South Dakota

South Dakota er en amerikansk delstat. Statens hovedstad er Pierre, mens den største by hedder Sioux Falls.

South Dakota grænser mod nord til North Dakota, mod syd til Nebraska, mod øst til Iowa og Minnesota, og mod vest til Wyoming og Montana.

South Dakota har fire større regioner: Drift Prairie, Dissected Till Plains, Great Plains og Black Hills.

De indfødte indianere har brugt det der i dag er Badlands National Park i 11,000 år som jagtmarker.

TIDSLINJE:

1800-tallet – Tidligt i århundret var Sioux, (Dakota, Lakota og Nakota) blevet de dominerende stammer.

1803USA købte Louisiana-territoriet af Napoleon.

1817 – En pelshandelspost blev oprettet i det nuværende Fort Pierre, hvilket var begyndelsen på amerikanske bosættelser i området.

1856-59 – Spekulanter grundlagde to af det østlige South Dakotas største nuværende byer, Sioux Falls i 1856 og Yankton i 1859.

1861Dakota Territoriet blev anerkendt af USA’s regering, og dette område omfattede oprindeligt North Dakota, South Dakota og dele af Montana og Wyoming.

1874 – En militær ekspedition, anført af George Armstrong Custer, gjorde et guldfund i Black Hills, et område, der var omgærdet af megen mystik, fordi de indfødte indianere betragtede området som en helligdom. Sioux-stammen afviste at tildele minerettigheder eller jord i Black Hills, og krig brød ud efter at det ikke lykkedes USA at forhindre minearbejdere og bosættere i at trænge ind i regionen. Siouxerne blev til sidst overvundet og genbosat i reservater i South Dakota og North Dakota. Læs mere her.

1876 – Byen Deadwood blev grundlagt i Black Hills i forbindelse med guldfundet. Navne som Wild Bill Hickok og Calamity Jane gjorde byen kendt.

1885 – Den prominente advokat Charles E. Rushmore fik et bjerg opkaldt efter sig under en ekspedition i Black Hills-området. Bjerget var oprindeligt kendt som Six Grandfathers blandt Lakota-folket (Sioux), og blev godkendt til at lave en enorm granitskulptur der hyldede 4 amerikanske præsidenter, for at fremme turismen i regionen, og udskæringen begyndte i 1927 og sluttede i 1941. Skaberen af værket var Gutzon Borglum, som er af dansk oprindelse, og repræsenterer de første 150 år af De Forenede Staters historie med 18 meter høje skulpturer af hovederne af tidligere amerikanske præsidenter: George Washington (1732–1799), Thomas Jefferson (1743–1826), Theodore Roosevelt (1858–1919), og Abraham Lincoln (1809–1865). Området kaldes United States Presidential Memorial og hedder Mount Rushmore National Memorial.

1889South Dakota blev optaget som USA’s 40. stat den 2. november. Det øgede befolkningstal i territoriet gjorde, at det blev delt i to stater, North Dakota og South Dakota under Grover Cleveland.

1890 – Den 29. december fandt Massakren ved Wounded Knee sted i indianerreservatet Pine Ridge, og den citeres som den sidste væbnede konflikt mellem USA og Sioux-stammen. Den medførte 300 dræbte blandt siouxerne og 25 dræbte blandt soldater fra USA; Lakotafolkets tidligere leder, Sitting Bull, der første indianerne til sejr i Slaget ved Little Bighorn, flygtede til Canada og vendte tilbage igen 5 år efter pga. sult og overgav sig – efterfølgende rejste han rundt med Buffalo Bill’s Wild West Show, hvor han blev vist frem til masserne. Den 15. december 1890 levede han en fredelig tilværelse i Standing Rock Indianerreservatet, hvor der på det tidspunkt blandt hans folk opstod en ny religiøs bevægelse der var direkte inspireret efter Sitting Bull. Men han ønskede ikke at være en del af bevægelsen, men de hvide opfattede ham alligevel som ansvarlig. De satte det interne indianerpoliti til at anholde ham, men under anholdelsen satte Sitting Bull sig til modværge, og han blev skudt ned og dræbt af en af politifolkene.

1939Badlands blev erklæret en nationalpark af præsident Roosevelt. Læs mere her.

1948Crazy Horse Memorial blev påbegyndt den 3. juni af kunstneren Korczak Ziolkowski, der sprængte de første klipper af et bjerg i Black Hills. Blandt de særligt indbudte gæster var fem overlevende fra Slaget ved Little Bighorn i 1876, hvor Crazy Horse vandt en bemærkelsesværdig sejr over den amerikanske hær. Korczak Ziolkowsi døde i 1982, hvorefter hans kone og ti børn fortsatte det frivillige arbejde. På 50-årsdagen den 3. juni 1998 indviedes skulpturens ansigt – og fra det tidspunkt steg besøgstallet kraftig. Gennem de sidste 15 år har man fejret “Native American Day” den 11. oktober.

1949 – En alvorlig snestorm forårsagede at jernbanesporet mellem Pierre til Rapid City blev blokeret i adskillige uger. Store mængder halmballer blev droppet fra luften for at kunne komme frem i sneen. Se billeder her.

1952 – Store oversvømmelser fra Missouri-floden, gjorde skade gennem staten og druknede det meste af Pierre. Se amatøroptagelser fra byen her, her og her. Læs her. Se fotos her.

1953-62Den Kolde Krig eskalerede og ICBM missiler blev placeret rundt omkring i staten. Læs mere her og her. Se en liste over missilerne her.

1972 – Oversvømmelse i Rapid City området den 9-10 juni, dræbte 238 og sårede 3057. Læs mere her.

1973 – Den 27. februar udviklede sig en konflikt mellem supportere af American Indian Movement og stammeformanden Richard Wilson såvel som den føderale regering, der ikke overholdt traktataftalerne ved Wounded Knee og Custer Court HousePine Ridge Indian Reservation. Læs mere her.

1980 – Kongressen godkendte et erstatningskrav fra Siox-indianerne på 122 mio$ som kompensation for det land der blevet taget fra dem i 1877. Læs mere her.

1988 – Alvorlig tørke medførte afgrødeproblemer og mangel på føde til kvæg; Lynnedslag satte gang i en skovbrand, der spredte sig over 16,000 tønder land i Black Hills. Læs mere her.

1990’erneICBM missilerne blev gradvist nedlagt. Læs mere her.

2004-06 – den prisbelønnede og stjernebesatte tv serie “Deadwood” foregår i 1870’erne efter Custer’s nederlag. Berømte personer fra datiden som Wild Bill Hickok og Calamity Jane indgår i serien, som naturligvis også har opfundne personer. Der var planer om at afslutte serien med 2 spillefilm, men indtil nu er der ikke sket videre, og adskillige af de medvirkende konkluderede at der sikkert heller ikke ville blive nogen.

2007 – National Science Foundation valgte Homestake-minen som stedet for deres eksperiment med neutrinoer med en klordetektor, der omdanner kloratomer til radioaktivt argon, som opsamles og måles. Læs mere her.

Mickey4700