Vermont

Vermont er en delstat i USA, som ligger i New England-området i det nordøstlige USA. Hovedstaden er Montpelier. Staten grænser til staterne New York, New Hampshire og Massachusetts og har en landegrænse i nord mod Canada.

Vermont har fostret kendte succes-selskaber som f.eks. Ben & Jerry’s, som fremstiller is og giver en del af overskuddet til trængende indbyggere i delstaten. En del forsikringsselskaber har også investeret i Vermont.

Staten er også den førende producent af sirup.

TIDSLINJE:

15-1600-talletIrokeserføderationen drev mange af de mindre oprindelige stammer bort fra Vermont for senere at anvende området som jagtområde. Det anslås, at befolkningstallet i 1500 var på ca. 10.000 personer.

1535 – Den første europæer, som nåede området var antagelig franskmanden Jacques Cartier.

1609Samuel de Champlain gjorde krav på Isle La Motte for Ny Frankrig og Vermont blev befolket af franskmænd.

1666 – Franskmændene byggede Fort Saint Anne, der var tilegnet St. Anne, på øen Isle La Motte. Fortet var det 5. og mest sårbare i en række af forsvarspositioner mod Iroquois-folket. Øen blev opkaldt efter lederen af denne ekspedition, Kaptajn Pierre La Motte. Det var de første europæere til at overvintre i 1666-7.

1724 – Briterne byggede Fort Dummer, den første permanente bosættelse i Vermont. Fortet blev bygget under konflikten mellem New England og Wabanaki Confederacy (specielt Mi’kmaq, Maliseet, og Abenaki), der var allierede med Ny Frankrig. Læs mere her.

1731 – Franskmændene belejrede et område i Pointe-à-la-Chevelure, der hedder Chimney Points i dag. De byggede først et palisadefort, og senere et fort af sten, Fort St. Frédéric, på den vestlige side af søen. Fort St. Frédéric blev sprængt i luften i 1759 og franskmændenes huse blev nedbrændt på begge sider af søen, og de blev tvunget til at flygte til Canada.

1754-63 – Efter den franske og indianske krig overdrog Frankrig rettighederne over området til Storbritannien ved Paris-aftalen i 1763.

1775Ethan Allen og medlemmer fra Green Mountain Boys, erobrede Fort Ticonderoga.

1777Slaget i Hubbardton, var det eneste i den amerikanske uafhængighedskrig udkæmpet i Vermont.

1785 – Første marmor stenbrud åbnet ved byen Danby der ligger ved Dorset Mountain på grænsen mellem Rutland og Bennington amterne. Stenbruddet er det største i verden, som strækker sig mere end 1,6km  over et område på 10,000m².

1791Vermont blev optaget som USA’s 14. stat den 4. marts.

1812 – I den britisk-amerikanske krig forsøgte britiske styrker at rykke ind med en krigsflåde på Lake Champlain, men efter et søslag blev de slået tilbage.

1837John Deere fik patent på den første succesfulde stålplov; Thomas Davenport fik patent på den første elektriske motor.

1861-65 – Under den amerikanske borgerkrig sendte Vermont flere end 34.000 mænd i tjeneste, og de nordligste kampe under krigen fandt sted i Vermont.

1881Chester A. Arthur, født i Fairfield, blev den 21. præsident i USA til marts 1885. Han underskrev Chinese Exclusion Act den 6. maj 1882, for at standse den kinesiske indvandring til USA, fordi der især på vestkysten var arbejdsløshed og faldende lønninger blandt amerikanere, født i USA pga. indvandrede kinesere, der desuden også blev betragtet som racemæssigt underlegne. Den tillod dog de kinesere, der boede i USA før 17. november 1880 at blive i landet.

1923Calvin Coolidge født i Plymouth, blev USA’s 30. præsident, til 2. marts 1929.

1927 – En stor oversvømmelse fra Green Mountains-området, var den værste i hele statens historie, sendte destruktive strømme af vand til Winooski Valley. Oversvømmelsen krævede 200 liv og forårsagede 40 mio$ i skader.

1963 – De sidste byer i Vermont fik strøm: Victory, Granby og Jamaica.

2011 – Orkanen Irene forårsagede enorme oversvømmelser, skyllede broer væk, men kun tre dødsfald. Torsdag den 25. august var Irene på satellitbilleder på størrelse med den amerikanske delstat Texas. Mindst 56 døde i alt, og skaderne løb op på 15,5 mia$, hvilket gør det til den 7. dyreste naturkatastrofe i USA. Se en liste her.

Mickey4700