Saskatchewan

Saskatchewan er en canadisk provins. Den ligger i Vestcanada. Vigtige byer er hovedstaden Regina og Saskatoon.

Saskatchewan har ca. 1.013.000 indbyggere og dækker 651.900 km². Saskatchewan er den sjettestørste af de 10 provinser med hensyn til befolkning. Saskatchewan blev en provins i 1905. Økonomien er baseret på landbrug.

TIDSLINJE:

1524 – Den italienske søfarer Giovanni da Verrazano blev udsendt af kong Frans 1. af Frankrig for at udforske området mellem Florida og Newfoundland i håb om at finde en passage til Stillehavet. Han udforskede den nordamerikanske østkyst fra Cape Fear (i dagens North Carolina) og nordover antagelig så langt som Cape Breton i Nova Scotia. Han var den første europæer, som trængte ind i New York-bugten. Da han ankom til Saskatchewan, døbte han hele området “Nova France”

1603-1635 – Samuel de Champlain udforskede “Nye Frankrig”, og blev kendt som “Father of New France” og “Father of Acadia“, og mange steder bærer hans navn, hvoraf et af disse er Lake Champlain, der befinder sig på grænsen mellem New York og Vermont og lidt over grænsen til Canada.

1690Henry Kelsey var den første europæer til at besøge Saskatchewan og rejse op ad Saskatchewanfloden.

1700Cree indianerne, en af de største grupper af indfødte indbyggere i Nordamerika med over 200,000 medlemmer, ankom til Rupert’s Land, der befinder sig i Badlands-området. Countrysangerinden Shania Twain udtalte i et interview, at hendes biologiske far var halvt Cree. Iron Maiden’s sang “Run To The Hills” handler også om konflikten mellem europæiske bosætter og de indfødte indianere.

1789Alexander McKenzie udforskede den nordlige del af Lake Athabasca. Læs mere her.

1792Peter Fidler kortlagde en rute på den nordlige Saskatchewanflod.

1859 – Der blev fundet guld i den nordlige Saskatchewanflod. Læs mere her.

1885 – Nord-Vest-oprøret fandt sted. Cree indianere massakrerede de fleste hvide bosættere ved Frog Lake, 4000 militiamænd blev sendt til Saskatchewan, og besejrede Metisfolket. Louis Riel blev hængt. Læs mere her.

1892Regina blev ramt flere gange af en af de værste tyfus-epidemier på grund af manglen på kloakering. Året før blev de første kloaksystemer installeret i byen for at dræne de stagnerede septiske tanke, men mange indbyggere dumpede stadig deres skrald i yderbyen. Alt dette medvirkede til at sprede den værste epedemi. I 1913 begyndte den første kontruktion af et ordentligt kloaksystem.

1906Regina blev hovedstaden i Saskatchewan. En ekstrem kulde og storme dræbte 70% af kvæget.

1911Bob St. Henry var den første til at gennemføre den første vingeflyver i Saskatchewan. Læs mere her.

1912 – En tornado i Regina dræber 28 personer, ødelagde 500 bygninger og efterlod 2500 hjemløse. Læs mere her. Den engelske skuespiller William Henry Pratt, bedre kendt som “Boris Karloff” var i byen på dette tidspunkt, og var netop begyndt at bruge det kendte navn.

1914Anden Verdenskrig begyndte, og over 42,000 mænd og kvinder fra Saskatchewan tjente værnepligt.

1918 – Den spanske influenza dræbte over 4000 mennesker.

1921  -56% af skolebørn blev smittet med tuberkulose.

1922 – Verdens første komplette hele radioudsendelse af et professionelt hockeyspil blev send.

1926Ku Klux Khan ankom til Saskatchewan.

1938 – Western equine encephalitis virus ramte over 50,000 heste, og dræbte 15,000.

1952 – Et udbrud af Mund- og klovsyge blev spredt, og man måtte dræbte over 1000 kvæg.

1954 – Et Trans-Canada fly kolliderer med RCAF Trainer over Moose Jaw, 38 blev dræbt, og tre huse ødelagt. Læs mere her.

1967 – Den skizofrene Victor Ernest Hoffman, dræbte 9 mennesker ved Shell Lake. Læs mere her.

1982 – Høvdinge fra Saskatchewan grundlagde Federation of Saskatchewan Indian Nations; Regina var vært for World Assembly of First Nations (verdens største samling af indfødte folk)

1983Henry Taube blev den første Saskatchewan-fødte Nobelprisvinder. Læs mere her.

Den 21. januar blev JoAnn Wilson fundet tævet, skudt og dræbt i garagen i hendes hjem i Regina. Hendes eks-mand, politikeren Colin Thatcher, var først under mistanke, men blev senere sigtet for mordet den 7. maj, 1984. Læs mere her.

1991 – Resterne af den 92 mio. år gamle krokodille “Big Bert“, blev fundet ved Carrot River. Læs mere her.

1994Tyrannosaurus Rex dinosaurknogler fundet ved Eastend, som blev kaldt “Scotty”. Byen er nu turistcenter for et museum der hedder T.Rex Discovery Center, der åbnede 30. maj, 2000. Læs mere her.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.