North Dakota

North Dakota er en amerikansk delstat med forkortelsen ND. Statens hovedstad er Bismarck, mens Fargo er den største by på grænsen til Minnesota.

Staten gennemskæres fra øst til vest af US HiWay 94, og USA’s største flod – Missouri-floden – løber gennem staten fra vest til syd-øst og danner via en stor jordvoldsdæmning store vandreservoirer.

TIDSLINJE:

1600-talletCheyenne-indianerne levede i dalen ved Cheyenne River; Hidatsa-indianerne flyttede fra Devils Lake i vest til Missouri; Sioux-indianerne flyttede til Minnesota.

1610Henry Hudson erklærede Hudson Bay for Englands, samt det østlige ND. Mandskabet begik mytteri på skibet i foråret, da Hudson ville fortsætte ekspeditionen. Hudson, hans mindreårige søn John og syv andre, som enten var syge eller havde taget Hudsons parti, blev sat på havet i en lille båd, og blev aldrig set igen.

1682Robert de La Salle erklærede Mississippi og Missouri Rivers udmundinger for Frankrigs. Læs mere om hans ekspeditioner her.

1719Frankrig giver England den nordlige del af staten.

1738 – Den franske udforsker, Pierre Gaultier de la Verendyre, besøger de indfødte Mandan-indianeres landsbyer.

1797 – Den engelske udforsker, David Thompson, kortlagde den nordlige del af staten. Over hele hans karriere kortlagde han over 3,9 mio kvadratkilometer af Nordamerika. Han blev beskrevet som “Den bedste landgeograf der har levet”.

1801 – Første hvide bosættelse fra Hudson’s Bay Company blev etableret i Pembina.

1804Lewis og Clarks ekspedition ankom og grundlagde Fort Mandan. I dag kender man ikke det præcise sted, men man mener at fortet befinder sig under vand. En kopi af fortet blev bygget nær stedet.

1828American Fur Company åbnede Fort Union, der forblev den mest vigtigste handelspost i området i 40 år.

1837 – En dødelig koppe-epidemi udbrød hos Mandan-indianerne, der blev smittet af en medarbejder på American Fur Company’s dampbåd SS St. Peter. Epidemien sluttede året efter. Indianerne, der i juli 1837 rundede 2000 medlemmer, blev reduceret til 138 overlevende. Læs mere her og her.

1860 – Dampbåde-service begyndte på Missouri River. Læs mere her.

1862 – “Little Crow’s War” begyndte den 17. august langs Minnesotas flod og endte med massehenrettelsen af 38 Sioux-indianere den 26. december i Mankato, Minnesota.

1867Fort Totten Indian Reservation blev etableret.

1870Fort Berthold Indian Reservation blev etableret.

1871 – Byen “Centralia” (senere Fargo) blev etableret og blev knudepunktet og økonomisk centrum for det sydøstlige North Dakota. Med jernbanens (Northern Pacific Railway) anlæggelse kom der økonomisk vækst i byen, der snart blev kendt som “Porten til Vesten“.

1872 – Byen Edwinton (senere Bismarck) blev grundlagt ved Missouri Crossing, stedet hvor Lewis og Clark ekspeditionen krydsede floden. Byen blev året efter opkaldt efter den tyske kansler, Otto von Bismarck, af Northern Pacific Railway i håbet om at tiltrække tyske investeringer. Men et guldfund i Black Hills i nærheden af byen, gjorde at byen selv kunne gro. 11 år senere i 1883 flyttedes hovedstaden fra Yankton, SD til Bismarck.

1874 – Oberstløjtnant George A. Custer udforskede Black Hills i South Dakota, og bekræftede eksistensen af guld. Det tiltrak mange eventyrlystne indvandrere, som overskred traktater indgået mellem regeringen og de indfødte amerikanere. Hvilket igen førte til øgede konflikter og endegyldigt til Slaget om Little Bighorn. Læs mere om ekspeditionen her.

1875U. S. War Department tillod hvide bosættelser på indianernes land, hvilket gjorde dem vrede og det endte med en stor opstand.

1882-83Sioux-høvdingen Running Antelope, blev leder af de sidste store bøffeljagter, der markerede afslutningen på kapitlet om den amerikanske vest. Læs mere her.

1889North Dakota blev optaget som USA’s 39. stat 2. november.

1882Nordamerikas første postkontor blev etableret i Devils Lake den 15. november, af løjtnant Herber M. Creel, da byen først blev kaldt “Creelsburg” og senere “Creel City“. To år efter fik det sit oprindelige navn “Devils Lake“. Se billeder fra byen her.

1902 – Byen Tioga blev etableret og navngivet efter bosættere fra Tioga, New York. Befolkningstallet blev forøget i 1950’erne, efter der blev fundet olie i Williston Basin. Byens motto er: “Oil Capital of North Dakota“.

1918 – En skræmmende aggressiv influenza-epidemi gjorde det af med omkring 50 millioner mennesker i alt verden over med sin start i 1889. 16 millioner i Indien, over en halv million i Tyskland, over en halv million i USA, og spredtes med lynets hastighed fra østkysten og dræbte 90000 i Boston og 12,000 i Philadelphia i september-oktober. Da epidemien nåede Fargo i oktober en uge efter at lægen havde bekræftet der ikke var nogle tilfælde, var mere end 100 borgere blevet smittet pludseligt. Tre dage efter i Jamestown var antallet mere end 1000. End ikke de fjerneste fællesskaber kunne undgå den farlige virus. Læs mere her og her.

1922 – Den første motorvejsbro (Missouri River Bridge) blev åbnet efter 2 års byggeri på Missouri River og forbandt “tvillingebyerne” Bismarck og Mandan. Broen blev nedlagt den 29. oktober, 2008.

1929 – En alvorlig tørke begyndte, og varede næsten otte år.

1955 – Konstruktionen af Grand Forks Air Force Base begyndte 1. december, og basen åbnede 28. januar, 1957.

1957Minot AFB blev etableret ca. 20 km nord for byen Minot, og blev flettet sammen med Grand Forks AFB i 1963 i det der hed Stratetic Air Command, der fik ansvaret for stratetiske bombefly og ballistiske missiler. Ved en større reorganisering, efter den Kolde Krig blev SAC nedlagt 1. juni 1992.

1966 – Snestormen der dækkede North Dakota den 2,3 og 4 marts, er muligvis den værste snestorm i statens historie. Læs mere her.

1978Theodore National Park blev grundlagt den 10. november, og består af tre separate områder i den vestlige del af Nord-Dakota, som alle ligger indenfor Little Missouri Rivers afvandingsområde. Disse delene er North Unit, South Unit og Elkhorn Ranch Unit som ligger mellem de to andre. Maah Daah Hey Trail knytter de tre sektioner sammen. Parken er opkaldt efter Theodore Roosevelt (1858–1919), som var USAs præsident 1901-09. Han både ejede og arbejdede på en ranch som nu er bevaret i parken.

Mickey4700