Amerikansk Samoa

Amerikansk Samoa er den østligste del af Samoa-øgruppen i det sydlige Stillehav omkring halvvejs mellem New Zealand og Hawaii. Det er et selvstyrende område under USA.

Øerne har været beboet i over 3.000 år, og blev “opdaget” af europæiske opdagelsesrejsende i det 18. århundrede. Internationale stridigheder om området i slutningen af det 19. århundrede blev løst af en traktat i 1899 mellem USA og Tyskland om deling af Samoa-øerne. Den amerikanske del omfatter hovedøen Tutuila med hovedstaden Pago Pago, den nærliggende Aunu’u, øgruppen Manu’a samt de fjerntliggende Rose Atoll og Swains Island.. Resten er nu den selvstændige østat Samoa.

Om områdets historie før 1900, se Samoa.

Langt de fleste samoanere bor ved kysten, og mange kombinerer landbruget med kystfiskeri og indsamling inden for koralrevene. Kakao og kopra dyrkes til eksport, men fiskeri og letindustri er af stigende betydning.

Som i andre polynesiske samfund har fedme og sukkersyge udviklet sig til en epidemi på Samoa. Skønsmæssigt er 75% af den voksne mandlige befolkning overvægtige. Samoanernes kraftige kropsbygning har betydet, at de er værdsatte idrætsfolk i professionelle sportsgrene som sumobrydning, rugby og amerikansk fodbold.

TIDSLINJE:

o. 1000 FVT – Øerne blev befolket i forbindelse med de polynesiske folks udbredelse. I forhistorisk tid var der regelmæssige kontakter til Fiji, Tonga og andre af de omliggende øer, og i en længere periode, formentlig mellem 950 og 1250 e.Kr., var Samoa underlagt tongansk kontrol.

1640’erne – Hollænderen Abel Tasman besøgte New Zealand og Tongaøerne, men det var især James Cooks tre rejser 1768-79, der placerede de polynesiske øer på verdenskortet og inddrog deres befolkninger i den globale historie.

1776 – Øerne blev opdaget af europæiske opdagelsesrejsende anført af den franske forsker Louis Antoine de Bougainville, der blev berømt for sine ekspeditioner til Falklandsøerne og sin udforskning af Stillehavet.

1800-talletPolynesiens ry blev stadfæstet som et jordisk paradis, beboet af smukke og naturlige mennesker, men samtidig ændredes samfundene drastisk økonomisk, socialt og kulturelt af fremtrængende handelsfolk, kristne missionærer, arbejdshververe og kolonister.

1830 – Fra 1722 var der uregelmæssig kontakt med europæere, indtil missionæren John Williams i 1830 lagde grunden til indførelsen af kristendommen.

1835 – Mange englændere ankom til Samoa og oprettede en missionærstation.

1894 – Den skotske forfatter, der skrev hans nok mest berømte romaner, Skatteøen (1883) og  Dr. Jekyll og Mr. Hyde (1886), Robert Louis Stevenson, havde tilbragt sine sidste 4 år i landsbyen Vailima. Han var hele sit liv mærket af sygdommen tuberkulose, siden bardommen. Den 3. december faldt han pludselig om, og døde i løbet af få timer af en hjerneblødning. Samoanerne insisterede på at holde vagt over den afdøde hele natten, og bar ham på skuldrene til det nærliggende Mount Vaea, hvor de gravlagde ham på et sted med udsigt over havet. Hans hjem i dag er et nationalt museum.

1899 – International rivalisering i den sidste del af det 19. århundrede blev afsluttet med en traktat hvor Tyskland og USA delte Samoaøerne,Tyskland fik de vestlige øer og USA de østlige. Efter Første Verdenskrig blev øerne Folkeforbundsmandat, administreret af New ZealandStorbritannien forlod Samoa til gengæld for Tonga og Salomonøerne.

1900 – Kolonien blev dannet i år 1900, da Samoa blev delt mellem USA og Tyskland. USA’s interesse i det østlige Samoa skyldtes især dybvandshavnen i Pago Pago, hvor USA i 1872 havde indgået aftale om oprettelse af en flådestation.

1929 – USA’s kongres ratificerer annekteringen af det østlige Samoa, og lader kolonien regeres af det amerikanske søværn.

1951 – Området overgik til civilt styre under indenrigsministeriet, lokalt repræsenteret af en guvernør.

1960 – Forfatningen fra 1960 etablerede en lovgivende forsamling med et senat, bestående af 18 matai (lokale ledere), valgt efter traditionelle regler, og Repræsentanternes Hus med 20 folkevalgte medlemmer.

1962 – Vestsamoa (Samoa i Sisifo på samoansk) blev uafhængig den 1. januar og blev hermed den første polynesiske nation, som opnåede uafhængighed i det 20. århundrede.

1999 – Luagalau Levaula Kamu, der var advokat og Minister for Public Works på Samoa, blev dødeligt såret under 20-års jubilæums-dagen for Human Rights Protection Party. Gerningsmanden var den 34-årige søn af den tidligere Minister of Public Works, Leafa Vitale. Sønnen, Eletise Leafa Vitale, havde sammen med kommunikations-minister Toi Aukuso, planlagt at snigmyrde Kamu, der døde den 16. juli. Vitale erklærede sig skyldig i mordet, og blev dømt til døden den 6. august. Hans dødsdom blev dog ændret til livsvarigt fængsel af statsoverhovedet. Læs mere om retssagen her.

2001 – Samoas befolkningstal nåede 171,000.

2004 – Der blev lavet en handel mellem Samoa og et hold af forskere fra UC Berkeley, hvor der blev givet tilladelse til at de kunne klone et lovende anti-AIDS stof kaldet prostratin, fra barken af mamalatræet.

2005USA’s præsident Bush erklærede den 18. februar Amerikanske Samoa et katastrofeområde efter at være hærget af Cyklonen Olaf, der var i kategori 5, som medførte alvorlige skader overalt. Ingen mistede livet eller blev alvorligt skadet fra den 10. til den 20. februar, hvor cyklonen igen blev opløst.

2007 – Samoas statsoverhoved, Malietoa Tanumafili II, døde den 11. maj, 94 år gammel, som den ældste nationale leder i verden siden 1963. Han blev ofte æret for at have sørget for den stabilitet som Samoa nød af før uafhængigheden.

2009 – I september gik Samoa over til venstrekørsel. Det skete for at gøre det lettere for de mange samoanere, der bor i New Zealand og Australien, at sende deres brugte biler til hjemlandet.

Den 29. september ramtes Samoaøerne, der på dette tidspunkt var befolket med 180, 000 mennesker, og Amerikanske Samoas territorie, med 65,000 mennesker, af et jordskælv 194 km syd for øerne. Fire tsunamibølger på 4-6 meter ramte kysten, og nåede 1,5 km ind i landet. Mindst 142 blev dræbt i Samoa og mindst 32 i den Amerikanske Samoa, samt adskillige forsvundne mennesker. Året efter blev det indikeret af forskere, at 2 store jordskælv fra 8-8.3 på richterskalaen forårsagede tsunamien.

 

 

 

Mickey4700