Amerikanske Jomfruøer

Amerikanske jomfruøer (US Virgin Islands) er en øgruppe i Det Caribiske Hav. Øgruppen er et territorium underlagt USA, og består af de tre øer Sankt Croix, Sankt Jan og Sankt Thomas. De amerikanske jomfruøer er en del af en større øgruppe som kaldes Jomfruøerne. Den anden del kaldes Britiske Jomfruøer. Vest for De amerikanske jomfruøer ligger Puerto Rico.

TIDSLINJE:

1500 FVT – Øen har været beboet af forskellige vestindiske indianerfolk. De første var Ciboneyfolket. De blev senere udskiftet med først Arawakerne og dernæst Caribierne; Disse blev hurtigt udryddet, da der kom kolonister til Sankt Thomas.

1000 FVT – De første mennesker ankom til Skt. John og etablerede en by ved Salt Pond Bay.

500 FVTTainoindianernes forfædre ankom til Skt. John; den oprindelige befolkning blev enten dræbt eller assimileret.

1000Tainoindianerne ankom til Skt. John. Læs mere her.

1492 – Da Columbus først ankom til området, var der fem Taino-kongeriger. Den største befolkning omkring dette tidspunkt var sandsynligvis omkring 3000 indianere.

1493 – Da Columbus på sin anden rejse til Amerika opdagede Skt. Thomas, forblev den ukoloniseret i et århundrede. Det var først i 1666, at de første danske kolonister ankom. De var blot forløbere for de kolonister, som blev sendt af sted af Det Dansk Vestindiske Kompagni i 1670, hvor det blev slået fast, at øen tilhørte Danmark.

1672 – Det danske kompagni Vestindisk-guineisk Kompagni annekterede den ubeboede ø Skt. Thomas. Det var den første af Danmarks tre ø-kolonier, hvor Dannebrog blev hejst i 1666.

1684 – Englænderne forhindrede danskernes forsøg på at bosætte sig på Skt. Thomas.

1718 – Danskerne annekterede den anden ubeboede ø Skt. Jan. Konstruktionen af et fort blev påbegyndt, og plantager

1733Skt. Croix blev købt fra det franske vestindiske kompagni. De tre øer blev i 1755 overtaget af kongen af Danmark-Norge fra det reelt fallerede kompagni. Dansk Vestindien var besat af Storbritannien i perioden 1802–1803 og 1807–1815 i forbindelse med Englandskrigene.

Den 23. november 1733 gjorde 150 Akwamu-slaver oprør mod deres ejere og medhjælpere på øens plantager. Det varede adskillige måneder indtil august 1734, hvor slaverne blev nedkæmpet af franske og schweiziske tropper, der var sendt fra Martinique, den franske koloni, i slutningen af maj. Læs mere her.

1800-tallet – Danmark prøvede i flere omgange at sælge eller bytte Dansk Vestindien væk i slutningen af 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet, til henholdsvis USA og Det tyske forbund. Øerne blev til sidst solgt for 25 millioner dollars til USA, som overtog administrationen 31. marts 1917 og gav dem navnet De amerikanske jomfruøerUSA ville sikre sig mod, at den faldt i tyske hænder.

 

Mickey4700