Kentucky

Kentucky er en amerikansk delstat. Statens hovedstad er Frankfort, mens Louisville er den største by. I 2006 havde staten 4,2 mio. indbyggere. Kentucky har tilnavnet The Bluegrass State efter en art af planten rapgræs (på engelsk bluegrass), som via dette tilnavn gav betegnelse til musikgenren bluegrass.

Kentucky var en slagmark under USA’s uafhængighedskrig, og en af de sidste store slag i krigen, blev udkæmpet ved Blue Licks.

TIDSLINJE:

1700-tallet – Opdagelsesrejsende og nybyggere begyndte at strømme til Kentucky i midten af 1700-tallet. Landområdet blev brugt som jagtmarker af blandt andre cherokee– og irokeserindianere.

1739 – Kaptajn Charles de Longueuil fra Frankrig, opdagede Big Bone Lick.

1767 – Pioneren Daniel Boone, som anses for en af delstatens grundlæggere, udforskede området fra 1767 og i 1769 åbnede han en rute ind i Kentucky.

1775 – Den 1. april etablerer Daniel Boone Fort Boonesborough, som i dag er den andenældste europæisk-amerikanske bosættelse. I 1778 blev fortet belejret i 13 dage af shawnee indianerne. Læs mere her.

1778 – Byen Louisville, blev etableret. Den er i dag Kentucky’s største by med 700,000 indbyggere og 1,2 mio i forstæderne.

1780Virginia opdelte Kentucky County op i tre amter; Fayette, Jefferson og Lincoln.

1782 – Et af de sidste slag i uafhængighedskrigen, blev udkæmpet den 19. august i Blue Licks. Læs mere her.

1792Kentucky blev optaget som USA‘s 15. stat den 1. juni.

1795 – Den første tønde “Old Jake Beam Sour” (Jim Beam Whiskey) blev præsenteret af Beam-famillien.

1797 – Hovedindgangen til Mammoth Cave blev fundet af Robert Houchins. Læs mere her.

1811-12 – To alvorlige jordskælv fandt sted i det vestlige Kentucky (New Madrid-skælvene).

1818 – Et område i det vestlige Kentucky blev opkøbt af præsident Andrew Jackson fra Chickasaw-indianerne. Læs mere her.

1861Kentucky tilsluttede sig Amerikas Konfødererede Stater og blev dermed den 13. stat den 4. februar. Det blev indledningen på borgerkrigen ved Slaget om Fort Sumter den 12. april. Dagen efter overgav fortet sig og blev evakueret. Ingen unionssoldater døde under angrebet, mens en enkelt rebel forblødte, efter at være blevet såret af en kanon, som gik af ved et uheld. Flaget fra Fort Sumter blev et populært, patriotisk symbol, efter at major Anderson vendte tilbage til Nordstaterne med det. Flaget findes stadig på fortets museum.

1862 – Borgerkrigens første kamp fandt sted i Kentucky nær Prestonburg; Slaget om Perryville var den blodigste kamp. Kentucky forblev under Unionens kontrol i resten af krigen.

1867-81Ku Klux Klan blev aktiv i Kentucky; mange tilfælde af skyderier, lynchninger, og piskeslag til de sorte.

1875 – Det første hestevæddeløb, Kentucky Derby, blev afholdt ved Churchill Downs.

1900 – Over 1500 bevæbnede civilister besatte Capitol i to uger; Guvernøren erklærede undtagelsestilstand, og aktiverede Kentucky Militsen; William Goebel blev dødeligt såret efter et skud den 30. januar, da han skulle overtage guvernørposten. Dagen efter blev han guvernør, mens han lå i sygesengen, og den 3. februar døde han, kun 4 dage på posten. Han er den eneste guvernør i USA der er død af snigmord.

1905-09 – “Black Patch-krigene” – var en konflikt hvor landmænd brændte lader og marker der tilhørte American Tobacco Company; konflikten satte en stopper for firmaets tobaksmonopol.

1918Camp Henry Knox, et militæranlæg 50 km SV for Louisville blev etableret. I 1932 skiftede det navn til Fort Knox. I december 1936 blev Fort Knox etableret som gulddepot. Det menes at være et af verdens mest sikreste steder, da depotets vægge er forstærket med 65 cm stål og beton, og med et bombesikkert tag. Det kræver 4 mand med hver sin kode at åbne dørene. Siden 1940 har Fort Knox været center for udvikling og uddannelse af de amerikanske pansertropper. Læs mere her.

1920-33 – Spiritusforbuddet i USA. Læs mere her.

1936 – Den sidste lovlige henrettelse ved hængning fandt sted den 14. august i Owensboro. Fejltagelser under udførelsen, og den efterfølgende medieomtale, var medvirkende til at stoppe offentlig henrettelse i USA. Læs mere her. Og her.

1941Mammoth Cave National Park blev etableret den 1. juli, og er en nationalpark, biosfærereservat og et verdensarvområde på 213 km². Den vigtigste attraktion i nationalparken er Mammoth Cave, som er verdens længste hulesystem med 630 km kendte gange. Der er aldrig fundet fossiler eller rester af mammuter i grotterne, og navnet refererer til grotternes størrelse.

1958 – Den 28. februar kolliderer en skolebus med en lastbil, styrtede i Big Sandy River i Prestonburg, chaufføren og 26 ud af 48 børn druknede. Bussen blev fundet og bjerget 53 timer efter uheldet. Læs mere her.

1964 – FILM: Ian Fleming’s Goldfinger, blev optaget mellem 20.januar – 21. juli, og i sidste ende, blev der tilføjet en ide om at filme klimaksscenen ved Fort Knox i Kentucky. Albert Broccoli fik tilladelse til at filme udenfor depotet og indendørsscenen blev bygget i filmstudiet i England. Ian Fleming besøgte sættet i april måned, og døde nogle få måneder efter i august, kort før filmpremieren.

1966Kentucky blev den første stat til at godkende den omfattende borgerrettighedslov.

1977 – En ildebrand i Beverly Hills Supper Club i Southgate dræbte 165 og sårede over 200. Læs mere her.

1984Trinity-mordene fandt sted den 29. september i Louisville, og er opkaldt efter Trinity High School, hvor to 17-årige elever for vild på vej til en fodboldkamp på DuPont High School. Drengene stoppede på en Moby Dick restaurant, hvor to fætre, Victor og George tilbød at vise dem vej, men blev i stedet ført til en øde parkeringsplads på Ardella Ct. nær fodboldbanen ved Louisville Male High School, hvor de blev tvunget til at tage deres tøj af. De blev derefter bundet og kneblet. Efter Victor havde voldtaget en af drengene, blev de begge skudt i baghovedet for at skjule deres identitet. George blev angivet til politiet af et familiemedlem, der havde givet ham en Trinity High School jakke. Han indrømmede at hans fætter Victor også havde været indblandet. De to myrdedes ejendele blev fundet i Victors mors hjem. I 1986 blev begge mænd kendt skyldig i kidnapning, røveri, og Victor for voldtægt oveni. Victor blev idømt dødsstraf og George livsvarigt fængsel. Læs mere her.

1988 – En beruset bilist ramte en bus med unge mennesker; 27 blev dræbt. Læs mere her.

1997 – Den 1. december åbnede den 14-årige Michael Carneal ild mod en gruppe studenter på Heath High School, dræbte 3 og sårede 5. Skyderiet blev omtalt i et afsnit af “Very Bad Men” på Investigation Discovery. Læs mere her.

2005USA’s højesteret forbød to retssale i Kentucky at udstille “De Ti Bud” på væggene.

2006 – Den 27. august, styrtede Comair Flight 5191 ned 6 km fra Lexington, og dræbte 49 passagerer. Læs mere her.

2010Stanley Neace (48) dræber sin kone Sandy (54), og hendes datter Sandra (28) og naboerne Dennis (31), Teresa (30) og Tammy (40) og sig selv i et skænderi over morgenmaden i Jackson. Teresa’s 7-årige datter bad for sit liv, og fik lov til at løbe væk. Læs mere her. Og her.

2012 – En række kraftfulde storme og tornadoer dræber 12 personer i Kentucky. Se billeder af skaderne her.

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.