North Carolina

North Carolina er en amerikansk delstat. Statens hovedstad er Raleigh, mens Charlotte er den største by, som oplever fortsat hurtig vækst, delvis på grund af bank- og finanssektoren. Byen er nu den andenstørste bankby i USA efter New York , og er hjemsted for Bank of America og Wachovia. North Carolina grænser til South Carolina mod syd, Georgia mod sydvest, Tennessee mod vest, Virginia mod nord og Atlanterhavet mod øst. Delstaten klassificeres som en sydstat.

Den vestlige del af staten er en del af bjergkæden Appalacherne, som Great Smoky Mountains, Blue Ridge Mountains, Great Balsam Mountains, og Black Mountains er en del af. Black Mountains er de højeste bjerggområder i det østlige USA og kulminerer i højde ved 2.037 m.o.h.

North og South Carolina omtales samlet som The Carolinas, og var indtil 1729 én sammenhængende koloni, Carolina. Carolina er navngivet efter Karl (Charles) I af England.

 

TIDSLINJE:

1524Giovanni da Verrazano undersøgte kystområdet for Frankrig.

1540 – Spanioleren Hernando de Soto udforskede den sydvestlige del i jagten efter guld.

1584-85Elizabeth I tildelte Sir Walter Raleigh, efter hvem delstatens hovedstad er opkaldt, jordrettigheder i det nordlige North Carolina. Raleigh grundlagde to kolonier på Roanoke Island i de sene 1580’ere, som begge ikke overlevede. Modgang tvang kolonisterne til at forlade øen i 1586; Sir Frances Drake satte Afrika-carribeanske slaver af på øen. Den næste og sidste koloni blev etableret i 1587 af John White, og Virginia Dare blev det første engelskfødte barn i Amerika. White måtte sejle tilbage til England efter flere forsyninger, og da han vendte tilbage i 1590 var alle kolonister væk, men han fandt ordet “Croatoan” skåret ind i et træ på stedet. Læs mere her.

1663Karl 2. gav lov til at man kunne grundlægge en ny koloni på det nordamerikanske kontinent, og han døbte kolonien Carolina for at ære sin far Karl 1.

1669Carolina Fundamental Constitution legaliserede slaveri.

1705 – Første by i N.C., Bath blev bygget af John Lawson, og er i dag delstatens ældste by. Den næste by han etablerede var New Bern i 1710, og blev bosat af schweiziske og tyske immigranter.

1710Carolina-kolonien deltes i North Carolina og South Carolina, og North Carolina blev en kongelig koloni sytten år efter.

1711-15Tuscarora-krigen mellem briterne, hollænderne og tyskerne og deres allierede Yamasee og Cherokee-indianerne mod de indfødte Tuscarora-indianere, varede indtil 11. februar 1715. Tuscaroras-indianerne blev tvunget til at flytte til New York, hvor de slog sig sammen med Iroquois-indianerne efter slaget. Læs mere her.

1718 – Kaptajn Edward Teach, bedre kendt som den berygtede Sortskæg, var en britisk sørøver, som oftest opholdt sig i Caribien på sit skib Adventure. Han blev dræbt i en slåskamp ud for N.C.’s kyst, den 21. november af kaptajnløjtnant Robert Maynard, som var kaptajn på HMS Pearl.

1765-71Regulator-opstanden, som efter 6 års kamp ændrede ikke på magtstrukturen, selvom historikere anser det som en katalysator til den amerikanske borgerkrig. Læs mere her.

1789North Carolina var en af de 13 oprindelige kolonier og blev optaget som USA’s 12. stat den 21. november.

1799Reed Gold Mine, er stedet i Midland, Cabarrus County, hvor det første dokumenterede guldfund blev fundet.

1828Andrew Jackson blev den 7. præsident for Amerika. Hans eftermæle er blandet: han var beskytter af den individuelle frihed. Men gik ind for udryddelse af indianerne og var for slaveriet. Han var kendt som en barsk politiker med en fortid fra udvidelsen mod vest. Hans portræt findes på den amerikanske tyvedollarseddel.

1830’erneTrail of Tears (Sporet af tårer) er en betegnelse for den flytning af cherokeserne fra deres hjemlande i det østlige USA til Indianerterritoriet vest for Mississippi-floden i det nuværende Oklahoma. Mange indianere flygtede og gemte sig i bjerg-områder.
1831 – I august ledte Nate Turner slaveoprøret i Virginia, hvilket medførte henrettelse af dusinvis af slaver fra North Carolina. Læs mere her.

1845James Polk blev Amerikas 11. præsident. Hans indstilling var, at USA havde ret til så meget af det nordamerikanske kontinent som overhovedet muligt. I hans præsidentperiode voksede USA med over halvanden million kvadratkilometer, fra Texas og New Mexico til Californien med samt Oregon og Washington. Han førte sejrrigt USA i krig mod Mexico og udvidede bl.a. dermed nationen mere end nogen anden præsident.Han døde få måneder efter sin afgang som præsident den 15. juni, 1849 i Nashville, TN.

1861-65 – Et mindre antal slag fandt sted i North Carolina under den Amerikanske borgerkrig, men staten bidrog med i hvert fald 125.000 tropper til de Konfødererede – langt mere end nogen anden stat. Ca. 40.000 af disse tropper kom aldrig tilbage. Slaget ved Bentonville blev udkæmpet mellem 19. marts og 21. marts 1865, i Bentonville, nær den nutidige by Four Oaks, som led i Carolina kampagnen. Den 18. april, tre dage efter præsident Abraham Lincolns død, underskrev Johnston en våbenhvile med ShermanBennett Place, en gård nær Durham. Sherman kom i politisk stormvejr ved at tilbyde overgivelsesbetingelser, som omfattede såvel politiske emner som militære uden at have fået tilladelse fra general Grant eller regeringen. Forvirringen fortsatte indtil den 26. april, da Johnston indvilgede i rent militære betingelser og formelt overgav sin hær og alle konfødererede styrker i North Carolina, South Carolina, Georgia og Florida. Det var den anden betydningsfulde overgivelse i den måned efter at Robert E. Lee havde overgivet sig sammen med Army of Northern Virginia den 9. april. For alle praktiske forhold var dette afslutningen på konføderationen, selv om mindre styrker holdt ud, især vest for Mississippifloden, indtil ind i sommeren.

1866Tuscarora-indianeren Henry Berry Lowrie, ledte en opstand mod efterkrigens demokratiske magtstruktur, der sikrede sig sin politiske dominans og hvide magt. Lowries bande røvede og dræbte medlemmer af etablissementet, hvilket gjorde at han opnåede sympati fra det ikke-hvide samfund i Robeson County. Autoriteterne kunne ikke standse banden, på grund af denne støtte. I februar 1872 røvede Lowrie sheriffens pengeskab for mere end 28,000$, og forsvandt sporløst. Man påstår, at han skød sig selv ved et uheld mens han rensede sit dobbeltløbet gevær, men som så mange andre legender, blev han spottet ved en begravelse adskillige år senere. Uden hans ledelse, blev hans bande, med undtagelse af to, tilfangetaget eller dræbt.

1898 – Den 10. november blev massakren i Wilmington startskuddet til Jim Crow-æraen i North Carolina. Lovgivningen ligestillede formelt sorte og hvide amerikanere, men påbød en adskillelse af de offentlig tilgængelige områder, som sorte og hvide amerikanere kunne færdes i, eksempelvis skoler, hospitaler, busser og restauranter. I realiteten indebar lovene, at den sorte befolkningsgruppe blev påført en række ulemper i forhold til den hvide befolkningsgruppe.

1903Wrightbrødrene fra Dayton, Ohio gjorde historiens første succesfulde flyvning i Kitty Hawk, den 14. december, selvom den kun varede 4 sekunder. Officielt gentog de kunststykket 17. december, og denne gang med en varighed på 59 sekunder. De fløj næsten en halv kilometer.

1918 – Den amerikanske militærbase Fort Bragg blev etableret i kommunerne Cumberland,og Hoke. Fortet er opkaldt efter sydstatsgeneralen Braxton Bragg. Den dækker mere end 250 km² og er en af de største amerikanske militærbaser. Den er bedst kendt for at være hjemsted for nogle af USA’s faldskærmstropper og USAs specialstyrker.

1954Orkanen Hazel dræbte 19, sårede adskillige hundreder, og over 15,000 hjem ødelagt fra den 15-18. oktober. Læs mere om effekterne af orkanens ødelæggelser her.

1955Orkanen Ione forårsagede i september for over 600 mio$ i skader på afgrøder, og 7 døde.

1979 – Medlemmer af Ku Klux Klan og American Nazy Party,  skyder den 3. november på medlemmer af en kommunistisk gruppe, der prøver at samle et hold lokale afro-amerikanske arbejdere i Greensboro. De dræber 5 personer. Læs mere her.

1986 – Den 28. januar døde den amerikanske astronaut Michael J. Smith (fra Beaufort) i Challenger-ulykken.

1989 – I september måned ramte orkanen Hugo, og medførte for over 1 mia.$ i skader, og 107 ofre.

1996Orkanen Fran ramte staten tidligt i september måned, medførte 1,3 millioner uden strøm, 4 døde og over 500 mio$ i skader.

1999 – I september ramte orkanen Floyd, dræbte 35 og medførte millioner af $ i skader.

2003 – Politiet arresterede den 31. maj Eric Rudolph i byen Murphy. Han var mistænkt for at stå bag terroristaktionen i Atlanta, GA, i Centennial Olympic Park den 27. juli under sommerlegene i 1996.

2006 – tidligt den 6. oktober i byen Apex, blev 17,000 beboere tvunget til at flygte fra deres hjem i udkanten af Raleigh, da den kemiske fabrik lækkede en sølje af giftig røg og en gul sky af skadelige gasser. Læs mere her.

2011 – Den tropiske orkan Irene, forårsagede den 27. august jordskred i Outer Banks.

Mickey4700