Utah

Utah er en delstat i det vestlige USA, hvis hovedstad er Salt Lake City. Utah grænser til delstaterne Arizona, Colorado, Idaho, Nevada, New Mexico og Wyoming.

Navnet Utah stammer fra det ute-indianske sprog og betyder folkene fra bjergene. Oprindelige amerikanere har boet i staten i flere tusinde år. De fleste arkæologiske fund daterer de ældste bosættelser til at være 10 – 12.000 år gamle.

Med grundlæggelse af nationalparkerne Bryce Canyon National Park og Zion National Park i begyndelsen af 1900-tallet blev Utah kendt for sin naturskønhed, og den sydlige del af delstaten blev et populært sted at optage film, bl.a. ved Delicate Arch og Monument Valley.

TIDSLINJE:

700Anasazi-indianere byggede pueblos i området.

1550Francisco Vásquez de Coronado bevægede sig muligvis ind i det sydlige Utah i sin søgning efter den mytiske by Cíbola.

1600Shoshone-indianerne kontrollerede området.

1776Silvestre Velez de Escalante og Francesco Atanasio Dominguez udforskede Utah på vej til Californien. Læs mere her.

1821Mexico blev uafhængig af Spanien, og gjorde krav på hele Utah;  Jim Bridger opdage Great Salt Lake. Saltsøen er den 4. største i USA, og vandet er så salt at man kan flyde på vandet.

1826Jedediah Smith leder den første ekspedition til Californien. Undervejs ankommer de til Green River i Utah.

1841 – Kaptajn John Bartleson og John Bidwell ledte en gruppe vognkaravaner som de første emigranter, der krydsede Utah på vej til Californien.

1843John C. Fremont og Kit Carson udforskede Great Basin. Den fem måneder lange rejse, som blev gjort med 25 mand, var en succes og Frémonts rapport blev udgivet af Kongressen. Frémont rapporten satte gange i en bølge af vognkaravaner fyldt med håbefulde emigranter der drog vest på.

1844 – Byen Ogden blev etableret. Byen, der oprindeligt blev kaldt Fort Buenaventura, var det første sted i det nuværende Utah, hvor nybyggere slog sig ned permanent. Fortet blev etableret i 1846 af pelsjægeren Miles Goodyear omkring 1½ km fra downtown i den nuværende by. Senere blev den så omdøbt til Ogden efter Peter S. Ogden, en pelsjæger, som havde drevet jagt i området omkring 100 år tidligere. Den var i en lang periode et væsentligt jernbaneknudepunkt i passagertrafikken i det vestlige USA.  I dag kører der ikke længere passagertog gennem Ogden, da ruterne er omlagt og passagerer nu befordres via Salt Lake City.

1846-48 – Den Mexicansk-amerikanske krig var en bevæbnet konflikt mellem USA og Mexico. Efter USA’s krigserklæring mod Mexico indtog USA’s styrker flere byer i Californien, blandt andre (midlertidigt) Los Angeles. Slaget ved Monterrey fandt sted i september 1846. Den 22. februar 1847 fandt slaget ved Buena Vista sted, hvor general Taylor besejrede mexicanerne under ledelse af Antonio Lopez de Santa Anna, hvilket sikrede USA’s erobring af Californien og New Mexico. Slagene ved Veracruz, Cerro Gordo og siden slaget ved Chapultepec (i udkanten af Mexico City) fulgte, da USA’s hær under ledelse af general Winfield Scott trængte ind i hjertet af Mexico. Hans invasion begyndte den 9. marts 1847.

1847 – Den første større tilflytning af nybyggere skete i 1847, da de første mormoner, anført af Brigham Young, ankom. Mormonerne opfordrede aktivt deres nye medlemmer rundt om i verden til at emigrere til Utah. Byen Salt Lake City blev etableret den 24. juli 1847. I perioden fra 1850 til 1926 rejste således 26.389 medlemmer af mormonkirken fra Danmark til USA. Man anslår, at der fra 1847 til 1868 ankom omkring 68.000 mormoner fra forskellige egne af verden.

1848 – Området blev et territorium under USA. Uenigheder mellem mormonerne og USA’s regering blev intensiveret på grund af Jesu Kristi Kirke af Sidste Dages Helliges praksis med flerkoneri, og regeringen sendte tropper til området for at indsætte en anden guvernør end Brigham Young.

1850 – De første hvide nybyggere der slog sig ned, var mormoner, i det område som i 1875 blev døbt Bryce Canyon, efter Ebenezer Bryce.

1854 – En græshoppeplage beskadigede afgrøderne i staten. Læs mere her.

1863 – Sølv og bly blev genopdaget i Bingham Canyon. I dag er Bingham Canyon-minen verdens største menneskeskabte udgravning (4 kilometer bred) og dermed naturligvis også verdens største åbne mine.

1873-1890Polygami blev forbudt i staten. Mormonerne praktiserede polygami fra 1847-57 (Utah War) i protest over resten af Amerikas syn på det. Regeringen truede med krig og polygami blev formelt udryddet og gjort forbudt i alle 50 stater i 1890. Læs mere her.

1879 – Telefonservice blev demonstreret den 1. marts i Salt Lake City. Læs mere her.

1896Utah blev optaget som den 45. delstat i USA.

1914 – Bilræs begyndte i august måned på Bonneville Salt Flats, hvor der blev sat adskillige hastighedsrekorder. Læs mere her. Flere berømte tv serier og film blev også delvist optaget her: Knight Rider (1982 tv), Warlock, Independence DayTop Gear (tv) og Pirates of the Caribbean: At World’s End.

1919Zion Nationalpark blev indviet. Området blev i 1909 rubriceret som Mukuntweap Nationalmonument, inden det fik det nuværende navn.

1923Bryce Canyon blev lavet til en nationalpark.

1942-45 – Japansk-amerikanere blev flyttet til en interneringslejr nær Delta. Læs mere her og her.

1989-FILM: Indiana Jones and the Last Crusade blev delvist optaget i Arches National Park, som blev brugt i scener først i filmen, der fik premiere den 24. maj.

1994-FILM: Filmen Dumb and Dumber fik premiere den 16 december. Den blev optaget delvist i Park City, Salt Lake City, Salt Lake International Airport, Orem, Provo, Sandy, Bear Mountain Chalet (Heber City).

1997 – FILM: Filmen Con Air, der fik premiere i USA den 2. juni, blev delvist optaget i Ogden Airport – 3909 Airport Road, Bonneville Salt Flats, Determination Towers, Mill Canyon, Salt Lake City og Wendover.

1999 – En tornado ramte Salt Lake City, og dræbte en person, sårede over 80 andre. Omkring 170 mio$ i skader.

2007 – En bevæbnet person i camouflagetøj åbnede ild i et indkøbscenter i Salt Lake City den 5. december, hvor han dræbte 8 kunder, sårede 5 andre før han dræbte sig selv med sin riffel. Læs mere her.

Crandall Canyon-minen skabte overskrifter i august 2007, hvor minen var kollapset og spærrede minearbejderne inde. Tre dage senere blev tre redningsmænd dræbt, da en mineskakt kollapsede. De 6 minearbejdere blev senere erklæret døde og deres kroppe blev aldrig hentet. Læs mere her.

Mickey4700