Yukon

Yukon er et nordvestlig canadisk territorium ved Yukon-floden. Hovedstaden hedder Whitehorse. Yukon grænser op til den amerikanske delstat Alaska mod vest, til Britisk Columbia mod syd og til Northwest Territories mod øst. Yukon er især kendt for det store guldfund ved Klondike, som i 1896 medførte stor indvandring. Arealet er på 482.515 kvadratkilometer og befolkningstallet pr. 1990 cirka 26.000.

TIDSLINJE:

1896 – Guld blev fundet nær Bonanza Creek af George Carmack og to indfødte nordamerikanere, Skookum Jim og Dawson Charlie. Læs mere her.

1987-1898Klondike guldfeberen trak tusindevis af folk til, som oprettede en teltby. Yukon-territoriet blev officielt oprettet, og Dawson City blev hovedstad i 1897. Guldfeberen sluttede året efter i 1899, hvorefter tusinder forlod området.

1953 – Hovedstaden flyttede fra Dawson City til Whitehorse.

1958Schwatka Lake blev skabt ved at inddæmme Yukonfloden og lave et vandkraftværk.

1970’erne – Verdens største zink og blymine åbnede i Faro, og guldgravning vendte tilbage. Lorne Greene, berømt for hans rolle i Bonanza, lånte sin stemme til en dokumentar om byen, kaldet A New World in the Yukon.

1979Dempster Highway åbnede – det er den eneste helårsvej i Canada der krydser den nordlige polarcirkel.

2003Yukon akten blev opdateret, og navnet Yukon Territory blev ændret til Yukon.

2007 – Oversvømmelser ved Southern Lakes området tvang folk til at blive evakueret. Læs mere her.

2008Yukons statistik over kriminelle handlinger som overfald, sexkriminalitet, røverier og voldelig kriminalitet var nogle af de højeste i landet og igen i 2011.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.