Virginia

Virginia er en stat i USA, der normalt regnes som den nordligste sydstat. Statens hovedstad er Richmond, mens Virginia Beach er den største by, som er kendt for at have verdens længste sandstrand.

Virginia grænser til West Virginia, Maryland, og District of Columbia (på den anden side af Potomac-floden) mod nord, til Chesapeake Bay og Atlanterhavet mod øst, til North Carolina og Tennessee mod syd og til Kentucky og West Virginia mod vest.

Elizabeth 1. af England gav hele området navnet Virginia, som kom til at gælde for hele kystområdet fra South Carolina til Maine.

Blandt offentlige myndigheder, som har deres hovedkvarterer her, er CIA og USA’s forsvarsministerium. Der anvendes mange offentlige midler i det nordlige Virginia, især på militærindustri. Byområdet Hampton Roads bruges ekstensivt af bl.a. USA’s flåde såvel som USA’s luftvåben og NASA, og det har den største koncentration af militære baser og faciliteter i noget byområde i verden.

TIDSLINJE:

1607 – Kolonien Jamestown blev grundlagt af London Virginia Company. Tre skibe, Susan Constant, Godspeed og Discovery ankom til Jamestown den 14. maj med 104 mænd og drenge, som grundlagde den første permanente engelske bosættelse i Nordamerika. Pocahontas, der var datter af indianerhøvdingen Powhatan, skaffede mad til til og opholdt sig meget i kolonien. Hun fungerede som ambassadør, forhandler, mægler og tolk mellem de to folk. Det anslås, at der var mellem 14-21.000 powhatan-indianere i området på dette tidspunkt. Byen var hovedstad i Virginia-kolonien indtil 1698, hvor statsforsamlingen brændte ned, og hovedstaden blev herefter flyttet til byen Williamsburg, opkaldt efter kong William III.

1610-14 – Den første af tre krige mellen bosættere fra Virginia-kolonien og powhatan-indianere fandt sted. Læs mere her.

1622-26 – Den anden krig mellen bosættere fra Virginia-kolonien og powhatan-indianere udbrød den 22. maj 1622, og udslettede en tredjedel af kolonien i en voldsom massekre, da indianerne lavede et overraskelsesangreb. Havde det ikke været for nogle kristne indianere der advarede mod angrebet, havde dødstallet været større. Læs mere her.

1637 – Byen Richmond blev grundlagt, men fik først status som by i 1737.

1644-46 – Den sidste krig mellem Virginia-kolonien og powhatan-indianerne sluttede da Opechancanough blev taget til fange og henrettet. Han var lillebror til høvding Powhatan.

1770Virginia anerkendes som den første stat til at bygge et psykiatrisk hospital, kendt i moderne tid som Eastern State Hospital, etableret den 4. juni. Hospitalet brændte ned til grunden den 7. juni, 1885, på grund af en brand der var startet i bygningens nyetablerede el-netværk. I 1985 blev hospitalet genopbygget ovenpå fundamentet og omdannet til et museum.

1780 – Under USA’s uafhængighedskrig blev hovedstaden flyttet til Richmond af guvernøren, Thomas Jefferson, som var nervøs for, at Williamsburgs beliggenhed gjorde byen sårbar over for et britisk angreb.

1781 – Under Den amerikanske uafhængighedskrigforegik det afgørende flådeslag i Chesapeake Bay. Ved Slaget ved Chesapeake besejrede den franske flåde den britiske flåde.

Fra den 28. september til 17. oktober 1781, sejrede den amerikansk-franske styrke over den britiske i Belejringen ved Yorktown, hvilket førte til krigens ophør og koloniernes selvstændighed.

1788Virginia blev optaget som USA’s 10. delstat den 25. juni.

1789George Washington blev USA’s første præsident med John Adams som vicepræsident. Under George Washington udfærdigedes 10 tilføjelser til forfatningen, først og fremmest om individuelle rettigheder, men også om delstaternes rettigheder. George Washington døde den 14. december 1799. Han er den eneste amerikanske præsident, som ikke har boet i Det Hvide Hus i Washington D.C., som først blev færdig efter hans død. Han boede som præsident først i New York, senere i Philadelphia.

1801Thomas Jefferson blev USA’s 3. præsident. Han var en af “The Founding Fathers” og en mændene bag uafhængighedserklæringen med afsnittet om “at alle mennesker er skabt lige … og at de af deres Skaber har fået visse umistelige rettigheder, heriblandt retten til liv, frihed og stræben efter lykke“. Han døde samme dag som USA’s 2. præsident, John Adams (4. juli 1826).

1809James Madison blev USA’s 4. præsident. Som præsident videreførte Madison i store træk Jeffersons politiske linje. I 1812 så han sig imidlertid nødsaget til at erklære Storbritannien krig – delvist pga. pres fra baglandet. 3 år senere blev der sluttet fred i Gent uden, at hverken amerikanerne eller briterne havde opnået noget særligt. Efter præsidentperioden trak han sig tilbage til Virginia, men han deltog dog stadig i den offentlige debat indtil sin død, den 28. juni, 1836.

1817 – Efter at have været statens guvernør, senator, krigsminister og ambassadør for Frankrig, blev James Monroe USA’s 5. præsident. formentlig bedst kendt for Monroe-doktrinen, som han fremsatte i sin tale til kongressen den 2. december 1823. I den proklamerede han at Amerika skulle være fri for fremtidig europæiske kolonisering og fri for europæisk indblanding i suveræne staters anliggender. Den udtrykte samtidig USA’s hensigt om at forblive neutral i europæiske krige og krige mellem europæiske magter og deres kolonier, men at betragte enhver ny koloni eller indblanding i uafhængige amerikanske lande som fjendtlige handlinger imod De forenede Stater. Selv om det er Monroes mest berømte bidrag til samfundet, er det værd at bemærke, at talen var skrevet af udenrigsminister John Quincy Adams. Monroe døde der af hjertesvigt og tuberkulose den 4. juli 1831, og blev dermed den tredje præsident, som døde den 4. juli.

1819University of Virginia blev grundlagt i byen Charlottesville af Thomas Jefferson, og er det eneste universitet i USA, der er på UNESCO’s verdensarvsliste. Det har spillet en vigtig rolle i det amerikanske undervisningssystem, idet det var førstt med uddannelser indenfor astronomi, filosofi og arkitektur. Siden 1840’erne har universitetet baseret sig på et såkaldt hædersystem, hvor de studerende lover ikke at lyve, stjæle eller snyde. Det betyder i praksis, at skriftlige eksaminer afholdes uden opsyn. Blandt de kendte alumner fra universitetet er Edgar Allan Poe, Georgia O’Keeffe, Woodrow Wilson, Robert Kennedy og Ted Kennedy.

1831 – Den 21. august ledte den afroamerikanske slave Nat Turner et slaveoprør, der resulterede i 55 hvide døde. De hvide svarede igen og dræbte mindst 200 sorte. Turner blev dømt til døden og hængt den 11. november. Læs mere her. Se rekonstrueret kort dokumentar her.

1859John Brown var den første hvide amerikanske abolitionist, der talte for at starte et oprør for at få afskaffet slaveriet i USA. Han er blevet kaldt “den mest kontroversielle af alle det 19. århundredes amerikanere.” Hans forsøg på at starte en befrielsesbevægelse blandt slaverne i Virginia rystede USA, selv om ikke en eneste slave fulgte hans kald. Han blev anklaget for forræderi imod staten Virginia og hængt den 2. december.

1861 – Det første slag ved Manassas i juli måned, også kendt som Slaget ved Bull Run, var den første store kamp i den amerikanske borgerkrig. Det andet slag blev udkæmpet mellem den 28-30. august 1862.

1862Slaget ved Williamsburg fandt sted den 5. maj, som led i Peninsula-kampagnen i den amerikanske borgerkrig. Det var det første egentlige slag i Peninsula-kampagnen hvor næsten 41.000 unionssoldater og 32.000 konfødererede deltog i et uafgjort slag, som sluttede med at de konfødererede fortsatte deres tilbagetrækning.

1863 – De 48 amter mod nordvest, som var forblevet trofaste over for Unionen, rev sig løs og dannede staten Kanawha, som senere blev til delstaten West Virginia Flere slag blev udkæmpet på Virginias territorium end nogen andre steder i USA under borgerkrigen, og byen Richmond fungerede som hovedstad for Amerikas Konfødererede Stater. Virginia blev formelt igen en delstat i USA den 26. januar 1870.

Syvdagesslaget var en serie på 6 store slag, som blev udkæmpet fra den 25. juni til den 1. juli 1862 nær Richmond i Virginia.

1864Arlington National Cemetery blev etableret den 13. maj på området ved Arlington House, der tidligere var bolig for general Robert E. Lee og hans familie. Kirkegården ligger på den anden side af Potomacfloden, set fra Washington D.C., nær ved Pentagon.

1865Slaget ved Appomattoc Court House var det sidste slag, som general Robert E. Lee’s Army of Northern Virginia udkæmpede, før den overgav sig til unionshæren under general Ulysses S. Grant.

1870Virginia State Capitol‘s anden etage kollapsede pludseligt midt under en høring den 27. april, hvor balkonen gav efter for overvægten af mennesker og faldt ned på gulvet, der ligeledes gav efter og faldt ned over House of Delegates, og dræbte 62 og sårede 251 mennesker. Læs mere her.

Den 28. september, 1870 skabte en oversvømmelse af James River en masse dødsfald, 20 hjem der blev skyllet væk, og skader der løb op i en mio$ Læs mere her.

1902Maggie Lena Walker åbnede den første bank for afroamerikanere, hvor hun selv var direktør. Læs mere her.

1913Woodrow Wilson blev USA’s 28. præsident. I sin første periode som præsident overtalte han kongressen til at gennemføre omsiggribende reformer, blandt de mest radikale indtil 1930ernes New Deal. I 1919 midt i en ophedet debat med sine republikanske modstandere om oprettelsen af folkeforbundet fik han et slagtilfælde der lammede ham. Han var formentlig USAs mest intellektuelle præsident, den eneste med en PhD grad, han var også presbyteriansk kristen.

1917Langley Research Center i Virginia, er det ældste NASA laboratorium i USA. Forsker i luft- og rumfart.

1935Shenandoah National Park blev etableret 26. december. En af de vigtigste naturattraktioner i parken er bjergkæden Blue Ridge Mountains, der er dækket af løvskove, som er hjemsted for dyr i titusindvis.  I den del af bjergkæden, der går gennem Virginia, findes også en del limstensformationer med et stort antal større og mindre hulekomplekser, fx Luray Caverns, Grand Caverns, Endless Caverns, Shenandoah Caverns m.fl.

1943Pentagon-bygningens grundsten blev nedlagt den 11. september 1941. Den blev indviet 15. januar 1943 og er verdens største kontorbygning med omkring 26.000 ansatte.

1947Central Intelligence Agency, ofte forkortet CIA, er det amerikanske efterretningsvæsen for udenlandske efterretninger. CIA har hovedkvarter, der blev oprettet den 18. september 1947 af præsident Harry S. Truman  i Langley, Virginia få kilometer vest for Washington D.C. tæt ved Potomacfloden, hvilket har givet agenturet det uofficielle ordsprog “Vi ses på Langley”.

1954 – Segregationen erklæres for forfatningsstridig. Læs mere her.

1964Chesapeake Bay Bridge–Tunnellen åbnede den 15. april. Siden da har mere en 100 mio køretøjer krydset verdens længste broen-tunnel.

1965Apollo-astronauterne Neil Armstrong, Buzz Aldrin og 22 andre astronauter brugte Lunar Landing Research Facility ved Langley Research Center, til at øve sig i at løse problemer de ville støde ind i 45 meter fra Månens overflade.

1981 – Første reagensglasbarn i USA, Elizabeth Jordan Carr, blev født i Norfolk. Læs mere her.

1993 – 18 tornadoer ramte det sydlige Virginia den 6. august på under 4 timer, fire mennesker blev dræbt, 259 såret og skader for 52,5 mio$ Det var meget usædvanligt at disse udbrud skete om foråret. Læs mere her.

2001 – Som led i angrebene den 11. september 2001 ramte et passagerfly, American Airlines Flight 77, vestfløjen i Pentagon-bygningen, som på daværende tidspunkt var under renovering, hvorved dele af den styrtede sammen og dræbte 125 mennesker ud over de 64 ombordværende i flyvemaskinen.

2003 – Fra den 6-20. september hærgede orkanen Isabel Virginia,  og oversvømmelser medførte at over 1 mio borgere var uden strøm. Omfanget af skader lød på 1,85 mia$og blev dermed statens dyreste naturkatastrofe.

2007 – Massakren på Virginia Tech fandt sted den 16. april i byen Blacksburg. Den 23-årige sydkoreanske student, Cho Seung-Hui, skød og dræbte i to omgange i alt 32 personer fra universitetet, hvorefter han begik selvmord. Det gør det til den skolemassakre med flest skudofre nogensinde i USA. Se en hjemmeside lavet til ære for ofrene her.

2009 – Senator Edward (Ted) Kennedy bukkede under for sin kræftsygdom den 25. august i hans hjem i Hyannis Port, to uger efter hans søster mistede livet. Han blev begravet på Arlington ved sine brødre, John og Robert’s side.

2011  -Et jordskælv i Virginia den 23. august, beskadigede bygninger i Washington D.C. Læs mere her.

I december 2011 blev Virginia Tech igen stedet hvor skyderi fandt sted. En politibetjent blev dræbt, og gerningsmanden skød sig selv 45 minutter efter. Læs tidslinjen for skyderiet her.

Mickey4700