Guam

Området Guam er en ø i det vestlige Stillehav og er et særligt amerikansk territorium, hvor kun dele af USA’s forfatning gælder. Hovedstaden er Hagåtña, tidligere Agana.

Guam er den største ø i Mikronesien, og var den eneste ø, som USA havde i området før Anden Verdenskrig.

En tredjedel af Guams areal er inddraget til amerikanske militærbaser. Anderson Air Force Base optager den nordlige del af øen; herfra udgik bombetogter under Vietnamkrigen. Apra Harbor er flådebase med bl.a. skibsværft og støttebase for USAs strategiske ubåds-atomslagstyrke. Landbrug og industri er af begrænset betydning, mens turismen er stærkt stigende; det er helt overvejende japanere, som blandt andet besøger krigsmindesmærkerne fra 2. Verdenskrig.

Guam blev først opdaget af nogle sørejsende der udvandrede fra det sydøstlige Indonesien for omkring 4000 år siden.

TIDSLINJE:

1521 –  Ferdinand Magellan kom forbi øen den 6. marts på sin verdensomsejling. Han og hans besætning blev hilst velkommen af Chamorroerne, øens oprindelige befolkning. De havde måske aldrig før mødt europæere, men de drev handel med andre øers befolkning og gik ud fra at disse europæere gjorde det samme.

1565Guam blev ikke erklæret officielt spansk område før Phillip II beordrede Miguel Lopez de Legazpi at tage alt hvad de opdagede.

1668 – Den første spanske koloni blev etableret den 15. juni, og havde kontrollen med Guam indtil 1898, da den blev overgivet til USA under den Spansk-amerikanske krig.

1941Guam blev erobret af japanerne den 8. december, få timer efter angrebet på Pearl Harbor. Området var besat i to et halvt år. Under besættelsen var beboerne udsat for tvangsarbejde, tortur, halshugning, og voldtægt, og tvunget til at indgå i den japanske kultur. Guam blev befriet af amerikanske tropper den 21. juli, 1944 – læs her og her.

1944Andersen Air Force Base blev etableret den 3. december og er opkaldt efter Brigadegeneral James Roy Andersen (1904–1945), der døde den 26. februar, 1945 ved et styrt med B-24 Liberator mellem Kwajalein og Johnson Island på vej til Hawaii.

1950 – Øen fik  begrænset selvstyre, og befolkningen har siden presset på for at få det udvidet. Dette vanskeliggøres imidlertid af den økonomiske afhængighed af USA.

Mickey4700