Puerto Rico

Puerto Rico er et selvstyrende territorium med særlig tilknytning til USA beliggende i det nordøstlige Caribien. Puerto Rico ligger øst for den Dominikanske Republik. Hovedstaden er San Juan.

TIDSLINJE:

1000 FVT – De første beboere på Puerto Rico var Arawakfolket, der var en stor del af de indfødte i Caribien. De boede i små byer, der var ledt af en høvding. På trods af deres begrænsede kendskab til agrikultur, groede de ananas, Kassava og sød kartoffel, og tilføjede havføde. De kaldte øen Boriken. Læs her. Se video her.

1493 – På sin anden rejse til Ostindien, ankommer Christopher Columbus til øen og erklærer den for spansk og omdøber den til San Juan Bautista (Johannes Døberen).

1509 – Den første repartimiento i Puerto Rico blev etableret, som giver kolonisterne tilladelse til at bruge de indfødte som gratis arbejdsslaver. Protesten fra adskillige præster over denne lov, tvinger kolonien til at betale slaverne og lære dem kristendom; kolonisterne fortsætter dog med at behandle de indfødte som slaver.

1511 – Europæisk sygdomme og dårlig behandling begynder at tære på Tainobefolkningen. De indfødte gør oprør, men det slås ned af de bedre udrustede spanske kolonister. Øens første guvernør, Ponce de León beordrer 6000 indfødte skudt; de overlevende flygter op i bjergene eller forlader øen.

1513 – Afrikanske slaver bringes til øen for at arbejde i guldminerne. I 1570 er minerne udtømt.

1800 – Slavebefolkningen udgør nu mere end 13,300, selvom øens befolkning er faldende på grund af indkommende europæiske kolonister.

….

Mickey4700