New Hampshire

New Hampshire er en amerikansk delstat. Statens hovedstad hedder Concord, mens Manchester er den største by. Staten har 1,3 millioner indbyggere (2006).

New Hampshire er en del af New England-regionen. Det grænser til Quebec i Canada mod nord og nordvest, til Maine og Atlanterhavet mod øst, til Massachusetts mod syd og til Vermont mod vest. New Hampshire har den korteste havkyst blandt alle de af USA’s delstater, der er kyststater. Kysten er ca. 29 km lang.

Bjergkæden White Mountains går gennem den nordligt centrale del af New Hampshire, og bjerget Mount Washington er det højeste i det nordøstlige USA med sine 1.917 m. Den sydvestlige del af staten er mere flad.

New Hampshire er den næstmest skovdækkede delstat i USA efter Maine, regnet i procent af arealet, der er dækket af skov. Skoven er bl.a. fremkommet på grund af, at mange gårde er blevet forladt i det 20. århundrede.

TIDSLINJE:

1600-tallet – Forskellige algonquian-stammer beboede området før de europæiske bosættelser. Europæere udforskede området i 1600-1605 og bosatte sig i 1623.  I 1631 omfattede området Upper Plantation det nuværende DoverDurham og Stratham og i 1679 blev det en kongelig provins.

1734 – Den kristelige folkebevægelse, Gudelig vækkelser,fejede gennem New Hampshire.

1774 – Angrebet på Fort William and Mary den 14. december i Portsmouth, var det eneste slag der blev udkæmpet i området efter staten erklærede sin uafhængighed. Det var her, at Paul Revere red til Portsmouth, for at advare om, at briterne kom med krigsskibe for at erobre stedet.

1788 – New Hampshire blev optaget som USA’s 9. delstat den 21. juni.

1805 – Den første dokumentation for klippehylderne på Cannon Mountain i White Mountains, med navnet “The Old Man of the Mountain“. stenformationen lignede fra nordsiden, en ansigtprofil. formationen kollapsede den 3. maj, 2003.

1808 – Hovedstaden blev flyttet til Concord.

1809 – En eksplosion i Fort ConstitutionIndependence Day, dræbte 14 mennesker.

1813 – Endnu en omfattende ildebrand nær juleaften, som tidligere i 1802 og 1806, udslettede Portsmouth, og fra asken voksede byen op på ny, bygget af mursten i stedet for af træ. Læs mere her på engelsk.

1821 – Den største orkan (F4) der ramte staten, skete i september måned. Den efterladte et spor på en halv mils bredde (ca. 500 m), dræbte 6 mennesker og sårede hundreder. Tusinder blev hjemløse. Læs mere her.

1853Franklin Pierce fra Hillsboro, blev USA’s 14. præsident.

1864 – Det største træskib, USS Franklin, blev bygget i Kittery, Maine.

1865 – New Hampshire’s 18. Regiment ledte Unionstropperne til Richmond, VA under Borgerkrigen.

1907 – MYTE: Stedet, som senere blev kendt under navnet “Mystery Hill” (indtil 1982) og “America’s Stonehenge” (efter 1982), blev opdaget af  Jonathan Pattee som fik det opkaldt efter sig i artiklen “History of salem, N.H.” En række hypoteser omkring stedet, inkluderer at stedet har været brugt af præ-columbianere ifølge pseudoarkæologer, og at stedet muligvis er et  såkaldt hoax. Selvom stedet er opkaldt efter Stonehenge i England, er der ingenting der knytter dem sammen. Se en hjemmeside her.

1961 – Den 5. maj, blev Alan B. Shepard, Jr. fra Derry, den første amerikanske astronaut i rummet.

1961 – UFO MYTE: Det amerikanske par, Betty og Barney Hill, der boede i Portsmouth, påstod at de var blevet kidnappet af rumvæsener en aften den 19-20. september. Historien blev den først udbredt rumvæsen-kidnapnings-hændelse, og blev til en bog og bestseller af John G. Fuller i 1966 “The Interrupted Journey” (læs her) og en tv-film i 1975, “The UFO Incident” (se filmen på youtube her). Læs historien på dansk her. Læs på videnskab.dk her.

1971Alan Shepard tog i en alder på 47 år, sin anden rumfærd som leder af Apollo 14 (31. januar-9. februar), menneskets tredje succesfulde tur til månen.

1986 – Den 28. januar døde skolelærerinden og astronauten fra New Hampshire, Christa McAuliffe i Challenger-ulykkenTeacher in Space-projektet blev aflyst efter ulykken, den amerikanske rumfartsadministration NASA ville ikke længere have civile om bord på rumfærgerne. Først i 1990 blev projektet genoptaget med nyt navn (Educator Astronaut Project) og nye kriterier, et af kriterierne var at deltagerne skulle være uddannede astronauter. 

2005 – Ekstremt vejr i det nordøstlige USA og New Hampshire forårsagede ødelæggelser af veje og broer, over 1000 evakueret, syv døde og skader på ejendomme oversteg 15,8 mio$. Læs mere her.

2008 – Efter George Carlin’s død den 22. juni, blev hans (aske) rester spredt i Spofford Lake.

Undtagelsestilstand blev erklæret den 13. december 2008 efter en is-storm, der forkrøblede det elektriske netværk, og efterlod mindst 400,000 kunder uden strøm. Læs mere her.

2010 – Den mindste hest i verden, med navnet “Einstein”, blev født den 23. april, og vejede med sine 35 cm kun knapt 3 kg. Se video her. Billeder her.

Mickey4700