Louisiana

Louisiana er en amerikansk stat. Statens hovedstad er Baton Rouge, mens New Orleans er den største by. I 2006 var indbyggertallet i Louisiana 4,3 millioner. Staten har både engelsk og fransk som administrative sprog. De fransktalende kaldes cajuns, og er berømte for deres specielle mad og musik, cajunmusik, og for de sortes vedkommende zydeco.

Delstaten grænser til Texas mod vest, til Arkansas mod nord, til Mississippi mod øst og til den Mexicanske Golf mod syd. Delstatens overflade er inddelt i to: de højereliggende områder samt kyst- og sumpområderne, som dækker et areal på ca. 52.000 km², og som hovedsageligt ligger langs Mississippi-floden, som gennemskærer delstaten fra nord til syd over et forløb på 600 km for at ende i den Mexicanske Golf. De højereliggende og bakkede områder mod nord og nordvest dækker et areal på mere end 65.000 km², og består af prærie og skovland.

Louisiana var oprindeligt befolket af en række oprindelige amerikanske stammer. Mange stednavne i delstaten er opkaldt efter indianske ord. Louisiana rammes ofte af tropiske cykloner og er sårbar over for orkaner, især i det lavtliggende område i og omkring New Orleans. Den særlige geografi i området med de mange marskområder og vandløb gør større orkaner endnu mere destruktive. Området oplever også meget tordenvejr, især om sommeren. Årligt er der gennemsnitligt 60 dage med tordenvejr, hvilket er det højeste antal dage blandt alle USA’s delstater, undtagen Florida. Gennemsnitligt berøres Louisiana af 27 tornadoer årligt, og igen er især den sydlige del mest sårbar.

TIDSLINJE:

1528 – Den første europæer, der besøgte Louisiana kom i 1528, og i 1541 rejste Hernando de Sotos ekspedition igennem regionen.

1682 – Den franske opdagelsesrejsende Robert Cavelier de La Salle navngav regionen Louisiana for at ære Ludvig 14. af Frankrig.

1718Jean Baptiste le Moyne grundlagde New Orleans.

1719 – Afrikanske slaver importeres til Louisiana. Læs mere her.

1722 – En tornado smadrer det meste af New Orleans. Læs mere her.

1723New Orleans blev hovedstad.

1749 – Den 29. november angreb Natchez-indianerne de franske kolonister nær Natchez, Mississippi. De havde ellers levet i fred i mere end 10 år side om side, men da den franske kommandant Sieur de Chépart, krævede noget af indianernes land til hans egen plantage der lå nær Fort Rosalie, hævnede de sig efter flere dages planlægning af angrebet, og dræbte næsten alle franskmændene (o. 230), fortet og deres hjem blev brændt ned. Læs mere her.

1769Spanien overtog kontrollen af Louisiana.

1788 – Det meste af New Orleans blev ødelagt i en massiv ildebrand i byen. Læs mere her.

1800Napoleon 1. af Frankrig overtog Louisiana fra Spanien, men i 1803 blev hele kolonien Louisiana solgt til USA ved Louisiana-købet.

1812Louisiana blev optaget som USA’s 18. delstat den 30. april.

1815 – Briterne blev slået af Andrew Jackson i Slaget om New Orleans, der var det sidste slag i den britisk-amerikanske krig (1812).

1832Gul feber og kolera-epidemi dræbte mere end 5,000 i New Orleans.

1837New Orleans afholdt sin første Mardi Gras parade.

1849 – Hovedstaden blev flyttet fra New Orleans til Baton Rouge.

1853 – Den Gul Feber slog til igen og dræbte mere end 11,000 i New Orleans.

1861 – Louisiana trak sig ud af Unionen og gik over til Konføderationen.

1862New Orleans blev belejret af Unionen. Læs mere her.

1866 – Raceuroligheder i New Orleans dræbte 38 og sårede 146. Læs mere her.

1873Colfax-optøjerne fandt sted den 13. april, mellem republikanere og demokrater i Colfax. De hvide demokrater, bevæbnet med rifler og en lille kanon, overmandede de republikanske befriede slaver og militsen, der prøvede at holde styr på retssalen i Grant Parish. Hvide republikanere blev ikke angrebet, og de fleste ex-slaver blev dræbt efter de overgav sig. Omkring 50 mere blev dræbt senere efter at være holdt som fange i adskillige timer. Læs mere her.

1874Mississippifloden blev oversvømmet, og det medførte alvorlige skader på Louisiana. Læs mere her.

1884 – Verdensudstillingen afholdt i New Orleans. Læs mere her.

1890 – Politichefen i New Orleans, David Hennessy, blev myrdet den 15. oktober, udenfor hans hjem af folk der muligvis ville forhindre ham i at vidne i en retssag mod Mafiaen. Den følgende dag døde han af komplikationer fra skudsåret, uden at have identificeret gerningsmændene før hans sidste åndedrag blev trukket – “Dagoes gjorde det” (nedsættende slang for italienere), hvorefter han udåndede. De skyldige blev fundet, og de ansvarlige, Joseph Macheca og Charles Matranga, kom for retten. Læs resten her.

1893 – En voldsom orkan dræbte over 2,000 i Louisiana og Mississippi. Læs mere her.

1901 – Den første succesfulde oliebrønd blev udboret i Jennings, der startede en industri der dominerede staten i mange årtier. Oliefundet kom kun ni måneder efter der blev fundet olie i Beaumont, TX, der satte oliefeberen i gang i Sydvest. Se billeder her.

1915 – En orkan ramte N.O., dræbte 275 mennesker og medførte for 13 mio$ i skader. Læs mere her.

1927 – Oversvømmelser ødelægger 1,300,000 tønder land, og gør 300,000 hjemløse. Det var den mest destruktive oversvømmelse i USA’s historie. Læs mere her.

1934Bonnie Parker og Clyde Barrows, det berygtede forbryderpar, der rejste rundt med deres bande i USA under Depressionen, blev overmandet og dræbt af politiet i Gibsland, den 23. maj. Deres liv og skæbne er blevet filmatiseret mange gange, den bedste er vel nok Bonnie Og Clyde fra 1967 med Faye Dunaway og Warren Beatty i hovedrollerne. Læs mere her. Og her. Se en dokumentar her.

1956 – Den længste bro i verden – Lake Pontchartrain Causeway – åbnede den 30. august.

1957 – Hundreder af mennesker dræbt i Cameron Parish, da orkanen Audrey pløjer gennem Louisiana.

1958 – Segregationen i busserne blev afskaffet i New Orleans. Det skete også for to skoler to år efter.

1964 – Den 25. januar styrtede Eastern Airlines Flight 304 ned i Lake Pontchartrain. 51 passagerer og 7 besætningsmedlemmer blev dræbt. På trods af den lave vanddybde i søen fandt man aldrig hovedparten af flyet og passagererne.

1965 – Orkanen Betsy ødelagde det sydlige Louisiana og dræbte over 60 personer.

1969 – Orkanen Camille var den tredjekraftigste tropiske cyklon der ramte Louisiana ved udkanten af Mississippifloden den 17. august.

1975Louisiana Superdome, blev indviet den 3. august i New Orleans.

1978 – SPORT: Revanche-VM-kampen i professionel sværvægtsboksning mellem Muhammad Ali og Leon Spinks blev afholdt i The Superdome den 15. september foran 63.500 tilskuere, hvilket er det største publikum nogensinde til en indendørs boksekamp. Se den første kamp her og den anden her.

1980 – SPORT: Bokseren Sugar Ray Leonard genvandt verdensmesterskabet i weltervægt i The Superdome den 25. november 1980, da Roberto Duran opgav med ordene “No Mas”. Se kampen her.

1981 – MUSIK: The Rolling Stones spillede foran 87.500 tilskuere ved den til i dag største indendørs koncert i The Superdome.

1987 – Den 26. november holder cubanske fanger i Oakdalefængslet, 28 gidsler i 8 dage. Læs mere her. Og her.

2005Louisiana Superdome kom i verdens søgelys i 2005, i forbindelse med Orkanen Katrinas hærgen af New Orleans fra den 23-31. august. Som det meste af resten af byen blev arenaen oversvømmet da byens diger ikke kunne modstå orkanens kraft. Efter de massive evakueringer som ødelæggelserne forårsagede blev The Superdome brugt som samlingssted for de 30,000 nødstedte, der overnattede i den store arena. Mere end 100 blev ofre for orkanen, over 2 mio. hjemløse. Efterfølgende var arenaen lukket i over et år, hvor New Orleans Saints i stedet måtte spille sine hjemmekampe på alternative stadioner. I september måned blev Louisiana atter udsat for en orkan (Rita), der dræbte mellem 97-125 personer, og skader for 12 mia$.

2008 – Truslen fra orkanen Gustav, tvang 1,9 mio. folk at evakuere deres hjem i det sydlige Louisiana, 200,000 boede i New Orleans, hvilket gør det til den hidtil største evakuering i statens historie. 800,000 efterladt uden strøm, og skader op til 8. mia$.

2010 – Den 20. april, eksploderede olieboreplatformen Deepwater Horizon i den Mexicanske Golf, og sank, og medførte et temmelig omfattende olieudslip (4,9 mio. tønder) og forurening i golfen, der spredte sig over 175 km langs Louisiana, Texas, Mississippi, Alabama og Floridas kyst. 11 døde, 17 blev skadet i eksplosionen. Over 8000 dyr (fugle, skilpadder, og andre pattedyr) blev meldt døde et halvt år efter spildet. Mange af dyrene var fredede. Over 30,000 frivillige tilbød sin hjælp i oprydningen og at redde dyr. I 2012 var der stadig olie i Golfen. Læs mere her. og her. Du kan se en interaktiv tidslinje her. Se flere billeder og artikler her.

 

Mickey4700

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.