Oklahoma

Oklahoma er en delstat som ligger i den sydlig-centrale region i USA. Oklahoma City er delstatens hovedstad og største by. Med ca. 3,5 millioner indbyggere er Oklahoma den 28. mest folkerige delstat i USA.

Staten har grænser til Arkansas og Missouri mod øst, til Kansas mod nord, til Colorado mod nordvest, til New Mexico mod vest og til Texas mod syd og vest.

Der tales mere end 25 indianersprog i delstaten, et antal som overgår alle andre delstater.I dag findes der flere hovedkvarter for indianerstammer i denne delstat end i nogen anden.

Religiøst er delstaten en del af “bibelbæltet“, et område hvor den konservative evangeliske kristendom dominerer.

Det meste af delstaten ligger i området, der kaldes Tornado Alley, som karakteriseres ved hyppige interaktioner mellem kolde og varme luftmasser, som fremkalder uvejr. Gennemsnitligt rammer 54 tornadoer delstaten om året, hvilket er et af de højeste tal i verden.

TIDSLINJE:

1541 – Den spanske opdagelsesrejsende Francisco Vásquez de Coronado rejste igennem staten.

1682 – Den franske udforsker Robert Cavelier, Sieur de la Salle, erklærede Oklahoma for fransk territorium.

1803USA fik det meste af staten vest for Mississippifloden af Frankrig under Louisiana-købet.

1830’erne-1840’erneCherokee, Chickasaw, Choctaw, Creek og Seminole (Five Civilized Tribes), blev tvunget væk fra deres egne landområder i Mississippi, Florida, Alabama, Georgia og Tennessee af den amerikanske regering til Oklahoma, kendt som Indian Territory. Tusinder af indianere mistede livet på den blodige march. Denne flytning havde basis i den såkaldte Indian Removal Act, som præsident Andrew Jackson havde fået gennemført i 1830. Den mest kendte af disse stammeflytninger var den såkaldte “Trail of Tears” – flytningen af cherokeserstammen i 1838 og 1839. Flytningen blev beordret af præsident Martin van Buren i modstrid med en afgørelse i USA’s højesteret. Læs mere her.

1868Slaget ved Washita River begyndte den 27. november, da Oberstløjtnant Custer og hans kavaleri angreb Black Kettle-lejren i det der i dag er i nærheden af Cheyenne, og besejrede resten af de indianske styrker, hvilket mere eller mindre endte indianerkrigene.

1907Oklahoma blev USA’s 46. delstat den 16. november.

1967 – Minevirksomheden stoppede i byen Picher, efter man fandt forurenet vand fra minerne, der havde farvet den den lokale å rød. Jordfaldshuller åbnede op i bjergene af mineaffaldet, som blev brugt til at klatre, køre ned på en slæde, og og spise frokost, lige indtil man fandt ud af at affaldet også var forurenet med blyrester. Borgerne blev undersøgt i 1996, og høje koncentrationer af bly, blev fundet i deres blod, og cancer blev rapporteret i stort omfang. Det var dog først i 2006 at de resterende borgere fattede omfanget af truslen, da byen var i fare for at blive opslugt af minen. Men en F1 tornado i maj 2008, var med til at skubbe til beslutningen om at forlade byen, som endelig blev helt lukket den 1. september, 2009. Siden januar 2011, er der kun 6 borgere i byen der nægter at forlade deres hjem uanset prisen. Se billede af byen efter tornadoen her. Se en 10 minutter dokumentar her.

1995 – Et af de værste terroristangreb fandt sted i Oklahoma City den 19. april. Timothy McVeigh og Terry Nichols detonerede en bombe uden for Alfred P. Murrah Federal Building, hvilket medførte 168 dræbte, og over 600 sårede. Timothy McVeigh blev senere dømt til døden og henrettet ved dødelig indsprøjtning den 11. juni, 2001, mens hans partner, Terry Nichols, blev i 2004 dømt for mordet på 161 personer og fik straffen fængsel på livstid uden mulighed for prøveløsladelse. Læs mere her og her.

2010 – Tornadoudbruddet fra 10-13. maj, ramte store områder af Oklahoma, Kansas, Missouri og Arkansas. Over 60 tornadoer, nogle store, og de mest destruktive kom ind over den sydlige del af Oklahoma City og øst for Norman. To blev dræbt, hundreder blev såret og over 1485 hjem og forretninger blev skadet. Læs mere her.

2011 – Den 5. november blev staten ramt af det hidtil største jordskælv øst for Oklahoma City. Geologer fra Oklahoma og Columbia Universitet mener, at at det kan være udløst af trykket fra de nærliggende spildevandsbrønde med vand fra olieboringer. Der findes omkring 30.000 lignende spildevandsbrønde i USA.

Mickey4700