Kansas

Kansas er en amerikansk stat. Staten har 2,7 millioner indbyggere (2005). Statens hovedstad er Topeka, mens Wichita er den største by.

TIDSLINJE:

1541 – Den første europæer til at sætte fødderne i Kansas var Francisco Vásquez de Coronado, der ledte efter guld.

1682 – Den franske opdagelsesrejsende, LaSalle, erklærede Kansas for fransk territorium.

1803USA fik det meste af Kansas fra Frankrig ved Louisiana-købet.

1821 – Kaptajn William Becknell etablerede Santa Fe Trail, som brug til transportvej der forbandt Franklin, Missouri med Santa Fe, NM. Læs mere her.

1827Fort Leavenworth blev etableret.

1830’erne – Bosættere ankom i tusindvis.

1855-59Kansas-Nebraska Loven medførte blodige kampe over slaveriet. Kansas fik øgenavnet “Bloody Kansas“. Læs mere her.

1862Kansas blev optaget som USA‘s 34. stat 29. januar.

1922-30Frederick Cook, der deltog i Robert Peary’s ekspedition til Arktis i 1891, blev løsladt efter 8 års fængsel i Fort Leavenworth for aktiesvindel. Cook hævdede at have nået nordpolen den 21. april, 1908 efter at have gået en rute nordpå fra Axel Heibergs land. Undervejs overlevede de på de dyr de kunne jage. Tilbageturen fra Nordpolen gik til Devon Island; og videre krydsede de Nares Strait til en lille eskimoboplads, Annoatok på Grønland som de nåede foråret 1909, næsten døde af sult. Hans påstand om at have nået Nordpolen blev der sat mange spørgsmålstegn ved. Påstanden blev senere underkendt af en dansk kommission.

1928 – Den berygtede gangster “Machine Gun” Kelly, der var indblandet i sprutsmugling under forbudstiden blev fængslet for at smugle spiritus ind på en indianerreservation i Tulsa, OK. Han blev idømt tre år, hvilket han afsonede fra 11. februar, 1928 i Fort Leavenworth. Efter hans korte ophold, pga. god opførsel, giftede han sig med Kathryn Thorne, der skaffede ham sit første maskingevær, Thompson maskingpistolen, der gjorde ham berygtet.

1933-34 – “Machine Gun” Kelly, blev fængslet for kidnapningen i juli 1933 af oliemagnaten Charles F. Urschel hvor han og hans bande fik 200,000$ i løsepenge. Urschel indsamlede efterfølgende beviser mod banden, og med hjælp fra FBI, havde de nok til at arrestere Kelly i Memphis, TN, den 26. september, 1933. Han afsonede igen sin straf i Fort Leavenworth.

1951-54 – Efter at have tilbragt 17 år i Alcatraz, blev Machine Gun Kelly overflyttet tilbage til Leavenworth igen i 1951. Han døde af et hjerteanfald på hans fødselsdag den 18. juli, 1954. Han blev portrætteret i mange film efter hans død.

1952Dwight David Eisenhower, Kansas‘ adobterede favoritsøn, blev valgt som USA‘s 34. præsident fra perioden 20. januar, 1953 – 20. januar, 1961; USA’s højesteret erklærede segregation i skolen for ulovlig, i Brown vs. Board of Education sagen i Topeka.

1976 – Kansaspolitikeren Bob Dole opstillede som vicepræsidentkandidat, dog uden held. Han havde en række erfaringer som senator.

1996Bob Dole prøvede igen heldet med vicepræsidenposten mod Bill Clinton, men tabte. Havde han vundet, ville været blevet den ældste præsident som vandt sit første valg i USA‘s historie.

2002 – Den første flyvetur for Boeing YAL-1 Airborne Laser Testbed, der var designet til at ødelægge missiler med laser, lettede fra McConnell Air Force Base i Wichita.

2003 – Et udbrud af tornadoer fra 3-11 maj, dræbte 7 personer på det centrale og østlige amerikanske kontinent og det sydlige Ontario. Der blev talt omkring 401 tornadoer i 19 stater og 1 canadisk provins, 1587 rapporter om kæmpehagl og 740 rapporter om vindskader. Læs mere her.

2005 – Den amerikanske seriemorder Dennis Lynn Rader, blev arresteret i slutningen af februar måned. Han er kendt som BTK killer (eller BTK Strangler), hvilket står for Bind, Torturer og Dræb, hvilket beskriver hans fremgangsmåde. Han myrdede 10 mennesker i Sedgwick County, over en periode fra 1974-1991.

2011 – Den amerikanske soldat, Bradley Manning, der var involveret i Wikileaks skandalen, blev overflyttet til Fort Leavenworth militærfængsel. Manning har siden barndommen haft kønsidentitetsforstyrrelse og dagen efter domfældelsen udsendte hun en meddelelse, hvor hun identificerede sig som kvinde (i militærtiden havde hun officielt identificeret sig som mand), ændrede sit navn til Chelsea Manning og udtrykte ønske om hormonbehandling. Den 21. august 2013 blev hun idømt 35 års fængsel og blev afskediget i unåde fra den amerikanske hær. Det forventes at hun vil appellere dommen, som hun ellers ville kunne opnå prøveløsladelse fra efter udståelse af en tredjedel.

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.