Rhode Island

Rhode Island (officielt State of Rhode Island and Providence Plantations) er en amerikansk delstat. Statens hovedstad og største by er Providence. Rhode Island er den mindste af USA’s 50 delstater og har et areal på ca. 4.002  km², og grænser til Massachusetts mod nord og øst, til Connecticut mod vest, og til Rhode Island Sound og Atlanterhavet mod syd. Delstaten har en havgrænse mod New York mellem Block Island og Long Island

Staten er på trods af sit navn hovedsageligt fastland. Rhode Island tog mottoet The Ocean State, da der er så meget kystlinje i staten, at ingen borgere behøver at køre mere end tredive minutter for at komme til en strand.

Rhode Island er en af de 15 delstater, der har afskaffet dødsstraf. Rhode Island afskaffede den tidligt, og udførte sin sidste henrettelse i 1840’erne.

TIDSLINJE:

1524 – Den italienske søfarer Giovanni da Verrazzano gennemrejste Narragansett Bay da han søgte efter en havrute igennem Nordamerika til Kina. Fra New York nåede han til Rhode Islands kyst, hvor han navngav en ø “Claudia” (Senere Block Island) efter hertuginden af Brittany i Frankrig, og tog derfra for at genoptage søgningen efter Nordvestpassagen.

1636 – Den engelske teolog Roger Williams grundlagde kolonien Providence, der var et samlingssted for religiøse minoriteter. Han etablerede den første baptist kirke i kolonien to år efter, og var den første til at yde modstand mod slaveriet i nogen af de 13 oprindelige kolonier. I dag (2014) har kirken omkring 47 mio. tilhængere.

1637Anne Hutchinson grundlagde Portsmouth efter at være udvist fra Massachussetts Bay kolonien for kætteri under en politisk og religiøs konflikt som hun var en af de vigtige hovedpersoner i.

1652 – Den 18. maj indførte Rhode Island den første lov i Nordamerika, som forbød slaveri.

1675-76Kong Philips’ krig var en væbnet konflikt mellem oprindelige amerikanere bosiddende i det nuværende sydlige New England og engelske kolonister og deres allierede blandt andre oprindelige amerikanere. Krigen var af de blodigste i den amerikanske historie, da ca. 800-1000 ud af 52.000 kolonister omkom, mens ca. 3.000 ud af 20.000 af de indfødte mistede livet. Krigen sluttede, da kong Philip blev fanget og dræbt, men enkelte slag blev udkæmpet efter denne krig i nogle år.

1776Rhode Island blev den første amerikanske koloni til at erklære sig uafhængig af England. Guvernøren Stephen Hopkins underskrev uafhængighedskontrakten.

1778Slaget på Rhode Island blev udkæmpet den 29. august mellem Den kontinentale hær og britiske styrker. England vandt en strategisk sejr over amerikanerne der trak sig tilbage. Året efter evakuerede de britiske styrker Rhode Island.

1790Rhode Island blev optaget som USA’s 13. stat den 29. maj, efter at være blevet truet med at få sin eksport toldbelagt som en udenlandsk nation.

1812 – Rhode Island nægtede at deltage i den britisk-amerikanske krig.

1861-65 – Under den Amerikanske Borgerkrig var Rhode Island den første stat i Unionen, der sendte tropper af sted som svar på Præsident Lincolns anmodning om hjælp. Delstaten sendte 25.236 mand af sted, hvoraf 1.685 døde.

1866 – Raceadskillelsen blev afskaffet.

1867 – Præsident Rutherford Hayes testede den nye telefon, et opkald fra Rocky point til Providence, ca. 13 km’s afstand.

1938 – En orkan dræbte omkring 100 på Rhode Island. Læs mere her.

1954 – Orkanen Carol var en af de værste tropiske cykloner der ramte New England i august, 19 blev dræbt, 3800 hjem blev ødelagt og 90 mio$ i skader.

1966-69Newport Bridge blev bygget og stod færdig i 1969 med sin fulde længde på 3428 meter og 120 meter høj, der skabte forbindelse mellem Jamestown og Newport.

1978 – Den værste snestorm i New England og New York startede den 5. februar og sluttede 2 dage efter. Connecticut, Rhode Island og Massachusetts blev hårdest ramt, 21 døde. Læs mere her.

1989 – Tankskibet World Prodigy, lækkede millioner af liter benzin i vandet nær Newport, den 26. juni. Se billeder her.

1996 – En slæbebåd brød i brand den 19. januar, og lækkede millioner af liter benzin nær South Kingstown. Se billeder her.

2003 – Den 20 februar brød natklubben The Station i brand og dræbte 100 gæster i West Warwick. Ulykken skete under Great White’s show, hvor pyroteknikken satte ild i isoleringsskummet i loftet og væggene rundt om scenen. På 5½ minut var klubben omsluttet af ilden. Udover de 100 ofre, blev 230 såret og 132 nåede uskadt ud i sikkerhed. Læs mere her.

2009 – Prostitution på Rhode Island havde været lovlig siden 1980, men blev gjort ulovlig i november måned. Læs mere her.

2010 – Fra 12-16. marts blev Rhode Island oversvømmet af Pawtuxet River, som gik ud over mange byer i staten. Vindstød kom i perioder op over 80 km/t og veje blev lukket af. Skaderne løb op på 200 mio$. Læs mere her.

2011 – Orkanen Irene kom ind over Rhode Island og med vindstød på 114 km/t rev den træer og elnettet op, og medførte at omkring 256,000 ud af 480,281 kunder mistede strømmen i deres hjem. To dage efter manglede 138,000 stadig strøm i deres hjem. Læs mere her.

Mickey4700