Britisk Columbia

Britisk Columbia, eller British Columbia, er en canadisk provins beliggende i Vestcanada ved Stillehavet. Vigtige byer er blandt andre hovedstaden Victoria, Vancouver og Abbotsford.

I syd ved vestkysten ligger øerne Vancouver Island og i nord øhavet Haida Gwaii. Bjergkæden Coast Mountains følger paralelt Britisk Columbias vestkyst. I syd ligger det tyndt befolkede Lower Mainland med Fraser Valley. I grænseområdet til Alberta befinder sig Rocky Mountains og ved grænsen til Alaska ligger provinsens højeste bjerg Mount Fairweather 4663 m.

TIDSLINJE:

1740’erne – Russerne begyndte at handle omkring Britisk Columbias kystlinje.

1741 – Den danske opdagelsesrejsende Vitus Bering, udforsker B.C. kystlinjen, og finder ud af, at Asien og Nordamerika ikke er forbundet. Da han nåede Alaska, blev han tvunget til at afbryde ekspeditionen pga. knappe forsyninger og skørbug blandt medlemmerne. Berings skib måtte opgives, og besætningen gik i land på en ubeboet ø, der blev opkaldt efter ham (Bering Ø). Næsten halvdelen af besætningen, herunder Vitus Bering selv (19. december), omkom. Han lagde desuden også navn til havet der ligger mellem Alaska og RuslandBeringshavet.

1778 – Kaptajn James Cook var den første fra Storbritannien der nåede Nootka Sound, og den første hvide mand til at gå på land i B.C. Læs mere her. Cooks bedrifter som opdager og sømand er så betydelige og værdifulde, at man kan sammenligne ham med de store nautiske opdagere, Christoffer Columbus, Vasco da Gama, Magellan og Abel Tasman. Hans evner indenfor matematik, navigation og kartografi var helt usædvanlige.

1855Guldfeberen begyndte efter opdagelsen i Thompson River og fortsatte videre til Fraser River.

1858 – Opdagelsen af guld i Canada 1858 startede et væddeløb med mere end 30.000 guldgravere, som kom op ad Fraserfloden. De fleste kom fra guldfelterne i Californien. Af frygt for, at amerikanerne skulle overtage området, suspenderede den britiske regering det monopol, som the Hudson’s Bay Company hidtil havde haft, og erklærede direkte kontrol over området. Kronkolonien Britisk Columbia blev udråbt af guvernør James Douglas i dronning Victorias navn den 19. november 1858.

1862 – En koppe-epedimi brød ud og dræbte 14,000 indianere langs kysten fra Vancouver til Alaska.

1875 – Dampskibet SS Pacific kolliderede med Orpheus d. 4. november, på vej til Victoria, men begge skibe fortsatte deres rejse, og senere omkring sydvest for Cape Flattery sank skibet og dræbte 275 passagerer. Kun 2 af dem overlevede.

1896 – En sporvogn proppet med 143 passagerer der var på vej til at deltage i fejringen af Dronning Victorias fødselsdag i Victoria kørte på mystisk vis ind i Point Ellice Bridge og endte i Gorge Waterway, som resulterede i 55 døde. Det er en af B.C.s værste katastrofer. Læs mere her.

1907 – Optøjer opstod i Chinatown i Vancouver og forårsagede for tusinder af dollars i skade. Læs mere her.

1916 – Snekaos i Victoria, da der faldt 79 cm sne på 24 timer. Læs mere her.

1917 – Kvinder vand rettigheden til at stemme på lige fod med mænd.

1917-21Alkoholforbud i B.C.

1956 – Verdens højeste fritstående totempæl blev hejst i Beacon Hill Park.

1962Tyfonen Freda ramte Vancouver den 12. oktober, det kostede 55 mio dollars i skader, 7 dræbte og hundrede sårede.

1996 – Helt ud af det blå blev Fraser Valley ramt af 65 cm sne på 24 timer, og slog rekorden fra 1916. Med mere sne i vente blev flere rekorder slået som temperaturen faldt. Over fire lange dage nåede sneen op på omkring 150 cm’s højde. Læs mere her.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.