary, Kananski Country, British Columbian Icefields, Drumheller, High River.

1981West Edmonton Mall i Edmonton, Canada, er et af verdens største indkøbscentre. Det er er det største i Nordamerika, og var i mange år verdens største, men er nu overgået af flere indkøbscentre i Kina og Dubai.

1991 – FILM: Optagelserne til “De Nådesløse” begyndte 26. august-12. november og blev primært optaget i Alberta i Longview, Brooks, Calgary, Drumheller, High River og Red Hills Ranch.

1999 – Den 28. april i byen Taber, oplever Canada deres første skoleskyderi kort efter massakren på Columbine High i USA. En 14-årig dreng skyder og dræber en af sine klassekammerater.

2000 – Den 14 juli ramte en F3 tornado i det centrale Alberta, Pine Lake campground, og dræbte 12, og sårede 100 personer alvorligt.

2002 – FILM: Fra den 17. juni-6. oktober blev efterfølgeren til X-Men (X-Men 2)optaget i Alberta, og følgende steder i Canada: Burlington, Kananskis Country, Royal Roads, Stave Falls Powerhouse, Toronto, Vancouver Film Studios, Victoria, Winnipeg.

2005 – Den 29. juni skabte massivt regnvejr oversvømmelse i Canada, primært i Alberta (se billeder her) og Calgary som måtte evakuere 1500 hjem og før broen blev skyllet væk. Oversvømmelsen gik ud over i alt 40,000 hjem. Læs mere her.

2005 – FILM: Optagelserne til filmen “Mordet på Jesse James af kujonen Robert Ford” fandt sted mellem 29. august-10. december følgende steder i Canada: Burton Cummings Theatre, Fort Edmonton Park, Heritage Park,  Canmore, Hidden Hills. Den havde premiere i Danmark d. 2. november, 2007.

2009 – FILM. Den sidste fase af optagelserne til filmen “Inception” fandt sted ved et midlertidigt lukket vintersportssted, Fortress Mountain Resort.

2009 – En udendørs scene kollapsede under det ekstreme tordenvejr ved en Country musik festival koncert i Camrose i august. En person blev dræbt og 75 såret.

2010 – Det hidtil største dinosaurus gravsted blev opdaget nær Hilda. De kan have været ofre for en monster-storm,der ramte hvad der dengang var et kystområde. Området hvor fossilerne, der er omkring 76 millioner år gamle, er spredt over et område på 2,3 kvadratkilometer. Læs mere her.

2011Fortress Mountain Resort var endnu engang vært til en filmoptagelse med filmholdet fra “The Bourne Legacy“. Se andre film optaget i Alberta her.

2011 – Den 16. maj spredtes en ukontrollerbar ild hundreder af kilometer gennem Alberta, Saskatchewan og Northwest Territories i Canada. Læs mere her.

2016 – Den 5. maj i den vestlige del af Canada har en massiv naturbrand ødelagt bygninger og hele nabolag i byen Fort McMurray, hvor 88.000 indbyggere er blevet evakueret. Læs mere her og her.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.