Nunavut

Nunavut er det største, nordligste og nyeste territorium i Canada. Det blev officielt separeret fra Northwest Territories den 1. april 1999 via Nunavut Act og Nunavut Land Claims Agreement Act, selvom grænserne allerede var blevet tegnet i 1993. Oprettelsen af Nunavut medførte den første større ændring af det politiske landkort i Canada, siden provinsen Newfoundland og Labrador blev indlemmet i 1949.

Nunavut omfatter en stor del af det nordlige Canada samt det meste af det canadiske arktiske øer. Dens enorme område gør den til den femte største underinddeling i verden. Hovedstaden Iqaluit (tidl. Frobisher Bay) på Baffin Island i øst, blev valgt ved en folkeafstemning i 1995. Andre større bosætninger omfatter de regionale centre Rankin Inlet og Cambridge Bay.

TIDSLINJE:

1576 – Efter 15 arbejde med at få en ekspedition i gang, lykkedes det Sir Martin Frobisher at finde en passage nordvest om Amerika. Det var også første europæiske kontakt med Inuitterne. Læs mere her om Nordvestpassagen.

1821-23William E. Parry og George F. Lyon var de første opdagelsesrejsende der tilbragte hele vinteren i Arktis.

1845-48Sir John Franklin ledte en ekspedition for at finde Nordvestpassagen. Skibe der blev fanget i isen ved Victoriastrædet dræbte alle mand.

1861 – Amerikaneren Charles Francis Hall, slog lejr ved Sylvia Grinnell River, udforskede Kojeese Inlet.

1864-69Charles Francis Hall tilbragte mange år nær Repulse Bay for at lede efter Sir John Franklin’s tabte ekspedition. Hall var den første opdagelsesrejsende der lærte at leve af landet som en Inuit.

1894 – Den engelske missionær, Edmund Peck, etablerede den første permanente missionskirke ved Baffin Island.

1942U.S. Air Force udvalgte Iqualuit til stedet hvor der skulle bygges en stor luftbase. Læs mere her.

1995Iqualuit blev hovedstad.

1999Nunavut blev officielt separeret fra NWT, og blev det første territorium til at indtræde i Canada siden Newfoundland i 1949.

2002Nunavut var vært til de Arktiske Vinterlege.

2005 – Omkring 66 km2 is brækkede af Ellesmere Island, det hidtil største i 25 år.

2010 – En kedelig rekord blev sat, da en ny tuberkuloseinfektion blev bekræftet.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.